SDP:n presidentinvaalikuviot auki – Rinne harmissaan Urpilaisen kieltäytymisestä

Puheenjohtaja Antti Rinteen toive Jutta Urpilaisesta presidenttiehdokkaana ei toteutunut.

presidentinvaalit
Jutta Urpilainen
Jutta Urpilainen SDP:n eduskuntaryhmän ryhmäkokouksessa 23. helmikuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kansanedustaja Jutta Urpilainen ilmoitti Demokraatti-lehdessä (siirryt toiseen palveluun), ettei hän ole käytettävissä presidenttiehdokkaaksi vuoden 2018 vaaleissa. Urpilainen kertoi tänään eduskunnassa päätöksen olleen hankala.

– Kansainvälinen tilanne on hyvin mielenkiintoinen ja tasavallan presidentin rooli ulkopolitiikan johtajana on tärkeä. Viime kädessä sen ratkaisi perhetilanne. Meillä on ollut lapsi alle vuoden ja hyvin vahvasti tuli tunne, että aika ei ole nyt oikea, Urpilainen sanoo.

Urpilaisen mukaan päätöstä vahvistivat keskustelut entisten presidenttien ja presidenttiehdokkaiden kanssa. Niissä on tullut ilmi, kuinka rankka urakka olisi ollut edessä.

Myös Rinne ja Heinäluoma kieltäytyneet

Puheenjohtaja Antti Rinne oli maanitellut Urpilaista lähtemään ehdolle. Rinne myöntää, että Urpilaisen kieltäytyminen harmittaa.

– Harmitus on vähän päällä tästä ratkaisusta, mutta ymmärrän Urpilaisen ratkaisun hyvin, Rinne sanoo.

Nyt SDP on tilanteessa, jossa selvää suosikkia presidenttiehdokkaaksi ei ole. Puheenjohtaja Rinne sekä entinen puheenjohtaja Eero Heinäluoma ovat kieltäytyneet ehdokkuudesta.

Rinne ei lähde spekuloimaan SDP:n mahdollisten ehdokkaiden nimillä. Oma ehdokas puolueelle on kuitenkin Rinteen mukaan tulossa.

– Me keskitymme nyt kuntavaaleihin ja mietitään rauhassa tämä presidenttikysymys. Meillä on aikaa.

Viime vaalit päättyivät SDP:n rumaan tappioon

Muistot viime presidentinvaaleista eivät ole omiaan rohkaisemaan sosiaalidemokraatteja lähtemään rankkaan kampanjarypistykseen. Silloin SDP:n Paavo Lipponen putosi jo ensimmäisellä kierroksella, keräten vain 6,7 prosenttia äänistä.

Presidentinvaalit pidetään ensi vuoden tammikuussa. Toistaiseksi niihin on ilmoittautunut ehdolle keskustan Matti Vanhanen ja vihreiden Pekka Haavisto.

Kannatusmittausten mukaan presidentti Sauli Niinistön päihittäminen olisi erittäin vaikea tehtävä. Niinistön odotetaan kertovan jatkoaikeistaan kevään aikana.