1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Trio Niskalaukauksen Timo Rautiainen sai hevistä yliannostuksen, mutta palaa nyt samalle kupille – "Tein kaikkeni rock-uskottavuuteni menettämiseksi"

Trio Niskalaukaus palaa 12 vuoden tauon jälkeen festivaalilavoille, ja aikoo kutsua uutta musiikkiaan pappaheviksi.

Jari Huttunen ja Timo Rautiainen, Trio Niskalaukaus.
Suomeksi lauletun metallin ystäville tuli hyviä uutisia, kun Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus kertoi tekevänsää uutta levyä ja paluun keikkalavoille. Timo Rautiainen ja Jari Huttunen piipahtivat kertomassa, millaisella meiningillä vanha porukka on kokoontunut jälleen yhteen.

Trio Niskalaukaus oli vuonna 2004 Suomen raskaan rockin kärkinimiä, mutta yhtyeen keulakuva ja laulaja Timo Rautiainen oli kurkkuaan myöten täynnä sekä metallimusiikkia että heviäijän imagoa.

– Oli raskasta, kun huomasin toteuttavani kuvaa mitä annettiin. Aloin olla sellainen hevimies, jota vihasin yli kaiken.

– En tunnistanut itseäni myöskään kuvasta hyvyydestä laulavasta erityisopettajasta, Rautiainen sanoo.

Saman vuoden joulukuussa bändi soitti viimeisen keikkansa ja pani pillit pussiin – toistaiseksi.

Rautiainen toteutti haaveensa akustisen folk-musiikin soittamisesta ja esiintyi vuonna 2008 Iskelmä-Finlandian finaalissakin. Kun bändikaverit tuolloin ehdottivat soittokeikalle lähtöä, Rautiainen sanoi katsovansa niitä mieluummin DVD:ltä.

Pappahevibändi pystyyn

Nyt on toinen ääni kellossa. 12 vuoden tauon jälkeen yhtye soittaa taas kesän festivaaleilla. Uusi single, Pitkän kaavan mukaan, on Rautiaisen mukaan tuttua Niskalaukausta, tosikkomaisia sanoituksia ja duurisointujen välttelyä.

– Tein vuosien varrella kaiken rock-uskottavuuteni kadottamiseksi. Ensimmäisellä sinkulla halusimme kertoa että samalla kupilla ollaan, Rautiainen sanoo.

Bändi on suunnitellut paluutaan ja keikkojaan salassa jo puolitoista vuotta. Rautaiselle tärkeä oivallus oli, että vaikka soitetaan raskasta rockia, ei akustisen musiikin soittamista tarvitse kokonaan jättää.

– Perinteitä kunnioittaen. Pyörää ei keksitä uudelleen, mutta hyvä, jos saadaan omanlainen vanne, vahvistaa kitaristi Jari Huttunen.

Vuosikymmenen aikana elämäntilannekin on muuttunut, ja Rautiaisesta on tullut ukki.

– Nyt ajattelin lanseerata pappahevin, kun on kaksi lastenlastakin.