Homoparit eivät saa kirkkohäitä Joensuussa

Joensuun evankelisluterilaiset kirkot ovat kuitenkin käytössä rukoustilaisuuteen siviiliavioliiton solmineille samaa sukupuolta oleville pareille.

Samaa sukupuolta olevien parisuhde
Joensuun ev.lut. kirkko.
Jouki Väinämö / Yle

Samaa sukupuolta olevat parit eivät voi pitää kirkkohäitä Joensuun luterilaisissa kirkoissa.

Seurakuntayhtymän kirkot ja muut tilat ovat jatkossa käytössä rukoustilaisuuksiin samaa sukupuolta olevien liiton puolesta.

Kirkoissa jatkuu siis entinen käytäntö, jonka mukaan kirkollinen vihkiminen avioliittoon on mahdollinen vain eri sukupuolta oleville.

Maaliskuun ensimmäinen päivänä astuu voimaan laki, joka mahdollistaa samaa sukupuolta olevien avioliiton.

Joensuun seurakunnista korostetaan, että kirkoissa on tilaa erilaisille perheille, yksineläville, eronneille sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville.

Kirkolla on kuitenkin edelleen oikeus päättää itse vihkimiskäytännöistään. Sukupuolineutraalia avioliittolakia koskevassa lakimuutoksessa tätä kirkolle kuuluvaa autonomiaa ei muutettu.

Seurakuntien toiminnassa periaatteena on, että samaa sukupuolta olevien avioliitto rinnastuu muihin siviilivihkimisenä toimitettaviin avioliittoihin.

Seurakuntayhtymästä todetaan, että samaa sukupuolta olevia pareja kohdellaan perheinä. Seurakuntien tiloja vuokrataan heidän juhliinsa.

Kirkko ja kaupunki -lehden ja Helsingin Sanomien hiljattain tekemän selvityksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan samaa sukupuolta olevat parit saavat kirkkohäät kuudessa helsinkiläisessä ja yhdessä vantaalaisessa luterilaisessa kirkossa.