Tunnistatko kuvion? Kuopiolaissuunnittelija tekee jalkineita bussin ja metsäkoneen penkeistä

Laura Kotilaisen missiona on tuoda uutta ajattelua kenkien valmistukseen.

uusiotuotteet
Laura Kotilainen liikkeensä sohvalla.
Joonas Nieminen / Yle

Kun näet nämä kengät, alat ehkä miettiä, missä olet nähnyt tämän kuosin aiemmin. Vastaus voi löytyä hyvinkin takapuolesi alta.

Kuopiolaisen Laura Kotilaisen suunnittelemien Kuje-kenkien uusi Onnikka-malli on valmistettu vanhojen yläsavolaisten bussin penkkien kankaista. Kotilainen sai kankaat käyttöönsä, kun penkkien verhoilua uusittiin. Kotilaiselle kenkien kantama tarina on tärkeä.

– Nämä herättävät monissa välittömän muiston: eväsleipien voipaperin rapinan ja penkkien vanhojen jousien natinan. Lisäksi kovaan käyttöön tarkoitettu kangas on uskomattoman kestävä, Kotilainen kiittelee.

Hukkapalat päätyvät usein roskiin 

Kotilaisen henkilökohtaisena missiona on tuoda uutta ajattelua kenkien valmistukseen sekä siihen, millaisia materiaaleja kengissä voidaan ylipäätään käyttää. Myös ekologisuus ratkaisee: ilman jatkokäyttöä kankaat olisivat päätyneet energiajätteeseen.

Kotilaisen kengissä on käytetty muitakin epätavallisia materiaaleja. Enstex-kengät valmistetaan Ponssen metsäkoneiden istuintensuojien leikkausylijäämäkankaista.

Nämä herättävät monissa välittömän muiston: eväsleipien voipaperin rapinan ja penkkien vanhojen jousien natinan.

Laura Kotilainen

– Ne ovat kämmenen kokoisia, pieniä palasia, jotka menisivät muuten täysin hukkaan. Materiaaleja on nyt alkanut tulla vähän sieltä ja täältä – eri tahot osaavat ottaa minuun jo suoraan yhteyttä, Kotilainen kehuu.

Keräyksen jälkeen palaset toimitetaan Kujeen yhteistyöyritykselle Varpaisjärvelle, jossa ne esivalmistellaan. Kenkä ommellaan muotoonsa Espanjassa Kujeen toisella yhteistyökumppanilla.

Punamusta kenkä muurin päällä.
Kuje

Sarkapuvut ja villakangastakitkin saatiin hyödynnettyä

Yllättävä materiaalivalinta kenkiin on myös sarkakangas, jota Kuje on saanut käyttöönsä armeijan vanhoista sarkapuvuista. Niissä on jälkiä myös alkuperäisestä käyttötarkoituksesta, eli esimerkiksi housujen prässeistä. Kotilaisen mielestä ne saavat näkyä myös uusiotuotteessa.

– Samoin kuin Onnikka-kangas, myös sarka on käytössä erittäin toimiva. Se hylkii likaa ja kosteutta sekä kestää hyvin esimerkiksi Suomen vaihtuvia sääolosuhteita, Kotilainen lisää.

Jonkin verran Kuje valmistaa myös muutaman kenkäparin erikoismallistoja. Tällaisia ovat muun muassa pari vuotta sitten syntyneet, vanhoista villakangastakeista syntyneet saappaat. Niiden kanssa Kotilaisen omakin usko oli horjua.

– Kun ehdotin sellaisia Espanjan yhteistyöyritykselle, vastaus oli aika tyly, että ei tämä voi toimia. Mutta päätimme silti kokeilla niitä, ja lopputulos oli heidänkin mielestään ihan mahtava, Kotilainen nauraa.

Harmaat huopasaappaat seinää vasten.
Kuje

Ihan kaikkien materiaalien kanssa ei ole käynyt yhtä hyvin.

– Hirvittävin tulos oli ehkä raksatakeista ja -housuista tehdyt saappaat. Neonkeltainen kangas heijastintehosteilla oli sen verran säväyttävä, että jätin sen toistaiseksi varaston nurkkaan.

Kotilainen harmittelee, kuinka monia työvaatteita menee vaihtoon monta paria vuodessa. Kulumat esimerkiksi takeissa ovat pääasiassa hihansuissa ja selkäosat ovat vielä aivan priimakunnossa.

Kierrättäjä toimii aina materiaalien ehdoilla

Kuje on lähtenyt liikkeelle Kotilaisen harrastuksesta. Yhtiön varasto sijaitsi pitkään muun muassa toimittajana ja mainostoimistossa töitä tehneen Kotilaisen makuuhuoneen nurkassa.

Tällä hetkellä yritys työllistää Kotilaisen täysipäiväisesti. Mallisto on laajenemassa lähiaikoina muun muassa miesten kenkiin, ja verkkokauppaa ollaan avaamassa myös muihin Pohjoismaihin, josta kysyntää on ollut jo jonkin verran.

Kierrätystuotesuunnittelija toimii aina niiden materiaalien ehdoilla, mitä on kulloinkin saatavilla.

– Seuraavia askelia ei voi sen vuoksi aina tarkkaan tietää. Mutta olen avoin ehdotuksille.