Skamin katsojaluvut ovat poikkeukselliset – norjalaissarja singahti Yle Areenan katsotuimpiin sisältöihin

Norjalainen teinisarja Skam valloitti ensin muut Pohjoismaat ja nyt myös Suomen.

Skam (tv-sarja)
Skam-sarjassa seurataan muun muassa Evan (Lisa Teige), Sanan (Iman Meskini), Chrisin (Ina Svenningdal) ja Vilden (Ulrikke Falch) elämää.
Skam-sarjassa seurataan muun muassa Evan (Lisa Teige), Sanan (Iman Meskini), Chrisin (Ina Svenningdal) ja Vilden (Ulrikke Falch) elämää.NRK

Norjalaisten lukiolaisten elämästä kertova draamasarja Skam on kasvanut alkuvuoden aikana jätti-ilmiöksi Suomessakin. Yle uutisoi joulukuussa, että sarja on ollut tätä ennen menestys jo muissa Pohjoismaissa.

Skamin ensimmäisen kauden ensimmäisellä jaksolla on Yle Areenassa yli 130 000 keskikatsojaa.

– Se on aivan poikkeuksellinen luku sarjalle, jota näytetään vain netissä, ei lainkaan perinteisessä televisiossa, sanoo Ylen yleisötutkija Anne Hyvärilä.

Netin ja television katsojaluvuista puhuttaessa puhutaan aina keskikatsojamääristä. Pelkkien klikkausten tai aloitusten laskeminen olisi harhaanjohtavaa, koska iso osa jaksoa klikanneista tai tv-kanavalla surffanneista ei jää katsomaan jaksoa loppuun. Todenmukaisemman kuvan katsojamääristä saa, kun laskee jakson jokaisen minuutin keräämät keskimääräiset katsojaluvut.

Skamin ensimmäisen kauden ensimmäisen jakson jokaista minuuttia on siis katsottu keskimäärin 130 000 kertaa. Vertailun vuoksi Syke, joka on Areenan historian katsotuin draamasarja, on kerännyt neljännen kauden ensimmäisellä jaksolla noin 200 000 katsojaa.

– Pitää huomioida, että Syke kerää isot yleisöt myös television puolella. Tv-lähetys näkyy yleensä myös pienenä lisäyksenä Areenassa. Skam taas ei ole saanut lainkaan näkyvyyttä televisiossa, Anne Hyvärilä sanoo.

Huomionarvoista on myös, että Skam on ollut katsottavissa Areenassa vasta kolmisen kuukautta. Ensimmäinen kausi tuli Areenaan joulukuun puolivälissä.

Skamia on nyt nähtävillä Yle Areenassa kolme tuotantokautta ja neljäs kausi tulee katsottavaksi tämän kevään aikana. Sarjan ensimmäisen kauden kaikki jaksot ovat keränneet Areenassa keskimäärin 110 000 keskikatsojaa, toisen kauden jaksot noin 100 000 keskikatsojaa ja kolmannen kauden jaksot keskimäärin 70 000 keskikatsojaa.

Skamin ensimmäinen jakso on yltänyt hyvin lyhyessä ajassa samoihin keskikatsojamääriin kuin Areenassa suosittujen suomalaisten sarjojen katsotuimmat jaksot koko vuoden aikana. Esimerkiksi Sorjosen _ katsotuin jakso keräsi vuonna 2016 130 000 keskikatsojaa, _Siskonpedin _115 000 ja _Uuden päivän katsotuin jakso 90 000 keskikatsojaa.

– Skamin menestyksestä kertoo myös se, että kolmannen kauden julkaisu Areenassa 20.1. näkyi isona piikkinä kaikkien Skam-sisältöjen katselussa, Hyvärilä sanoo.

Samanlaista yleisöryntäystä odotetaan, kun neljäs kausi jossain vaiheessa kevättä julkaistaan.

"Se on vaan niin aito"

Katsojien ikä ja sukupuoli eivät selviä Areenan keskikatsojamääriä tarkastelemalla. Anne Hyvärilä kuitenkin veikkaa, että Skamia katsovat nuorten lisäksi myös näiden vanhemmat. Myös pari-kolmekymppiset naiset ovat hänen arvionsa mukaan iso katsojaryhmä.

Miksi Skam vetoaa niin moniin?

Pohjoismaisessa kulttuuripisteessä Helsingin Kaisaniemessä on järjestetty hiihtoloman ajan Skam-maratoneja. Joukko faneja on kokoontunut talvisena iltapäivänä katsomaan lempisarjaansa valkokankaalta.

Valtteri Korvan mielestä Skamissa on parasta aitous.
Valtteri Korvan mielestä Skamissa on parasta aitous.Nella Nuora / Yle

19-vuotiaan Valtteri Korvan mielestä sarjassa on parasta aitous.

– Siinä kuvataan nuorten elämää, kuten kaikkia parisuhdejuttuja ja bilejuttuja, tosi aidosti.

Juuri aitous oli tavoitteena, kun Norjan yleisradio tilasi sarjan sen tekijöiltä. Tekijät viettivät käsikirjoitusvaiheessa puoli vuotta tiiviisti nuorten parissa. Aitouden tunteen lisäämiseksi hahmoille luotiin some-profiilit, joiden kautta näitä voi seurata sarjan ulkopuolellakin.

Valtteri Korvakin seuraa hahmoja somessa – siitä huolimatta, että someprofiilit ovat norjankielisiä.

– Mun mielestä se on tosi siisti tapa tuoda tää sarja arkielämään mukaan.

Myös 25-vuotiaan Emma Collianderin mielestä sarjan hahmot tuntuvat aidoilta henkilöiltä.

– Tämä tuo mieleen omat teini- ja lukioajat. Kaikki ne tuntemukset ja oman identiteetin etsiminen tulevat tosi hyvin esille.

Skam tuo Emma Collianderin mieleen omat lukioajat.
Skam tuo Emma Collianderin mieleen omat lukioajat.Nella Nuora / Yle

Sekä Valtteri Korvan että Emma Collianderin kaveripiireissä Skam on nyt ilmiö, josta kaikki puhuvat. Olisiko heidän mielestään tarvetta vastaavalle suomalaiselle nuortensarjalle?

– Suoraan sanottuna epäilen, että Suomesta löytyisi yhtä hyviä käsikirjoittajia ja näyttelijöitä. Mutta jos sellaisia löytyy, niin mikä ettei, Colliander sanoo.

Valtteri Korva ei koe tarvetta suomalaiselle vastineelle.

– Skamin teinien maailma on niin samanlainen kuin suomalaisteinien maailma, että siihen voi ihan täysin samaistua.

Nuorten katsojien ajasta kamppailevat tällä hetkellä lukuisat lyhytvideopalvelut. Anne Hyvärilän mielestä on hienoa huomata, että laadukas websarja vetää siitä huolimatta katsojia.

– Se kertoo siitä, että kyllä laadukas ja hyvin tehty sisältö löydetään.

Skamin jaksot Yle Areenassa