Hyppää sisältöön

Tuntemattoman sotilaan talvikuvaukset Kuhmossa – näyttelijät yöpyivät teltoissa keskellä korpea

Kuhmon paksu lumipeite ja pureva pakkanen ovat tuoneet aitoa talvisen sodankäynnin tunnelmaa teltoissa yöpyville näyttelijöille sekä elokuvan teossa avustaville huoltojoukoille.

Puolijoukkuetelttoja Kuhmon Vuosangassa
MPK:n tukikurssi on ollut avustamassa Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa Kuhmon Vuosangassa.

KUHMO Lumipukuiset miehet hiihtävät tiheän puuston siimeksestä metsäautotielle Kuhmon Vuosangassa. Ilman metsäsuksia hanki upottaisi polveen saakka. Ilmeet ovat vakavia, sillä miehet ovat keskittyneet olemaan mielessään keskellä jatkosodan talvitaisteluja.

Tämä jää ainoaksi näkymäksi Kuhmon Vuosangassa parhaillaan käynnissä olevista Aku Louhimiehen Tuntemattoman sotilaan kuvauksista, joihin on osallistunut viikon aikana noin 100 kuvausryhmän jäsentä sekä 150 avustajaa.

Piti todeta Lahtisen tapaan, että täällä aikuiset miehet vetelee kelkkaa pitkin metsää.

Markus Autio

Elokuvan talvikohtauksia ei alun perin pitänyt kuvata Kuhmossa, vaan Karjalan prikaatin alueella Kouvolan Vekaranjärvellä. Luonto puuttui kuitenkin peliin.

– Ilmastonmuutos on ollut yksi suurimmista tämän elokuvan uhkista. Jouduimme siirtymään etelästä tänne, että varmasti olisi lunta. Hyvä, että sitä on, ohjaaja Aku Louhimies sanoo tyytyväisenä.

– Muutokset piti tehdä aika nopeasti, mutta toisaalta tällaiset elokuvatuotannot on tarvittaessa tosi ketteriä, hän jatkaa.

Suurin osa jatkosotaan sijoittuvasta elokuvasta on jo kuvattu viime kesän ja syksyn aikana.

Pakkasta ja lunta on riittänyt

Aku Louhimies kävi katsomassa Kuhmon Vuosangan kuvauspaikkoja jo ennen kuvausten alkua. Hän tiesi välittömästi alueelle saapuessaan, että kuvauspaikka on elokuvan hengelle ihanteellinen.

– Koskematonta korpea. Sitä toivoisi, että Suomessa olisi enemmänkin. Vanhoja koskemattomia metsiä on varsinkin etelässä aika vähän, Louhimies ihastelee.

MPK:n tukikurssin vapaaehtoiset ovat purkaneet ja kasanneet lukemattoman määrän telttoja kuluvan viikon aikana. Kuva: Mari Jäntti / Yle

Kun kuvaukset alkoivat viime sunnuntaina, taivaalta saatiin kuin tilauksesta uusi lumikuorrutus maahan ja puiden oksille.

Kuvausryhmä ja avustajat ovatkin saaneet nauttia koko viikon ajan kunnon talviolosuhteista, purevasta noin kymmenen asteen pakkasesta sekä lumen tuomista haasteista.

Teltanpohjien tamppausta polvenkorkuisessa lumihangessa

Viikko on ollut ikimuistoinen myös niille, jotka ovat seuranneet kuvauksia avustajan ja huollon roolista. Kuvausryhmän huollosta ja esimerkiksi ruuan logistiikasta on huolehtinut paikan päällä Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK:n tukikurssi.

– Me olemme päässeet seuraamaan oikeastaan aika läheltä kuvausryhmän toimintaa, mutta puuttumatta työhön. Näyttelijät, ohjaajat ja tuotantotiimi tekevät yhteistyötä ja me varmistamme, että logistiset ja huollolliset asiat ovat meidän osalta kunnossa, MPK:n koulutuspäällikkö Timo Toivonen kertoo.

He ovat saaneet koulutusta metsässä liikkumiseen ja aseiden käyttämiseen, jotta sellaisia ei tarvitsisi enää tuolla kuvauksissa miettiä.

Aku Louhimies

8–10 MPK:n vapaaehtoista on tehnyt päivittäin miltei kellonympäryksen verran töitä.

