Hyppää sisältöön

Sipilä loiventaa lausuntoaan: Valtio ei lähde pakkolunastamaan Malmin kenttää

Kokoomuksessa pääministeri Juha Sipilän puheet Malmin kentän pelastamisesta saavat kylmän vastaanoton.

Juha Sipilä Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Valtio ei tule pakkolunastamaan Malmin lentokentän aluetta, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Sipilä sanoi tänään eduskunnassa, että valtio on valmis vaihtamaan vastaavan maa-alueen Helsingin kaupungin kanssa.

Sipilä ei suostunut lähtemään spekuloimaan, mikä maa-alue tulisi kyseeseen. Hän vetosi siihen, että Helsingin kaupunki on suhtautunut kielteisesti ajatukseen vaihtaa Malmin lentokenttä johonkin toiseen alueeseen.

– Ehkä se ei ole julkisen keskustelun paikka tässä vaiheessa. Katsotaan sitten, jos tällaista periaatteellista valmiutta on.

Mykkänen: Mitään ratkaisuehdotusta ei ole

Kokoomuksen kansanedustaja, ilkomaankauppaministeri Kai Mykkänen sanoi aamupäivällä, että Sipilä voi puheillaan antaa turhaa toivoa Malmin lentokentän puolustajille.

– Koska mitään ratkaisuesitystä siitä, miten tämä asia hoidettaisiin, ei ole kuulunut.

Sipilä sanoi eilen eduskunnassa, että hallitus on valmis pelastamaan kentän. Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo ilmoitti eilen illalla Twitterissä, että mitään sopimusta tästä ei hallituksessa ole.

Mykkänen sanoi Ylelle kummastelevansa Sipilän puheita kentän puolesta.

– Kysyn tässä, että onko joku oikeasti vakavasti käyttämässä satoja miljoonia euroja Malmin alueen pakkolunastukseen tai löytämässä sellaisen maa-alueen, joka olisi realistisesti korvaava vaihtokauppana, Mykkänen sanoi Ylelle.

Kenttäalue kaavoitettu asunnoille

Valtio päätti vuonna 2014 vetäytyä kentältä. Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksy viime vuonna yleiskaavan, jossa lentokentän alueelle on kaavoitettu asuntoja noin 25 000 asukkaalle.

– Periaatteellisesti tässä on mielestäni kyse siitä, että ei luoteta kunnalliseen demokratiaan ja helsinkiläisten kykyyn päättää omista asioistaan.

Mykkänen pitääkin kansalaisaloitetta eräällä tapaa vaarallisena.

– Minusta Suomessa ei tarvita enää yhtä ylimääräistä valtakunnallista valitustietä Helsingin kaupunginvaltuuston päätöksiin.

Jos eduskunta päättäisi hyväksyä kansalaisaloitteen, on vaihtoehtoina joka pakkolunastus tai maa-alueen vaihto.

– Kummankin osalta on vaikea nähdä, että ne päättyisivät veronmaksajien kannalta järkevästi, Mykkänen sanoo.

.
.