1. yle.fi
  2. Uutiset

Selfie Merkelin kanssa muuttui painajaiseksi

Syyrialainen pakolainen otti liittokansleri Angela Merkelin kanssa selfien ja joutui valeuutisten mustamaalaamaksi. Nyt hän on vienyt Facebookin oikeuteen.

Ulkomaat
Anas Modamani
Anas Modamani antoi haastatteluja oikeuskäsittelyn yhteydessä helmikuun alussa Würzburgin kaupungissa. Reuters-TV

Sen kuvan ottamista syyrialainen Anas Modamani on miettynyt varmasti monta kertaa jälkikäteen. Oli 10. syyskuuta 2015. Liittokansleri Angela Merkel oli saapunut vierailulle Berliinissä sijaitsevaan vastaanottokeskukseen.

Modamanilla oli kamera valmiina, sillä hän ymmärsi kyseessä olevan jonkun tärkeän henkilön. Hän ikuisti itsensä ja liittokanslerin yhteiskuvaan. Sanomalehti The Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun)hänelle selitettiin vasta myöhemmin, että nainen oli "Saksan pomo". Modamani jakoi kuvan Facebookissa.

Kuva muutti nuoren syyrialaisen elämän. Vain muutamia viikkoja Saksassa olleesta Modamanista tuli pakolaisia vastustavien valeuutisten mustamaalauksen kohde.

Valokuva levisi lukuisten valeuutisten yhteydessä sosiaalisessa mediassa eri puolilla Eurooppaa. Hänet on yhdistetty valheellisesti useisiin terrori-iskuihin.

Modamanin tarinasta kertovat muun muassa uutiskanava Al Jazeera (siirryt toiseen palveluun) ja sanomalehti The New York Times. (siirryt toiseen palveluun)

Kuva symboloi Merkelin pakolaispolitiikkaa

Kun Modamani otti kuvan, Eurooppaan saapuneiden turvapaikanhakijoiden määrä oli noussut nopeasti. Merkel oli toivottanut heidät tervetulleeksi Saksaan.

Kuvasta tulikin eräänlainen symboli Merkelin pakolaispolitiikalle, joten se lähti leviämään vauhdilla sosiaalisessa mediassa. Al Jazeeran mukaan Modamanista tuli hetkessä yksi Saksan tunnistetuimmista pakolaisista.

19-vuotias syyrialainen kertoo muistavansa ensimmäisen valeuutisen hyvin. Se julkaistiin Brysselin terrori-iskujen yhteydessä maaliskuussa 2016. Valeuutinen väitti, että Merkel olisi ottanut kuvan yhden terroristeista kanssa.

Angela Merkel ja Anas Modamani .
Reuters-TV

Väite oli järkytys Al Jazeeran haastattelemalle Modamanille.

– Pakenin Syyriasta sotaa ja verenvuodatusta, jotta voisin elää rauhassa. Olin niin peloissani, etten uskaltanut lähteä ulos nähtyäni, mitä ihmiset kirjoittivat minusta, Modamani sanoo.

Syyrialaisnuori aloitti oikeustoimet Facebookia vastaan

Vaikka Modamani on jo itse poistanut Facebookistaan kuvan, se ilmaantuu yhä uudelleen valeuutissivustoille sosiaaliseen mediaan. Se on nähtiin jälleen esimerkiksi Berliinissä joulutorille tehdyn iskun yhteydessä vuoden lopulla.

Modamani yritti ilmiantaa kuvat Facebookissa, mutta hänen mielestään sosiaalisen median jätti ei reagoinut tilanteeseen riittävästi.

Modamani on lakimiehensä välityksellä vaatinut Facebookia poistamaan sisällöt, jotka yhdistävät hänet terrorismiin ja estämään häntä mustamaalaavien kuvien levityksen.

Modamanin tapaus on kiinnostava myös laajemmasta näkökulmasta. Sen kautta oikeudessa ruoditaan nyt, mikä on Facebookin vastuu valeuutisista ja loukkaavasta sisällöstä.

Modamanin asianajajan mukaan Facebook on sisällöntuottaja ja journalistinen taho, jonka ohjeet, ohjelmoinnit ja algoritmit määrittelevät, millaista sisältöä me näemme. Hän vaatii Facebookia etsimään ja estämään aktiivisesti loukkaavan sisällön leviämistä sen sijaan, että Facebook poistaisi niitä käyttäjien ilmoituksesta.

Facebook: Kaikkea sisältöä ei voi seuloa

Facebook on puolustautunut sanomalla, että se on jo poistanut Modamanin ilmoittamat loukkaavat kuvat. Sanomalehti The New York Timesin mukaan Facebookin kanta on, että loukkaavan sisällön levittäminen on sen käyttäjien vastuulla, ei Facebookin.

Facebookin asianajaja huomautti, että Facebookiin ladataan miljardeja sisältöjä päivittäin. Näin ollen sisältöjen aktiivinen seulominen vaatisi ihmettä, kertoo brittilehti The Independent (siirryt toiseen palveluun).

Asiasta odotetaan oikeuden päätöstä 7. maaliskuuta eteläsaksalaisesta Würzburgin oikeusistuimesta.

Lue seuraavaksi