1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Analyysi: "Valkoisessa talossa kaikki hyvin – siinähän itkette"

Valtamedia ei tule koskaan hyväksymään Donald Trumpia, oli Trumpin kabinetin päälliköiden viesti kannattajlle.

Strategi Steve Bannon ja kansliapäällikkö Reince Priebus antoivat ymmärtää, että heidän yhteistyönsä toimii loistavasti. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

’’Valkoisessa talossa on kolmen miehen johtoryhmä, joka pelaa saumattomasti yhteen selkeän suunnitelman mukaisesti ja toteuttaa kaiken sen, minkä presidenttiehdokas Donald Trump kampanjansa aikana lupasi. Tyhmä valtamedia ei tätä tajunnut koko vaalitaiston aikana eikä tajua vieläkään. Siinähän itkette!

Trumpin ohjelma etenee päättäväisesti. Tulosten näkyminen työpaikkoina ja palkkapussin lihomisena vie aikaa, joten ’olkaa kärsivällisiä, kahdeksan vuotta on hyvä aika tämän kaiken toteuttamiseen’.

Tässä ydinviesti  konservatiivien vuositapaamisen ensimmäiseltä päivältä, jossa harvinaisesti nähtiin lavalla Valkoisen talon päästrategi Steve Bannon yhdessä kansliapäällikkö Reince Priebusin kanssa. 

Trump on konservatiiveja yhdistävä voima

Miehet tukivat toisiaan ja antoivat ymmärtää, että yhden kuukauden kokemuksella vallan kolmijako Valkoisessa talossa toimii loistavasti.

Miesten mukaan presidentti Trump on  konservatiiveja yhdistävä voima. Hän on luonut pohjat agendalle, joka on kirkastunut päästrategi Bannonin ohjauksessa.

Käytännön työn sujumisesta ja yhteyksistä kongressiin vastaa kansliapäällikkö Priebus, joka ennen Trumpin hallintoa toimi republikaanisen puolueen johtajana.

Näin yksinkertaista hallitseminen on. Mikä tässä on valtamedian mukaan niin vaikeaa, naurattivat Bannon ja Priebus toisiaan ja yleisöä. 

Hengennostatus omille joukoille

Miesten mukaan  kuukauden tärkeimmät ratkaisut ovat tuomarivalinta korkeimpaan oikeuteen, sääntöjen purku ja laittoman siirtolaisuuden kuriinsaattaminen.  

Ulkosuhteista Bannon nosti esiin Tyynenmeren vapaakauppasopimuksen hylkäämisen, joka tulee asemoimaan Yhdysvallat maailmankartalla uuteen asemaan.

Miesten parikymmenminuuttinen yhteisesiintyminen oli tarkoitettu hengennostatukseksi omalle puolueväelle ja kirjavalle  konservatiivien joukolle.

Tässä ei ojennettu kättä epäileville konservatiiveille eikä missään nimessä niille amerikkalaisille, jotka tuntevat fyysistä kipua ja henkistä tuskaa Trumpin presidenttiydestä.

Vihamielisyyksiä ei mainittu

Lavalla ei puututtu mihinkään yksittäisiin kiistoihin.

Samaan aikaan Valkoisen talon  lavaesiintyjien  kanssa  kuitenkin monet  kongressin republikaaniedustajat olivat kotiosavaltioissaan tylyn ja jopa vihamielisen äänestäjoukon edessä selittämässä parhaansa mukaan presidentin ja ministereiden ristiriitaisia lausuntoja.  

Ympäri Yhdysvaltoja äänestäjät ovat tällä viikolla kovistelleet edustajia arkipäivän huolillaan.  Suurin murhe tuntuu olevan  siirtolaisuus, terveydenhuoltouudistuksen muutos, julkisen koululaitoksen asema ja viimeisimpänä trans-sukupuolisten oikeus wc-tilojen käyttöön. 

Jotkut edustajat ovat jopa joutuneet poistumaan buuausten saattelemina.

Valkoisen talon tiedottaja Sean Spicer luonnehti näitäkin tilanteita  osin ’ammattimaisten mielenosoittajien’ esiintymiseksi. 

Konservatiivien kokous jatkuu viikonloppuun saakka. Perjantaina paikalle tulee presidentti Trump, joka jatkaa vaalikiertueeltaan tutulla linjalla.

Hän puhuu vain omilleen ja puhuu valtaosin vain itsestään.