Kustannuskiista pimentämässä neljä tv-kanavaa

Kaapelitaloudet uhkaavat jäädä kuun vaihteessa ilman Avaa, Jimiä, Liviä ja Heroa.

kaapelitelevisio
Ylen ohjelmavirtaa.
Jos huonosti käy, joku ruutu voi keskiviikkona sammua.Kalevi Rytkölä / Yle

Kaapelitalouksissa eletään ihan tosielämän trilleriä ensi keskiviikkona: nähdäänkö Suomen huutokauppakeisarissa Akia ja Heliä heiluttamassa nuijaa Hiidenlinnassa? Entä kuinka käy hurjien rakkauskilojen herkkujen, rakkauden ja diabeteksen raadollisessa maailmassa? Mitä tekee Rouva ministeri tai Pomo piilossa?

Voi olla, että puolet Suomesta ei saa sitä tietää, sillä heidän televisioistaan ei enää näy Ava-, Jim-, Liv- ja Hero-kanavia. Siis siinä tapauksessa, että he vastaanottavat televisio-ohjelmansa kaapelin kautta. Näitä talouksia on Suomessa noin 1,5 miljoonaa.

Teleoperaattorit DNA ja Sonera kertoivat tänään torstaina, että ne varautuvat keskeyttämään Nelosen ja MTV:n vapaasti vastaanotettavien kanavien jakelun kaapeliverkossaan keskiyöllä tiistaina 28. helmikuuta.

Sopimukset irtisanottu

Syyksi operaattorit kertovat, että tv-yhtiöt ovat irtisanoneet näiden kanavien kaapelijakelua koskevat sopimukset. Takaraja on viiden päivän päästä. Sen jälkeen näkyy vain musta ruutu.

Jos tv-yhtiöiden ja operaattorien neuvotteluissa ei nopeasti edistytä, on riski, että lähetys katkeaa. Riski on suuri, sillä neuvotteluista ei ole kuulunut tulosta.

Kyse on tekijänoikeussopasta, jossa ovat mukana myös muut operaattori eli Elisa ja paikallisoperaattoreiden Finnet.

Operaattoreilta penätään tekijänoikeusmaksuja kaapelijakelusta. Tähän asti ohjelma on lähetetty yhtälailla antenni- kuin kaapelitalouksiin. Operaattorit ovat perineet ohjelmien välittämisestä asiakkailtaan eli taloyhtiöiltä teknisen välityskulun.

Laki muuttui

Vuonna 2015 voimaan tulleen EU-yhteensopivan lakimuutoksen perusteella kaapelijakelu katsotaan ohjelman edelleen lähettämiseksi ja siitä pitäisi maksaa korvaus. Ja nyt kaikki ihmettelevät, kenen pitäisi maksaa ja mistä.

Tv-yhtiöt eivät halua korvausta maksaa, sillä ne kokevat maksaneensa oikeudet jo kertaalleen. Operaattorit eivä halua maksaa, sillä niiden tulkinta on, että mitään edelleen lähettämistä ei tapahdu.

– (Tekijänoikeusjärjestö) Kopiosto tulkitsee, että alkuperäistä tv-lähetystä on antennijakelu. Ohjelma menee antennilähettimeen samaa kuitua pitkin kuin se menee kaapeliverkkoon. Me sanomme, että se on ihan samaa lähetystä. Kopiosto sanoo, että kaapeliverkko ei ole alkuperäistä vaan edelleen lähettämistä, kertoo DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen.

Väisänen pitää ajattelua edelleen lähettämisestä muutenkin omituisena.

– Kaapelissa on kanavia, joita ei antennissa edes ole. No, missä se alkuperäinen lähetys silloin on?

Laskuttaminen laitonta

Väisäsen kollega, kuluttajatuotteista vastaava johtaja Markus Lahtinen Soneralta on samoilla linjoilla. Hän pitää myös tekijänoikeuskorvausten sälyttämistä operaattoreille mahdottomana.

– Tv-yhtiöt hankkivat sisältöjä ja rahoittavat ne mainoksilla. Meillä taas ei ole mahdollisuuksia periä kustannuksia asiakkailtamme, kun emme voi saada niistä tuottoakaan, Lahtinen sanoo.

Operaattorit voivat laskuttaa asiakkaitaan kaapelisignaalin teknisestä toimittamisesta, mutta tekijänoikeusmaksujen periminen asunto-osakeyhtiön osakkailta samassa yhteydessä ei lain mukaan ole mahdollista.

Sonera pahoittelee tiedotteessaan syntynyttä tilannetta toivoo kiistaan ratkaisua. Samaa vakuuttaa DNA.

– Teemme aktiivisesti töitä päästäksemme jatkosopimukseen tv-yhtiöiden kanssa entisin ehdoin. Emme missään nimessä haluaisi tv-lähetysten keskeytymistä kuun vaihteessa, Väisänen kommentoi.

Noidankehä valmis

Kaapelisotkussa on erikoinen piirre myös se, että tekijänoikeusrahoja hamuava Kopiosto ei ole neuvotteluissa millään tavalla mukana. Kopioston toimitusjohtajan Valtteri Niirasen mukaan asiasta olisi voitu mennä jopa oikeuteen, mutta ratkaisu halutaan löytää neuvottelemalla.

Ratkaisu olisi koko av-alan etu, sillä vaarana on käsittämätön noidankehä: jos operaattorit eivät maksa, loppuu lähetys. ja jos lähetys loppuu, putoavat katsojamäärät puoleen. Silloin putoavat myös mainostulot ja silloin loppuvat rahat tuottaa uutta ohjelmaa. Ohjelmantekijät jäävät ilman nykyisiäkin korvauksia. Kaikki ampuvat itseään jalkaan.

– Ei sellaista halua kukaan. Suomalaista tuotantoa halutaan ja jos tilanne näivettää sitä, niin ei se ole kenenkään intersseissä, Niiranen sanoo.

Niirasen mukaan Kopiostokin on hankalassa paikassa. He eivät voi asetelmassa liikahtaa, koska heillä ei ole tv-yhtiöiden ja operaattoreiden pöydässä neuvotteluasemaa. Neuvottelupöydässä ovat vain operaattorit ja tv-yhtiöt.

– Ollaan vähän niin kuin tilanteen panttivankeja, hän sanoo.

Mallia tallennuspalveluista?

Niirasen mukaan ratkaisua kannattaisi hakea operaattoreiden tallennuspalvelujen suunnalta. Niissä jokainen yksittäinen asiakas maksaa viulut, kun tilaa tallennuspaketin. Tästä päästiin aikoinaan sopuun tv-yhtiöiden, operaattoreiden ja tekijänoikeusjärjestöjen kanssa.

Miksei sitten nytkin?

Operaattorit vakuuttavat, että neuvotteluja käydään hyvässä hengessä.

Yle ei tavoittanut Nelonen Median ja MTV:n neuvotteluista vastaavia henkilöitä kommentoimaan asiaa.