– Päivät ovat pitkiä. Tuossa viiden seutuvilla herätään ja mennään nukkumaan puolenyön aikaan, Toivonen sanoo.

Miehen kasvoilta ei paista väsymys, sillä elokuvan kuvausten taustatyöskentely on ollut mielenkiintoinen kokemus.

MPK:n koulutuspäällikön Timo Toivosen mukaan Vuosangassa vietetty viikko on ollut raskas, mutta erittäin mielenkiintoinen. Elokuvan tekemistä pääsee harvoin seuraamaan yhtä läheltä. Kuva: Mari Jäntti / Yle

Samaa mieltä ovat Teemu Huovinen sekä Markus Autio. Miehet kertovatkin, että helmikuun pakkasviikko Kuhmon Vuosangassa ja Jauhovaarassa jää mieliin ainakin telttojen kasaamisesta. Vapaaehtoiset ovat purkaneet ja kasanneet yhä uudestaan puolijoukkuetelttoja majoitus- ja lämmittelykäyttöön sekä tuotannon tarpeisiin. Välillä isoa teltan pohjaa on saanut lapioida ja tampata polveen asti upottavassa lumihangessa.

– Me olemme itse saaneet opiskella teltan pystytystä ja purkamista kohtuullisen hyvin, Toivonen kertoo nauraen.

Logistiikkaan ja huoltoon erikoistuneen tukikurssin lisäksi noin 30 MPK:n vapaaehtoista on osallistunut kuvauksiin kameran etupuolella avustajakurssilla.

Näyttelijät yöpyvät puolijoukkueteltoissa

Vaikka kamerat sammuvat yön ajaksi, Vuosangan leirissä on pysynyt talvisen sodankäynnin henki. Vilpoisat olosuhteet ovat tuoneet uuden ulottuvuuden näyttelijän työhön jo senkin vuoksi, että kameran edessä työskentelevä väki viettää yönsä puolijoukkueteltoissa.

Pakkasöinä joku näyttelijöistä on pitänyt kipinävahtia, jotta muut saavat viettää yönsä lämpimissä oloissa.

– Me valitsimme sellaisen metodin jo aikaisemmin, että näyttelijät kantavat rooleista poikkeuksellisen paljon vastuuta itse. He ovat saaneet koulutusta metsässä liikkumiseen ja aseiden käyttämiseen, jotta sellaisia ei tarvitsisi enää tuolla kuvauksissa miettiä. Toki 1940-luvun suksilla hiihtäminen on aika erilaista kuin nykyajan luistelutekniikalla, Louhimies sanoo hymyillen.

Aku Louhimies vieraili Kajaanissa elokuvan tiedotustilaisuudessa. Hän oli erittäin tyytyväinen Kainuun lumitilanteeseen, joka antaa elokuvalle hyvät puitteet. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Ohjaaja vakuuttaa, että suksilla pysyminen ei ole tuottanut ongelmia.

– Ihan hyvin se on onnistunut. Totta kai toiset hiihtävät paremmin kuin toiset. Kyllä se harjoitusta vaatii, Louhimies kertoo.

Kuhmon kankaita pitkin sivakoi kuluvan viikon aikana liuta eturivin näyttelijöitä, tai ainakin he, joiden hahmot ovat selvinneet kesäsodan melskeestä. Lokakuussa ensi-iltansa saavan Tuntemattoman sotilaan näyttelijäkaartiin kuuluvat muun muassa Aku Hirviniemi, Eero Aho, Jussi Vatanen, Juho Milonoff ja Paula Vesala.

Uskon, että jokaista suomalaista tulee kiinnostamaan tämä elokuva.

Juhana Juntunen

Vielä viime syksynä pohdittiin pääseekö Hietasta näyttelevä Aku Hirviniemi osallistumaan elokuvan talvikuvauksiin uupumuksen vuoksi. Ohjaajan mukaan Hirviniemen sairausloma ei vaikuttanut aikatauluun tai suunnitelmiin millään tavalla.

– Meillä on ollut kuvaustaukoja ja nyt hän palasi normaalisti riviin, Louhimies sanoo.

