Ex-vaimon kanssa ei tanssittu, uuden kanssa kyllä? Toisella kierroksella halutaan miellyttää

Uudessa parisuhteessa voidaan olla valmiimpia kompromisseihin, joihin entisessä parisuhteessa ei suostuttu. Harva haluaa jäädä yksin erottuaan.

parisuhde
Pariskunta, jotka ovat oikeasti pahvisia, katsoo taulua.
Uudessa parisuhteessa haetaan rajoja ja yhteisiä kiinnostuksen kohteita. Museoonkin voi olla helpompi lähteä kuin entisen puolison kanssa.Kimmo Hiltunen / Yle

KajaaniTilanne on monelle tuttu: pitkän parisuhteen päätteeksi tulee välirikko ja entinen puoliso löytää uuden kumppanin, jonka kanssa hän tekee asioita, joihin ei vanhassa parisuhteessa suostunut.

Uuden kumppanin kanssa käydään esimerkiksi tanssimassa, jalkapallo-ottelussa tai rantalomakohteessa. Entistä puolisoa tämä kismittää: "Miksi hän ei tehnyt näitä asioita minun kanssani?"

Niin sanotulla "toisella kierroksella" voi usein tuntua siltä, että on valmiimpi kompromisseihin. Ilmiölle on monia syitä.

Aika monet kokevat, että lähden nyt paremmin varusteltuna uuteen suhteeseen.

Osmo Kontula

Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula kertoo, että uudessa suhteessa halutaan hakea rajoja ja yhteisiä kiinnostuksen kohteita avoimella mielellä.

– Uuteen suhteeseen panostetaan enemmän aikaa, koska se on mielenkiintoinen ja uusi. Siinä myös halutaan antaa hyvä vaikutelma uudelle kumppanille tekemällä asioita, joista ei normaalisti pidä, tiivistää Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula.

Vanhoista suhteista opitaan

Aiheesta ei ole tehty tarkkaa tutkimusta. Väestöliiton vuoden 2013 perhebarometrin mukaan suuri osa eronneista solmii kuitenkin uuden parisuhteen.

Tutkimuksen mukaan jopa yli 90 prosenttia aloitti uuden parisuhteen viimeistään neljä vuoden kuluttua erosta. Yli 60 prosenttia eronneista oli parisuhteessa jo vuoden kuluttua eron jälkeen.

Ainoastaan viisi prosenttia kertoi haluavansa jäädä yksin. Vastaajista kaksi kolmasosaa oli 30–39-vuotiaita ja loput pääosin yli 40-vuotiaita.

Se, mistä asioista puhutaan ja se mitä tehdään yhdessä kaventuvat suhteen keston myötä. Varman päälle puhutaan vain tietyistä asioista ja tehdään tiettyjä asioita yhdessä.

Osmo Kontula

Kontula kertoo, että vaatimukset uuden kumppanin ominaisuuksista ovat toisella kierroksella jopa hiukan korkeammalla (siirryt toiseen palveluun) (Ilta-Sanomat) – erityisesti naisten kohdalla. Tämä voi osaltaan vaikuttaa siihen, että kumpikin panostaa suhteeseen enemmän.

Asiaan vaikuttaa myös se, että vanhasta parisuhteesta on otettu opiksi ja virheet halutaan välttää. Kontula kertoo tämän tulleen ilmi myös haastatteluissa.

– Aika monet kokevat, että lähden nyt paremmin varusteltuna uuteen suhteeseen, Kontula sanoo.

Ihminen tykkää, että häntä kehutaan ja ihaillaan. Tätä tarvitaan ihan joka päivä ja melkein joka asiastakin.

Tiina Koivisto

Kainuun soten seksuaaliterapeutti ja kätilö Tiina Koivisto on samoilla linjoilla: ihminen oppii ja kykenee muuttamaan käyttäytymistään. Hän lisää, että myös uuden rakkauden huuma kannustaa joustavuuteen.

– Koko maailma muuttuu ja ympäristö! Kumppani on ihana ja myös itse muuttuu voimakkaaksi, vahvaksi ja muuntautumiskykyiseksi. Osaa ja pystyy mihin vain, Koivisto kuvailee tunnetta.

Tarkoitus ei ole satuttaa

Miksi samoja kompromisseja ei ole tehty aikaisemmassa suhteessa?

