Hyppää sisältöön

Perussuomalaiset antoi kolmelle edustajalle huomautuksen homoliittojen puoltamisesta

Perussuomalaisten kansanedustajat Tiina Elovaara, Arja Juvonen ja Ville Tavio saivat ryhmältään huomautuksen viime perjantaisesta äänestyksestä.

Ville Tavio, Tiina Elovaara ja Arja Juvonen Kuva: Yle

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on antanut huomautukset kolmelle puolueen kansanedustajalle, jotka äänestivät viime perjantaina homoparien avioliiton puolesta.

Huomautuksen saivat perussuomalaisten torstain ryhmäkokouksessa Tiina Elovaara, Arja Juvonen ja Ville Tavio. Perusteena oli ryhmäpäätöksen rikkominen äänestyksessä kansalaisaloitteesta, jossa on vaadittu avioliiton säilyttämistä naisen ja miehen välisenä.

Puheenjohtaja Timo Soini (ps.) selitti huomautusten jakamista sillä, että puolueen linja on homoliittoja vastaan.

– Kun kuulutaan puolueeseen, noudatetaan puolueen ryhmäpäätöksiä. Jos niin ei tehdä, siitä rangaistaan, Soini sanoi Ylelle eduskunnassa.

Tiina Elovaara ja Arja Juvonen kertoivat pitävänsä homoparien avioliittoja omantunnon kysymyksenä. Suurin osa eduskuntaryhmistä on antanut kansanedustajilleen luvan äänestää avioliitoista omantuntonsa mukaisesti, mutta perussuomalaiset vaatii ryhmäkuria.

– Koska perussuomalaiset on erilainen puolue, Soini kuittasi kysymyksen puolueen muista poikkeavasta linjasta.

Myös Hakkarainen sai ryhmältä huomautuksen

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä antoi kolme viikkoa sitten huomautuksen myös kansanedustaja Teuvo Hakkaraiselle, joka sai viime kuussa sakkotuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Huomautus on ryhmän lievin kurinpitotoimi. Sitä järeämpiä ovat varoitus sekä määräaikainen tai pysyvä erottaminen ryhmästä.

– Hakkaraisen ja meidän huomautukset ovat eri syistä annettuja, en vertaile niitä, väisti Arja Juvonen.

– Ryhmä teki yksimielisen päätöksen. Katsottiin, että huomautus on paikallaan, Soini kuittasi.

Puolueen kantaa uhmasi aiempaa useampi

Viime vaalikaudella vain Arja Juvonen äänesti vastoin puolueensa kantaa sukupuolineutraalin avioliittolain puolesta, kun määrä nyt kasvoi kolmeen.

– Tällä kaudella on tullut uusia edustajia, myös nuoremman sukupolven edustajia, minä ja Ville Tavio. Meidän näkemyksemme oli tämä, ja toimimme sen mukaisesti, Tiina Elovaara sanoi.

– Kyseessä oli omantunnon kysymys ja hallituksen esitys pohjalla. Tasa-arvoasioita on edistetty tällä hallituskaudella. Sinänsä ristiriitainen tilanne.

Elovaara piti huomautusta kuitenkin oikeudenmukaisena ryhmäkurin kannalta.

Myös Juvonen sanoi ymmärtävänsä sen, että sai ryhmältä huomautuksen. Hänen mukaansa on eri keskustelu, pitäisikö avioliittokysymyksen olla puolueessa omantunnon asia.

Eduskunta hylkäsi viime perjantaina lakiehdotuksen avioliiton rajaamisesta naisen ja miehen väliseksi. Kansanedustajista 120 äänesti kansalaisaloitetta vastaan, 48 sen puolesta ja tyhjää äänesti 2. Poissa äänestyksestä oli 29 edustajaa.

.
.