Hyppää sisältöön

Perussuomalaisilta huomautuksen saanut Ville Tavio: Ryhmäkurin käyttäminen oli hyvin poikkeuksellista

Kolme perussuomalaisten kansanedustajaa sai torstaina eduskuntaryhmältään huomautuksen, koska he äänestivät homoparien avioliiton puolesta.

Ville Tavio Kuva: Yle

Perussuomalaisten turkulaisen kansanedustajan Ville Tavion mukaan ryhmäkurin käyttäminen perussuomalaisissa on hyvin poikkeuksellista.

Tavio ja kaksi muuta puolueen kansanedustajaa saivat torstaina huomautuksen siitä, että he rikkoivat ryhmäpäätöstä äänestyksessä kansalaisaloitteesta, jossa on vaadittu avioliiton säilyttämistä naisen ja miehen välisenä.

Asiasta päätettiin eduskuntaryhmän kokouksessa. Tavion mukaan puolueen puhjeenjohtajan Timo Soinin kanta painoi paljon, kun perussuomalaiset päättivät äänestää homoparien avioliittoa vastaan.

– Nähdäkseni hänellä oli tässä kysymyksessä paljon valtaa puolueen sisällä, Tavio sanoo.

Vastakkainasettelu aiheutti ryhmäkurin

Timo Soini kommentoi Ylelle keskiviikkona, että kun kuulutaan puolueeseen, noudatetaan ryhmäpäätöksiä. Soini on viime vuosina muuttanut kantaansa ryhmäkurista, sillä vuonna 2008 hän kirjoitti blogissaan (siirryt toiseen palveluun), että perussuomalaisissa saa äänestää niin kuin haluaa.

Kansanedustaja Ville Tavio ei muista, missä asioissa hän olisi aikaisemmin perussuomalaisissa törmännyt ryhmäkuriin.

– Olen ollut liikkeessä vuosia, ja meillä saa ajatella hyvin vapaasti, Tavio sanoo.

Vastakkainasettelu oli niin suuri, että se sai ihmiset kokemaan, että perussuomalaisten pitää näkyvästi olla yhdellä kannalla.

Ville Tavio

Mikä tasa-arvoiseen avioliittolakiin liittyvästä kansalaisaloitteesta teki niin poikkeuksellisen, että ryhmäkuri oli otettava käyttöön?

– Vastakkainasettelu asiassa oli suuri. Se sai ihmiset kokemaan, että perussuomalaisten pitää näkyvästi olla yhdellä kannalla. Mielestäni asia ei ollut niin mustavalkoinen, emmekä lopulta olleetkaan kaikki yhtä mieltä, Tavio kommentoi.

Tavio: Perussuomalaiset ei ole homovastainen puolue

Suurin osa eduskuntaryhmistä on antanut kansanedustajilleen luvan äänestää avioliitoista omantuntonsa mukaisesti, mutta perussuomalaiset vaatii ryhmäkuria. Ville Tavio haluaa kumota mahdollisesti syntyvät mielikuvat siitä, että perussuomalaiset olisi homovastainen puolue.

– On todella ikävää, jos tästä on välittynyt sellainen virheellinen käsitys. Se ei pidä lainkaan paikkaansa. Kaikki ihmiset ovat tervetulleita perussuomalaisten kansallismieliseen toimintaan.

Tavio ei usko, että nyt saatu huomautus vaikuttaa hänen työhönsä eduskunnassa.

Äänestän aina niin kuin omatuntoni sanoo.

Ville Tavio

– Äänestän aina niin kuin omatuntoni sanoo. Olen hyvin perussuomalaisittain ajatteleva. Olen huomannut, että perussuomalaisten ajatusmaailma on itselleni niin läheinen, ettei konflikteja tai ristiriitoja ole tähän asti hirveästi tullut, Tavio jatkaa.

Tavio ei osaa sanoa, aikooko hän jatkossa poiketa äänestäessään eduskuntaryhmän linjasta.

– Se tulee käsiteltäväksi tapauskohtaisesti. Vaikea sanoa, tuleeko tällä hallituskaudella vastaan mitään niin isoa kysymystä, että siinä alkaisi ryhmä jakautua. Itse en usko, että tulee.

.
.