Yle-selvityksen tekijä: Myös menneet tapahtumat otetaan huomioon

Hallinto-oikeuden professori arvioi, että tavallinen mediankäyttäjä ei ole päässyt perille, missä Ylen toiminnassa mennään.

Yle
Olli Mäenpää.
Yleisradion hallitus ja vastaavat toimittajat ovat päättäneet teettää talon journalistisesta päätöksentekoprosessista ulkopuolisen selvityksen. Haastattelussa tulevan Yle-selvityksen tekijä hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää.

Torstaina uutisoitiin, että Yle aikoo teettää ulkopuolisen selvityksen journalistisesta päätöksenteostaan viimeaikaisten tapahtumien vuoksi.

Selvityksen tekijä, hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää sanoo, että selvityksen tehtävä on läpivalaista Ylen päätöksentekojärjestelmää.

– Pitää selvittää miten hyvin riippumaton ja korkealaatuinen päätöksentekojärjestelmä Ylessä käytännössä toimii. Toki tähän toimeksiantoon kuuluu myös selvittää, miten päätöksentekoon liittyvät ohjeet ja normit ovat kunnossa ja miten niitä noudatetaan, kertoo Mäenpää Ylen Aamu-tv:n haastattelussa.

Mäenpään mukaan tarkoitus on keskittyä järjestelmän toimintaan ja jututtaa yleläisiä päällikkötasolta toimittajiin. Myös menneet tapahtumat otetaan selvitystyössä huomioon.

– Tässähän selvitetään, että miten järjestelmä toimii ja on vähän vaikeaa ajatella, että kokonaan sivuutettaisiin se, että miten se on toiminut vastikään.

Esimerkkinä Mäenpää mainitsee, että hän todennäköisesti aikoo myös jututtaa kohun vuoksi Ylestä irtisanoutuneita toimittajia.

Selvitys luonteeltaan ainutlaatuinen

Mäenpään mukaan Yle-selvityksen tekeminen on ainutlaatuinen tehtävä.

– Aikalailla ainutlaatuista, että yhden mediatalon koko journalistista päätöksentekojärjestelmää arvioidaan. En tiedä, että olisiko tällaista koskaan Suomessa aikaisemmin tapahtunut. Voi olla, että jossain suuressa maailmassa on, mutta en ole siitä tietoinen.

Mäenpää sanoo seuranneensa hämmentyneenä Ylen ympärillä vellonutta kohua.

– Tavallisena mediankäyttäjänä ei ole oikein päässyt perille siitä missä mennään – tai missä mentiin. Nyt ehkä tätäkin puolta pitäisi vähän tarkemmin selvittää.

Mäenpään mukaan yleisölle ei saisi syntyä epäilystä, että riippumattomuutta ei noudateta. Professori arvioi, että selvityksen tekeminen on Ylelle hyvä asia.

– Voi olla, että tämä on pikemminkin hyväksi Ylelle, koska se joutuu petraamaan ja tarkemmin arvioimaan omaa toimintakulttuuria. Kyllä se varmasti Ylen sisälläkin heijastuu niin, että tämän tyyppisiin asioihin kiinnitetään aikaisempaa enemmän huomiota.

"Suomessa on kriittinen media"

Julkisen sanan neuvosto (JSN) antoi eilen kaksi Yle-kohuun liittyvää ratkaisua. Yle sai JSN:ltä vapauttavan päätöksen ja Suomen Kuvalehti langettavan päätöksen. Vuosina 1999–2003 JSN:n puheenjohtajana toiminut Mäenpää sanoo, että ratkaisut olivat aiheellisia.

– Mielestäni ne olivat hyvin perusteltuja ja lopputulokset aiheellisia.

Mäenpään näkemys on, että Suomessa on monipuolinen mediakenttä.

– Meillä on kriittinen media ja sen taso kestää kansainvälisen vertailun oikein hyvin. Valtaapitävät saavat toisinaan aikamoista kyytiä. Se on median tehtävä. Ei siitä kenenkään pidä suuttua, että media hoitaa oman tonttinsa kunnolla ja tuo esiin asioita, jotka voivat olla ongelmallisia. Jos myöhemmin käy ilmi, että ongelmaa ei esiinny, niin se on hyvä tulos sekin. Joskus asia ei ole näin, vaan ongelmat selvitetään tarkemmin.

Yle-selvityksen on tarkoitus olla valmis toukokuun puolivälissä.