Lemmikit pääsevät fysioterapeutille siinä kuin ihmisetkin: "Liukastumiset ja rasitusvammat ovat tuttuja"

Eläinfysioterapiaa opiskelevien puhelin soi tiuhaan jo koulutusaikana. Asiakkaita riittäisi. Nykyään ala nauttii myös eläinlääkärien arvostusta.

lemmikkieläimet
naiset tutkivat koiraa
Katja Halinen / Yle

Suomessa toimii tällä hetkellä hieman yli sata eläinten hoitoon erikoistunutta fysioterapeuttia. Uusia valmistuu jatkuvasti.

Fysioterapeutin tutkinnon päälle hankittavat eläinfysioterapian täydennysopinnot voi suorittaa ainoastaan Satakunnan ammattikorkeakoulussa. Tällä hetkellä koulutuksessa on mukana 25 uutta alalle pyrkijää. Enemmänkin halukkaita olisi. Koulutusta vetävä fysioterapian lehtori Hanna Tuominen kertoo, että vain puolet heistä mahtui mukaan.

Suomessa on tarjottu eläinfysioterapian opintoja jo 15 vuoden ajan. Alkuaikoina niiden arvostus oli vielä vähäistä. Nyt kun aiheesta on väitelty ja näyttöjäkin saatu, ovat eläinlääkäritkin alkaneet uskoa fysioterapian hyötyihin.

nainen tutkii koiran jalkoja
Katja Halinen / Yle

– Kun koulutus alkoi, perustui se lähinnä fysioterapeuttien kiinnostukseen. Oli todella harvinaista, jos eläinlääkäri joskus ohjasi fysioterapiaan. Nyt lääkärit jo ymmärtävät sen merkityksen ja osaavat arvostaa osaamista, Tuominen kertoo.

Eläinten hoidossa jutustelu jää vähemmälle

Eläimille tarjottava fysioterapia ei juuri eroa ihmisten fysioterapiasta. Käytössä ovat monet yhtenäiset hoitokeinot ja jopa apuvälineet. Vaivatkin ovat hyvin samankaltaisia: ristisideongelmia, selkävaivoja ja rasitusvammoja.

Ihmisen kanssa voi keskustella, mutta eläin vaatii vähemmän sanallisia keinoja.

Hanna Tuominen

Ehkä suurin ero löytyy vuorovaikutuksesta fysioterapeutin ja asiakkaan välillä.

– Ihmisen kanssa voi keskustella, mutta eläin vaatii vähemmän sanallisia keinoja, Hanna Tuominen toteaa.

Tassut lipsuvat liukkaalla jäällä

Eläinfysioterapeutiksi valmistuminen on ollut Niina Juurisen suunnitelmissa jo pitkään. Hän uskoo kartuttaneensa vihdoin riittävästi kokemusta ihmisten kanssa, jotta voi siirtyä eläinten pariin.

Syksyllä alkanutta koulutusta on jäljellä vielä lähes vuosi, mutta innokkaat asiakkaat ovat jo alkaneet soitella.

– Suuntaudun todennäköisesti urheilukoirapuolelle ja ehkä agilityyn. Siellä on ollut kysyntää jo nyt, mutta vielä en ole ottanut asiakkaita vastaan.

Juurinen on huomannut, että talvella riittäisi ainakin liukastumispotilaita. Urheilukoirapuolella harrastus voi tuoda mukanaan myös muita kolhuja.

– Siellä on kaatumisia, kolahteluita rimaan tai välillä joku voi tulla mukkelis makkelis kontaktiesteeltä. Asiakkaita kyllä riittää.