Muotoiluinstituutin opiskelijat kuohuksissa korumuotoilun ja muotisuunnittelun linjojen lakkautuksesta

Lahden Muotoiluinstituutin opiskelijajärjestön puheenjohtaja Janne Kalliola ennakoi opiskelijoiden vastatoimia linjojen loppumisesta.

Lahden muotoiluinstituutti
Muotoiluinstituutin opiskelijat olivat huolissaan opinahjonsa resursseista ammattikorkeakoulu-uudistuksen muutosten alla LUT-konserniin
Muotoiluinstituutin opiskelijat osoittivat mieltään Lahden kaupungintalolla joulukuussa 2016Markku Lähdetluoma / Yle

Lahden Muotoiluinstituutin opiskelijat ovat järkyttyneitä korumuotoilun ja muoti- ja vaatesuunnittelun koulutuksen lakkauttamisesta. Lahden ammattikorkeakoulu kertoi keskiviikkoiltana, ettei näille linjoille oteta enää uusia opiskelijoita.

Muotoiluinstituutin opiskelijajärjestön Mion hallituksen puheenjohtaja Janne Kalliola kertoo, että LAMK:n opiskelijajärjestöt ovat koolla jo loppuviikolla.

– Tällä hetkellä opiskelijoiden keskuudessa tunteet aikalailla kuohuvat. Seuraamme keskustelua internetissä ja sosiaalisessa mediassa. Otamme heidän huolensa huomioon ja mietimme vastatoimia.

Opiskelijajärjestö Mio yrittää vielä vaikuttaa päätökseen.

– Pohdimme, mikä olisi tarpeeksi tehokas keino saada huomiota. Toimettomaksi emme aio jäädä, sanoo Janne Kalliola.

Vaatesuunnittelun lakkauttaminen shokki

Täysin yllätyksenä koulutusalojen lakkautukset eivät opiskelijoille tulleet. Korumuotoilun opiskelijat ovat esittäneet huolensa jo aiemmin. Koulutuksen laatu on opiskelijoiden mukaan heikentynyt ja kaikkia tunteja ei ole järjestetty.

– Opiskelijat ovat itse aavistaneet korumuotoilun loppumista, koska sitä linjaa on pidetty yllä heikosti. Opettajat ovat eläköitymässä ja heidän tilalleen ei ole saatu uusia, nuoria opettajia, sanoo Kalliola.

Sen sijaan muoti- ja vaatesuunnittelun lopettaminen tuli puun takaa.

– Se oli iso yllätys ja shokki opiskelijoille ja varmasti myös henkilöstölle, sanoo opiskelijajärjestön puheenjohtaja Janne Kalliola.

Kalliolan mukaan muoti- ja vaatesuunnittelu on Aalto-yliopistossa hyvin erilaista kuin ammattikorkeakoulussa.

– Tämä on käytännönläheisempi ja orientoitunut enemmän työelämään. Vaatesuunnittelu yksipuolistuu, kun koulutus vähenee.

Korumuotoilun koulutuksen lakkauttaminen on Kalliolan mukaan isku myös valtakunnallisesti.

– Sitä ei opeteta näin kovalla tasolla missään muualla.

Opiskelijat pelkäävät, että koulutuksen laatu viimeisillä vuosikursseilla ei pysy hyvänä lupauksista huolimatta. Muoti- ja vaatesuunnittelijoiden neljännen vuosikurssin opiskelu huipentuu kevään suureen muotinäytökseen, joka on järjestetty Helsingissä. Siihen he ovat tarvinneet ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoita avuksi ompelutyöhön.

"Ei lohduta"

Korumuotoilun ja vaatesuunnittelun tilalle on tulossa immateriaaliseen muotoiluun liittyvää koulutusta. Kalliolan mukaan se ei paljoa auta.

– Ei lohduta, varsinkaan lakkautettavien linjojen opiskelijoita eikä heitä, jotka olivat jo ennakkotehtäviä ehtineet tekemään.

Kalliola kuitenkin pitää positiivisena sitä, että ammattikorkeakoulu on reagoinut, sillä immateriaalinen muotoilu ja palvelumuotoilu on tämän päivän ja tulevaisuuden trendi.

Tutkintojen määrä ei vähene

Ammattikorkeakoulun rahoitusleikkaukset kohdistuvat voimakkaasti kulttuurialalle. Lahden ammattikorkeakoulun rehtorin Outi Kallioisen mukaan muotoiluinstituutin tutkintorahoitus putoaa 1,2 miljoonaa euroa tänä vuonna.

Kallioinen kuitenkin sanoo, että kahden opintolinjan lakkauttaminen ei supista Muotoiluinstituuttia, vaan järjestely vahvistaa Muotoiluinstituutin muita aloja. Annettavat tutkinnot eivät vähene.

– Tästä ei tule säästöä, sillä rahoitus, mikä olisi mennyt vaatetukseen ja koruun suunnataan muille aloille.

Muotoiluinstituuttiin jää visuaalinen viestintä, teollinen brändimuotoilu, sisustusarkkitehtuuri ja kalustemuotoilu. Ammattikorkeakoulu haluaa luopua sirpaleisesta kymmenen pääaineen mallista ja luoda laajempia kokonaisuuksia.

– Kun kaksi pääainetta lakkautetaan, vapautuu 4-6 henkilötyövuotta. Näiden opettajien työmäärä suunnataan kahdeksaan muuhun pääaineeseen, joten oppimisen ja opettamisen laatu vahvistuu, sanoo Kallioinen.

Se, miksi juuri korumuotoilu ja vaatesuunnittelu päätyivät lakkautettavien linjojen listalle, perustuu Muotoiluinstituutin johdon omaan esitykseen.

– Suomessa on enää vähän teollisia työpaikkoja vaatetuksessa ja niiden tarve vähenee. Korumuotoilu on taas Muotoiluinstituutin kokonaisuudessa irrallinen aine. Korumuotoilijoiden tarve on pieni ja koulutus vaatisi aivan uudenlaisen osaamisen noston Lahden ammattikorkeakouluun.

Kallioinen ei pidä täysin mahdottomana sitä, että tehty päätös pyörrettäisiin.

– Jos jostain löytyy ulkoista rahoitusta, niin päätös tulee tietysti uuteen harkintaan. Omistajamme eivät ole laittaneet Lahden ammattikorkeakouluun yhtään ylimääräistä rahaa.

– Mutta puhumme isoista rahoista. En usko, että näin tulisi käymään, mutta toki sellaisesta voi haaveilla, sanoo Lahden ammattikorkeakoulun rehtori Outi Kallioinen.