Helsinkiläispäättäjä pitää Sipilän ulostuloa vaalitemppuna – "Olisi hyvin erikoista, että Malmin lentokentästä avattaisiin Pandoran lipas"

Helsingin keskusta on tyytyväinen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kantaan Malmin lentokentän pelastamisesta. Sdp:n, kokoomuksen ja vihreiden riveissä halutaan pitää kiinni edellisen hallituksen kanssa tehdystä sopimuksesta.

Kotimaa
Helsinki-Malmin lentoasema.
Derrick Frilund / Yle

Helsingin sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Tomi Sevander hämmästelee pääministeri Juha Sipilän (kesk.) eilisiä puheita eduskunnassa Malmin lentokentän pelastamisesta.

Edellinen hallitus päätti vuonna 2014, että Finavia vetäytyy Malmin lentokentältä. Helsinki on jo päättänyt rakentaa alueelle asuntoja noin 25 000 asukkaalle.

– Olisi hyvin erikoista, että Malmin lentokentän osalta avattaisiin tämä Pandoran lipas, ja valtio alkaisi perumaan kuntien tekemiä päätöksiä. Siitä tulisi loppumaton suo, että siihen ei yksinkertaisesti kannata ryhtyä, Sevander sanoo.

Hän epäilee, että Sipilän ulostulo asiassa on vaalitemppu.

– Se on ymmärrettävää Sipilän osalta, kun kunnallisvaalit lähestyvät, niin tuodaan jos jonkinlaisia erikoisia kannanottoja.

Helsingin kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Laura Rissanen on samaa mieltä.

– Vähän erikoiselta ajankohdalta tämä pääministerin ulostulo nyt vaikuttaa.

Sinnemäki: Realismi puuttuu

Rissanen kuului aikoinaan Malmin lentokentän säilyttämisen kannattajiin, mutta nyt hänen mielestään tulisi pitää kiinni niistä päätöksistä, jotka valtio ja kaupunki ovat aiemmin tehneet.

– Kun valtio päätti poistua kentältä ja lopettaa valtion ylläpidon siellä, niin siinä vaiheessa kaupungilla oli kaikki oikeus kaavoittaa sitä. Nyt yleiskaavassa on osoitettu, että sinne tulee asuntoja, ja sen mukaan Helsingissä on toimittu hyvässä uskossa. Valtuusto on useampaan kertaan asian jo päättänyt.

Kaupunkisuunnittelusta ja kiinteistötoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr.) ei pidä pääministerin puheita realistisina.

– Ei pääministeri luvannut, että hallitus tekisi mitään sellaista, joka johtaisi siihen, että valtio palaisi pyörittämään Malmin kenttää, josta se on jo vetäytynyt pois.

Vain Santahamina voisi korvata Malmin lentokentän alueen

Sipilä sanoi eilen torstaina, että hallitus on valmis pelastamaan Malmin lentokentän esimerkiksi tarjoamalla Helsingille korvaavaa aluetta.

Sinnemäen mukaan Santahamina olisi ainoa vastaavan kokoinen alue, joka sopisi asuntorakentamiselle, mutta puolustusvoimat tuskin haluaa luopua siitä.

– En usko, että valtio on aikeissa heittää Santahaminaa peliin. Siitä on jo useita vuosia, kun Helsingin valtuusto hyväksyi valtion aloitteesta tehdyn luovutussopimuksen, että Finavia vetäytyy Malmin kentältä ja antaa Helsingille takaisin käyttöoikeuden kentän maihin. Nyt minusta tuntuisi järkevältä, että ei poukkoiltaisi vaan pidettäisiin kiinni siitä, mitä on aiemmin sovittu.

Keskusta: Alueelle mahtuu sekä asuntoja että lentotoimintaa

Helsingin keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Terhi Peltokorpi on kuitenkin ilahtunut Sipilän kommenteista.

– Keskusta on pitkäjänteisesti puolustanut Malmin säilyttämistä lentokenttänä ja olemme tosi tyytyväisiä, että pääministeri on samoilla linjoilla.

Keskusta on halunnut, että alueelle rakennettaisiin myös asuntoja, mutta lentotoiminnot säilytettäisiin samalla. Peltokorven mukaan kaupunki ei kuitenkaan operoisi lentotoimintaa vaan siihen pitäisi löytyä joku muu toimija.

Viimeksi keskiviikkona myös kokoomuksen valtuutettu Helena Kantola esitti aloitteen, jonka mukaan Malmin lentokentän alueelle rakennettaisiin kansainvälinen Air Business Park. Siitä tulisi ilmailuliiketoiminnan keskittymä, joka tukisi ja kehittäisi Helsingin elinkeinoelämää.

Miltä kentän kohtalo näyttää kuntavaalien jälkeen?

Peltokorpi ei pidä lainkaan mahdottomana ajatuksena sitä, että Helsingin valtuusto vielä käsittelisi Malmin lentotoimintojen säilyttämistä.

– Kunnallisvaalien jälkeen tilanne voi muuttua, kun pormestarimalli tulee. Se voi muuttaa tätä keskustelua.

Sdp:n Tomi Sevander ei kuitenkaan usko, että asia enää päätyy valtuustoon.

– En usko, enkä edes toivo niin. Me olemme olleet sitä mieltä, että asuntoja pitää saada, ja Malmin lentokenttä sopii siihen tarkoitukseen parhaiten.

Kokoomuksen riveissä on ollut sekä lentokentän puolustajia että vastustajia, mutta Laura Rissasen mukaan ryhmän kanta tuskin enää muuttuu.

– Kyllä kokoomus lähtee siitä, että kun valtion kanssa jotain sovitaan, niin se pitää. Jännityksellä nyt seuraamme, muuttuvatko puheet siinä vaiheessa, kun kuntavaalit ovat ohitse.