Kotiseuturakkaus on lähes ikuista – pohjoispohjalaiset samastuvat omaan kylään tai kuntaan

Ihmiset ja innovatiivisuus ovat Oulun valtteja. Naapurikunta Kempele puolestaan saa kehuja itsenäisyydestään.

Pohjois-Pohjanmaa
Perinteinen rössypottukaan ei  ole vahvistanut kaikkien pohjoispohjalaisten maakuntaidentiteettiä.
Perinteinen rössypottukaan ei ole vahvistanut kaikkien pohjoispohjalaisten maakuntaidentiteettiä.Yle

Vaikka maakuntaidentiteetti jääkin tuoreen tutkimuksen mukaan vaisuksi, niin kansalaiset ovat silti ylpeitä kotimaakunnastaan. Kotiseuturakkaus ilmenee erityisen selvästi omasta asuinkunnasta puhuttaessa.

Oulun kauppakeskuksessa oululainen Jaana Kemilä pitää kaupungista ihmisten ja innovatiivisuuden vuoksi. Kaisa Hiltunen kehuu Kempelettä hyvistä kuntapalveluista ja kunnan itsenäisyydestä.

– Kempele on hyvä. Ja hyvä, kun on pysynyt pois Oulusta, Kaisa Hiltunen nauraa.

– Pohjois-Pohjanmaasta tulevat mieleen tietysti perinteiset ruuat, pohjoinen ilmasto ja hyvät, iloiset ihmiset!, Jaana Kemilä sanoo.

Kempele on hyvä.

Kaisa Hiltunen

Ostosreissulle lähtenyt oululainen Esa Harju uskoo Pohjois-Pohjanmaan elinvoimaiseen tulevaisuuteen.

– Hieno maakunta, siinähän se! Luotan siihen, että kaikki elinkeinot kehittyvät ja vain paranevat, Esa Harju kehaisee.

Sotesta ei ruusuista kuvaa

Kunnallisalan kehittämissäätiön tilaamassa Maakuntapuntari 2017 -tutkimuksessa pohjoispohjalaiset ovat epäluuloisia tärkeiden kuntapalvelujen maakunnallistamista kohtaan.

Enemmistö vastanneista uskoo sosiaali- ja terveyspalvelujen heikkenevän omassa kunnassa, kun niiden järjestämisvastuu siirtyy sote-uudistuksessa maakunnalle.

Perinteiset ruuat, pohjoinen ilmasto ja hyvät, iloiset ihmiset.

Jaana Kemilä

Toimitusjohtaja Antti Mykkänen Kunnallisalan kehittämissäätiöstä kertoo, että tutkimuksen mukaan ihmisillä ei ole kovin ruusuista kuvaa siitä, että uudistuksen myötä palvelut, niiden saatavuus tai laatu paranisivat.

– Enemmän on epäilystä siihen suuntaan, että kehitys ei ole menossa parempaan. Kuntatalouden, asumisen hinnan ja sosiaali- ja terveyspalvelujen arvellaan heikkenevän tulevien vuosien aikana. Mutta sama arvio on myös muualla Suomessa, Mykkänen toteaa.

Pohjoisen päättäjiin luotetaan

Mielenkiintoisena yksityiskohtana voidaan pitää tietoa, että Pohjois-Pohjanmaalla luotetaan päättäjiin enemmän kuin väestö keskimäärin.

– Toisaalta luottamuus päättäjiin on kaiken kaikkiaan varsin alhaisella tasolla koko maassa, Antti Mykkänen huomauttaa.

Asukkaiden mielestä Pohjois-Pohjanmaan valtteja ovat vapaa-ajanviettomahdollisuudet, pk-yritykset ja tarjolla olevat työpaikat.

Hieno maakunta, siinähän se.

Esa Harju

Tutkimuksen teki TNS Gallup Oy vuodenvaihteessa. Maakuntapuntari on laatuaan ensimmäinen maakuntaidentiteettiä kartoittava Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimus. Pohjois-Pohjanmaalta siihen osallistui 300 aikuista, jotka edustavat maakunnan 18 - 75 vuotta täyttänyttä väestöä.