Vahvan demaripiirin puheenjohtaja: SDP voisi asettua Sauli Niinistön taakse

Jos SDP ei saa kunnon ehdokasta presidentinvaaleihin, voisi olla järkevintä asettua suoraan Sauli Niinistön uudelleenvalinnan taakse, sanoo Satakunnan demaripiirin puheenjohtaja.

presidentinvaalit
Sauli Niinistö
Presidentti Sauli Niinistö ei ole vielä kertonut, haluaako jatkokautta valtion johdossa.Tiina Jutila / Yle

Satakunnan demaripiiriä johtava Harri Lehtonen sanoo, että puolueen kannattaa harkita vakavasti presidentti Sauli Niinistön uudelleenvalinnan kannattamista.

Lehtosen mielestä on harmillista, että SDP:n vahvimmat nimet eli kansanedustajat Eero Heinäluoma ja Jutta Urpilainen ovat kieltäytyneet presidenttiehdokkuudesta.

Urpilainen kertoi ratkaisustaan torstaina ja vetosi kieltäytymisessään perhesyihin. Harri Lehtonen toivoo, että Heinäluoma harkitsisi vielä ehdokkuutta.

Niinistön tueksi?

Myös SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on ilmoittanut, ettei lähde presidentinvaaleihin. Demarien ehdokastilanne onkin täysin auki.

Jos demarit eivät saa kunnollista ehdokasta, Lehtonen on valmis harkitsemaan hyvin vakavasti oman ehdokkaan sijasta kokoomustaustaisen Sauli Niinistön taakse asettumista.

Niinistö on ollut hyvä presidentti, hän ei ole politisoitunut ja hän on edustanut koko kansaa.

Harri Lehtonen

– Paavo Lipposelle tapahtunut nöyryytys ei saa toistua. Jos emme saa selvää ykköstykkiä ehdokkaaksi, Niinistö olisi hyvä ehdokas. Hän on ollut hyvä presidentti, hän ei ole politisoitunut ja hän on edustanut koko kansaa. Ja onhan hänellä satakuntalainen vaimo, Lehtonen sanoo.

SDP:llä on perinteisesti ollut presidentinvaaleissa oma ehdokas. Vuoden 1978 vaaleissa puolue asettui kuitenkin useimpien muiden eduskuntapuolueiden tavoin suoraan presidentti Urho Kekkosen taakse. Tuolloin äänestettiin valitsijamiehistä, jotka valitsivat presidentin.

Jungner nosti esille

Presidentti Niinistön taakse asettumista vuoden 2018 presidentinvaaleissa on kehottanut pohdiskelemaan (siirryt toiseen palveluun) myös SDP:n entinen puoluesihteeri Mikael Jungner. Niinistö itse ei ole vielä kertonut, haluaako hän hakea jatkokautta. Hänen ilmoitustaan odotetaan keväällä.

Harri Lehtosen johtamilla Satakunnan demareilla on SDP:ssä vaikutusvaltaa, sillä Satakunta on Suomen sosiaalidemokraattisin maakunta. Puolue sai eduskuntavaaleissa Satakunnassa 22,6 prosentin kannatuksen.