1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joukkotuhoaseet

Trump: Olisi hienoa jos kenelläkään ei olisi ydinaseita

Presidentti haluaa USA:n olevan muita vahvempi ydinasevalta.

Kuva: Andrew Harrer / AOP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump haluaa varmistaa, että Yhdysvaltain ydinarsenaali on muita edellä. Presidentin mukaan maa on jäänyt niissä muiden jälkeen ja vuonna 2011 voimaan tullut, ydinkärkien määrää rajoittava uusi Start-sopimus on jälleen ”yksi huono diili.”

Trump puhui torstaina uutistoimisto Reutersin haastattelussa ydinaseista ensimmäistä kertaa virkaanastumisensa jälkeen. Haastattelussa hän sanoo, että haluaisi nähdä ydinaseettoman maailman.

- Olisi hienoa, suorastaan unelma, että yhdessäkään maassa ei olisi ydinaseita. Mutta jos mailla on jatkossakin ydinaseita, niin aiomme olla niiden osalta heitä edellä, Trump sanoi.

”Yksipuolinen” Start

Ydinvoimaa vastustavan Ploughshares-rahaston mukaan Venäjällä on tällä hetkellä 7300 ydinkärkeä ja Yhdysvalloilla 6970. Vuonna 2011 voimaan astuneen uuden Start-sopimuksen mukaan maiden on tasattava ydinarsenaalinsa helmikuuhun 2018 mennessä kymmeneksi vuodeksi. Sopimuksen rajoituksiin kuuluu se, ettei kummallakaan maalla saa olla yli 800 ydinkärjen kuljettamiseen kykenevää, mannertenvälistä risteilyohjusta.

Trumpin mukaan vuonna 2010 uudistettu Start on yksipuolinen ja ”jälleen yksi huono sopimus.”

- Oli kyse sitten Start-sopimuksesta tai Iran-sopimuksesta, aiomme ryhtyä tekemään parempia sopimuksia, hän sanoi.

Yhdysvalloissa on meneillään arvioiden mukaan noin biljoona dollaria (miljoona miljoonaa) ja 30 vuotta kestävä ydinaseiden uudistusohjelma. Sen tavoitteena on muun muassa modernisoida ikääntyviä laukaisualustoja kuten sukellusveneitä ja lentokoneita.