Huippu-urheilijat menettämässä 20 000 euron apurahan – Ruuskasen valmentaja: "Menestyksestä rangaistaan"

Opetus- ja kulttuuriministeriö on ottanut käyttöön 80 000 euron tulorajan, jonka jälkeen apurahaa ei makseta.

Ammattiurheilijat
Antti Ruuskanen
Antti Ruuskanen jää ilman ministeriön 20 000 euron apurahaa.Tomi Hänninen

Uudet tulorajat ovat muuttamassa rajusti huippu-urheilijoiden saamia tukia.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on maksanut urheiiljoille valmennus- ja harjoittelurahaa, joka on suuruudeltaan 5 000–20 000 euroa vuodessa. 20 000 euron apuraha on tarkoitettu maailman ehdottomiin huippuihin kuuluville urheilijoille, joilla katsotaan olevan mahdollisuus olympiamitaleille.

Opetusministeriön käyttöön ottamat tulorajat tarkoittavat sitä, että iso osa suomalaisista yksilölajien huippu-urheilijoista putoaa apurahalta pois.

– Ministeriössä siirryimme käytäntöön, jossa kaikissa maksettavissa tuissa otettiin käyttöön 80 000 euron palkkakatto, ylitarkastaja Hannu Tolonen kertoo.

Tolonen muistuttaa, että aloite tulorajoista on alun perin tullut nimenomaan urheilijoilta itseltään olympiakomitean urheilijavaliokunnan kautta.

Kesälajien urheilijoiden apurahojen hakuaika päättyi 17. marraskuuta. Päätöksiä apurahoista on tulossa lähipäivinä.

– Uskoisin, että tämä koskee puoltakymmentä suomalaista huippu-urheilijaa. Pitää kuitenkin muistaa, että he saavat tukea muualta, muun muassa olympiakomitealta.

– Ministeriön tuki kohdistuu jatkossa ensisijassa nuorille, kansainväliselle huipulle pyrkiville nuorille.

Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää apurahoihin tänä vuonna 2,2 miljoonaa euroa. Saajia on reilut sata. Hannu Tolosen mukaan yksittäisten hakijoiden tiedot ovat julkisia vasta apurahapäätösten jälkeen.

– Sanoisin, että puolenkymmentä tällaisia korkeimman tuen saajia on ollut.

Ministeriön käyttämä palkkakatto koskee kaikkea avustamista ja vuosipalkkoja, joita hyväksytään avustamiseen piiriin enintään 80 000 euroa saajaa kohti.

Ruuskasen valmentaja tulistui

Keihäänheittäjä Antti Ruuskasen valmentaja Jarmo Hirvonen pitää ministeriön linjausta käsittämättömänä.

– Tässä rangaistaan menestyksestä. Suomessa ihan älytön systeemi, jos menestyy, otetaan apurahat pois, Hirvonen arvostelee.

– Urheilija voi tehdä kymmeniä vuosia ilman mitään tuloja. Jos joskus tuloja vähän tulee, siitä rangaistaan vielä jälkijättöisesti.

Hirvosen mukaan tulokaton käyttöönotto koskee Antti Ruuskasen lisäksi ainakin Tero Pitkämäkeä, Kaisa Mäkäräistä ja Matti Heikkistä.

– Ymmärtäisin, jos nämä kaverit asuisivat jossain Monacossa, mutta he asuvat Suomessa ja maksavat veronsa tänne.

Hirvosen mukaan apurahaleikkaus vie huippujen valmentajalta 2 500 euron vuosittaisen tuen.

– Ei se taloutta kaada, mutta periaatteellisesti tämä on iso kysymys. Emmehän me Antin kanssa samassa taloudessa asuta, ei meillä ole yhteistä tiliä ja pankkikorttia. Ei tämä ketään kannusta valmentamaankaan, vaikka sitä ei rahan takia tehdäkään.