Elokuva vaalii veteraaniperintöä

Elokuvassa käytettävät sotilasvarusteet ja Vuosangan ampumakenttäalue on saatu käyttöön puolustusvoimilta. Prikaati on luovuttanut myös kalustoa ja ajoneuvoja MPK:n käyttöön.

– Elokuvan tekemiseen osallistuminen on osa maanpuolustustyötä. Veteraaniperinnön esiin tuominen on puolustusvoimille tärkeää. Tuntematon sotilas on vähän kuin kansallisomaisuutta ja sitä kautta tekee puolustusvoimiakin tunnetuksi, Kainuun prikaatin koulutusosaston sektorijohtaja Kari Saukkonen kertoo.

MPK:n tukikurssilaiset huolehtivat puolustusvoimien välineistöstä ja ajoneuvoista kuvausten aikana. Kuva: Mari Jäntti / Yle

Kainuun prikaati on ollut aikaisemmin mukana muun muassa Etulinjan edessä- ja Rukajärven tie -elokuvien kuvauksissa.

Kuhmon kaupungin hallintojohtaja Juhana Juntunen kertoo, että kuvaukset otettiin kotikunnassa vastaan hyvillä mielin.

– Kuhmossa on käyty maineikkaita talvisodan taisteluja, ja tätä kautta veteraanien perintö nousee esille. Uskon, että jokaista suomalaista tulee kiinnostamaan tämä elokuva, hän kiittelee.

Lahtisen repliikki kaikui Kuhmon yössä

Tuntematon Sotilas on suomalaisuuden ikoni, joka on kestänyt ajan hampaan. Väinö Linnan kirjasta ja Edvin Laineen elokuvasta tutut repliikit ovat muodostuneet lentäviksi lauseiksi sukupolvelta toiselle. Niitä on viljelty myös MPK:n tukikurssilla kaiken työn keskellä.

Markus Aution parhaaksi muistoksi Vuosangan kuvauspäivistä jäi hetki, jossa ei voinut olla siteeraamatta Lahtista.

– Vedimme suolle metrisessä hangessa telttoja ja kaminoita. Piti todeta Lahtisen tapaan, että täällä aikuiset miehet vetelee kelkkaa pitkin metsää. Sille kohtaukselle naureskeltiin illan pimeydessä, Autio sanoo nauraen.

Autio jättää kuitenkin siteeraamatta Lahtisen ärräpäät ja sadattelun määrän.

Viiden seutuvilla herätään ja mennään nukkumaan puolenyön aikaan.

Timo Toivonen

MPK:n vapaaehtoinen on lukenut Väinö Linnan klassikon kymmenisen kertaa, ja elokuvakin on nähty lähemmäs 30 kertaa. Odotukset uutta elokuvaa ajatellen ovat korkealla.

– Vanhakantaisena ihmisenä odottaisin, että se on aika paljon samanlainen kuin vanha versio. Kirjassa kuitenkin on aika paljon ennen näkemättömiä kohtauksia. Kunpa tällaisia uusia kohtauksia olisi tullut elokuvaan mukaan, niin se voisi olla uuden Tuntemattoman suola, Autio arvioi.

Mennäänkö suon yli, että heilahtaa?

Ohjaaja Aku Louhimiehen mukaan käsikirjoituksessa, ohjauksessa ja kuvauksessa on pidetty mielessä Linnan romaanin henki.

– Se on ollut tärkeää. Lisäksi haluan, että elokuva on historiallisesti realistinen. Ne ovat olleet ne tavoitteet, jotka ovat aika hyvin pysyneetkin.

Puolustusvoimat on lainannut varusteita elokuvan tekemistä varten. Kuva: Mari Jäntti / Yle

Ohjaaja ei lähde kommentoimaan sitä, haluaako hän oman tulkintansa kirjallisuuden klassikosta kilpailemaan itsenäisyyspäivän tv-ohjelmistoon Edvin Laineen version kanssa.

– Lähtökohta on se, että en osaa verrata tätä muihin. Tehdään niin hyvä ja tulevaisuuteen tähyävä elokuva kuin mahdollista, hän luonnehtii.

Mutta miten on, tullaanko elokuvassa menemään suon yli niin, että heilahtaa?

– Sitäkään minä en uskalla vielä luvata, ohjaaja sanoo, eikä raota salaisuuksien verhoa.

.
.