Kontulan mukaan tämä johtuu siitä, että hankalia asioita ei haluta ottaa esille, sillä siitä voi syntyä kiistaa. Tästä syystä moni ei lopulta edes pyydä kumppanilta asioita, joita haluaisi.

– Se, mistä asioista puhutaan ja se mitä tehdään yhdessä kaventuvat suhteen keston myötä. Varman päälle puhutaan vain tietyistä asioista ja tehdään tiettyjä asioita yhdessä, Kontula sanoo.

Tiina Koivisto seksuaaliterapeutti
Seksuaaliterapeutti Tiina Koivisto sanoo, että ihmiset oppivat virheistään.Kimmo Hiltunen / Yle

Ajan myötä myös halukkuus kompromisseihin tippuu. Perhebarometrissa avioliiton solmineista noin 5–10 prosenttia kertoi, että käsitys kumppanista on muuttunut merkittävästi kielteisemmäksi kahden ensimmäisen yhteisen vuoden aikana. Avio- tai avoeron kokeneilla luku oli suurempi.

– Osalla parisuhteessa elävistä käsitys kumppanista muuttui alkuhuuman jälkeen vähitellen kielteisemmäksi yhteisten vuosien myötä, joka vähensi halukkuutta kompromisseihin ja lisäsi ristiriitoja, Kontula kertoo.

Kainuun soten seksuaaliterapeutti Tiina Koivisto pohtii, että vanhassa suhteessa ei olla valmiita kompromisseihin, koska rakkaus on voinut laantua.

Koivisto huomauttaa, että ilmiötä voi selittää myös vähättely. Jos kumppani on esimerkiksi siivonnut, ei tätä välttämättä oteta huomioon tai työtä väheksytään huomauttamalla pyyhkimättä jääneestä peilistä.

– Ihminen tykkää, että häntä kehutaan ja ihaillaan. Tätä tarvitaan ihan joka päivä ja melkein joka asiastakin, Koivisto sanoo.

Varmaan aluksi tehdään parisuhteessa paljon miellyttääkseen uutta kumppania ja sitten myöhemmin sanoo, että olen tässä vuoden kanssasi käynyt tanssimassa, mutta en oiken tykkääkään.

Tiina Koivisto

Koivisto sanoo, että kun uudessa suhteessa saa riittävästi ihailua osakseen, on kotitöidenkin tekeminen huomattavasti mukavampaa.

Uusi suhde voi kuitenkin kismittää kovasti entistä kumppania. Koivisto kannustaa yksinkertaisesti olemaan kiinnittämättä entisen puolison elämään liikaa huomiota.

Hän ei usko, että käytöksellä on tarkoitus satuttaa entistä kumppania tahallaan.

– Voiko olla niin, että halutaan tehdä erilaisia asioita ja ettei elämä lähde toistumaan samalla tavalla, mitä on tapahtunut entisessä elämässä, Koivisto pohtii.

Kompromissit ovat olennaisia

Monessa tapauksessa uudessakin parisuhteessa kompromissien tekeminen laantuu alkuhuuman myötä.

– Pitäisi ajatella, että ihminen tekee asioita, jotka tuntuvat hyvältä. Varmaan aluksi tehdään parisuhteessa paljon miellyttääkseen uutta kumppania ja sitten myöhemmin sanoo, että olen tässä vuoden kanssasi käynyt tanssimassa, mutta en oikein tykkääkään, Koivisto sanoo.

Koko maailma muuttuu ja ympäristö! Kumppani on ihana ja myös itse muuttuu voimakkaaksi, vahvaksi ja muuntautumiskykyiseksi. Osaa ja pystyy mihin vain.

Tiina Koivisto

Yksi ratkaisu tähän voi olla se, että pariskunta löytää yhteisesti kiinnostavia harrastuksia tai asioita, joita tehdä yhdessä. Koivisto huomauttaa, että kompromissit ovat tärkeitä parisuhteelle. Ei ole myöskään oikein, jos vain toinen joustaa.

– Jos parisuhteelle ei löydy aikaa, niin sitten otetaan paperit esille ja laitetaan sille tärkeät asiat. Sitten ryhdytään neuvottelemaan, että mistä on valmis luopumaan ja huomaakin, että tuonkin olen laittanut listalle, ettei sillä olekaan merkitystä minulle, Koivisto pohtii.