Hyppää sisältöön

Populistijohtaja Wilders keskeyttää julkisen kampanjoinnin – vetoaa turvallisuuteen

Hollannin salaisen palvelun agentti pidätettiin epäiltynä Wildersin liikkeiden paljastamisesta marokkolaiselle jengille.

Geert Wilders puolueensa vaalikampanjan avauksessa Spijkenissessa viime viikonloppuna. Kuva: Koen Van Weel / EPA

Hollannin oikeistopopulistisen Vapauspuolueen johtaja Geert Wilders on ilmoittanut keskeyttävänsä sekä omansa että koko puolueen julkisen parlamenttivaalikampanjoinnin.

Hollantilainen NRC-lehti kertoi keskiviikkona, että Hollannin salaisen palvelun agentin epäiltiin vuotaneen tietoa Wildersin liikkeistä marokkolaiselle jengille.

– Tämä on erittäin huolestuttava uutinen. Vapauspuolue keskeyttää kaiken julkisen toiminnan, kunnes saamme kaikki tutkintaan liittyvät tiedot, Wilders twiittasi torstaina.

Tehtävänä varmistaa turvallisuus esiintymispaikoissa

Hollannin poliisi on vahvistanut pidättäneensä marokkolaistaustaisen agentin epäiltynä tietovuodosta. Sen mukaan Wildersin turvallisuus ei kuitenaan ollut missään vaiheessa uhattuna.

Pidätetyn agentin tehtäviin kuului turvallisuuden varmistaminen niissä paikoissa, joissa Wildersin oh tarkoitus esiintyä.

Hänet vapautettiin torstaina tutkimusten ajaksi.

Poliisin ympärivuorokautisessa suojeluksessa

Wilders on tunnettu kovista islamin ja maahanmuuton vastaisista mielipiteistään. Erityisesti turkkilaiset ja marokkolaiset ovat olleet hänen hampaissaan.

Viimeksi lauantaina hän puhui "marokkolaisesta roskaväestä, joka tekee kaduista turvattomia".

Wilders on jo vuosien ajan ollut poliisin ympärivuorokautisessa suojeluksessa.

Hänen puolueensa johtaa gallupeja ennen 15. maaliskuuta pidettäviä parlamenttivaaleja.

Poliittisia salamurhia 2000-luvulla

Poliittinen väkivalta ei ole Hollannille täysin vierasta.

Äärioikeistojohtaja Pim Fortuyn salamurhattiin vuonna 2002, vain yhdeksän päivää ennen Hollannin parlamenttivaaleja. Vuonna 2004 muslimiradikaali murhasi elokuvantekijä Theo van Goghin.