Viileä tapaaminen Meksikossa – Trumpin edustajat puhuivat kaupasta ja turvallisuudesta

Meksikon ulkoministeri kertoi Trumpin linjausten herättäneen huolta ja ärtymystä Meksikossa.

Meksiko
Tummassa puvassa ja punaisessa kravatissa kulkeva Tillerson ohittaa juuri lentokoneen valtavaa moottoria. Hänen vierellään kulkee Yhdysvaltain Meksikon-suurlähettiläs Roberta Jacobsen. Taustalla kulkee vielä kaksi tummapukuista miestä.
Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson saapui keskiviikkona vierailulle Meksikoon.Mario Guzman / EPA

Yhdysvaltain presidentin Trumpin hallinnon edustajat saivat varsin vakavailmeisen vastaanoton Meksikossa.

Meksikon ulkoministeri Luis Videgaray sanoi Trumpin maahanmuutto- ja talouslinjausten herättäneen huolestuneisuutta Meksikossa.

– Meksikolaisten keskuudessa on huolta ja ärtymystä politiikasta, joka voisi olla haitallista meksikolaisille ja Meksikon teollisuudelle.

Videgray kertoi ilmaisseensa Yhdysvaltain ulkoministerille, että Meksiko on huolissaan siirtolaisten oikeuksista Yhdysvalloissa.

Ulkoministeri Rex Tillerson sanoi, että maat jatkavat vuoropuhelua kiistoistaan. Tillersonin mukaan on luonnollista, että kaksi vahvaa ja itsenäistä maata on joskus eri mieltä asioista.

Tillerson ei maininnut Trumpin rajamuurisuunnitelmia puhuessaan toimittajille.

Meksikon ulkoministeri ei juuri hymyillyt lehdistötilaisuudessa.

Meksikossa on herättänyt suuttumusta Yhdysvaltain suunnitelma karkottaa kaikki luvattomat maahantulijat kansallisuudesta huolimatta Meksikoon.

Kelly: Ei armeijaa karkotuksiin

Kotimaan turvallisuudesta vastaava ministeri John Kelly sanoi Meksikossa, että suunnitteilla ei ole massakarkotuksia eikä Yhdysvallat aio käyttää armeijaa luvattomasti maassa oleskelevien siirtolaisten karkottamiseen.

Aiemmin torstaina Trump oli luonnehtinut karkotuksia sotilasoperaatioksi, jonka on tarkoitus poistaa maasta "tosi pahat tyypit" (really bad dudes).

Tillerson ja Kelly ovat vierailulla Meksikossa puhuakseen kaupasta ja rajaturvallisuudesta. Heidän on määrä tavata myöhemmin presidentti Enrique Peña Nieto.

Meksikon presidentti perui viime kuussa kaavaillun tapaamisensa Trumpin kanssa tämän Meksiko-kommenttien takia.

Trump viilensi suhteet

Meksiko on ollut Trumpin hampaissa kahdella rintamalla – vapaakaupassa ja maahanmuutossa.

Trump haluaa pystyttää Meksikon rajalle muurin torjumaan luvatonta maahantuloa ja maksattaa kustannukset Meksikolla.

Trump myös haluaa neuvotella uusiksi Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen Naftan, joka hänen mukaansa on johtanut työpaikkojen virtaamiseen Yhdysvalloista Meksikoon.

Trump on myös tilannut selvityksen kaikesta avusta, jota Yhdysvallat antaa Meksikolle.

Selvää ei ole, miksi Trump haluaa selvityksen, mutta on mahdollista, että hän aikoo käyttää avustuksia vipuna neuvotteluissa muurista ja Naftasta.

Lähteet: AFP, Reuters