1. yle.fi
  2. Uutiset

Lihaa tuotettiin Suomessa viime vuonna enemmän kuin koskaan

Ennätyslukemia selittää broilerinlihan tuotannon kasvu.

lihateollisuus
Broilerintuotantoa.
Broilerinlihaa tuotettiin seitsemän prosenttia enemmän vuonna 2016 kuin edellisvuonna.Yle

Viime vuonna Suomessa tuotettiin lihaa ennätysmäärä, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke). Lihaa tuotettiin viime vuonna yhteensä 404 miljoonaa kiloa. Kasvu selittyy pitkälti siipikarjanlihan tuotannon kasvulla.

– Siipikarjanlihan tuotanto jatkoi kasvuaan ja kohosi jälleen uuteen ennätykseensä, reiluun 125 miljoonaan kiloon. Broilerinlihaa tuotettiin seitsemän prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Kasvua oli myös kalkkunanlihan tuotannossa. Siipikarjanlihasta reilu 90 prosenttia on broilerinlihaa, sanoo yliaktuaari Sanna Vuorisalo Lukesta.

Myös naudanlihaa tuotettiin viime vuonna enemmän kuin vuonna 2015, yhteensä vajaa 87 miljoonaa kiloa. Suurimmillaan naudanlihan tuotanto Suomessa oli 1980-luvun puolivälissä, jolloin sitä tuotettiin noin 125 miljoonaa kiloa.

Puolestaan sianlihan tuotanto väheni viime vuonna. Sianlihaa tuotettiin reilu 190 miljoonaa kiloa, mikä on prosentin vähemmän kuin vuonna 2015. Sikojen teurastusmäärät kasvoivat, mutta ruhopaino (siirryt toiseen palveluun) laski edellisestä vuodesta. Sianlihan määrä oli korkeimmillaan vuonna 2008, jolloin sitä tuotettiin reilu 217 miljoonaa kiloa.

Munia tuotettiin enemmän, maitoa vähemmän

Kananmunia tuotettiin eniten yli 20 vuoteen. Luomu- ja virikehäkkimunien tuotanto kasvoi, kun taas lattia- ja ulkomunien määrä hieman laski. Luken mukaan kananmunista 63 prosenttia tuotetaan virikehäkeissä, 32 prosenttia lattia- ja ulkokanaloissa ja viisi prosenttia luomukanaloissa.

Maidon tuotanto kokonaisuudessaan kääntyi hienoiseen laskuun. Sen sijaan luomumaidon tuotanto jatkoi kasvua: sitä tuotettiin 55 miljoonaa litraa, mikä on reilu pari prosenttia edellisvuotta enemmän.

Lue seuraavaksi