1. yle.fi
  2. Uutiset

Nuorten mielestä Kouvola on hyvä paikka asua – "On kavereita eikä tule tylsää"

Kaupungin tekemästä kyselytutkimuksesta selvisi, että nuoria huoletti syrjäseutujen kohtalo, koska bussit kulkevat huonosti.

Kouvola
Simo Väkeväinen ravintola Pikkukokissa Kouvolan seudun ammattiopistolla 24.2. 2017
Simo Väkeväinen ravintola Pikkukokissa Kouvolan seudun ammattiopistolla Utinkadulla.Juha Korhonen / Yle

*KOUVOLA *Joukko työhaalareihin sonnustautuneita nuoria tallustaa lumisateessa. Sisällä Kouvolan seudun ammattiopistossa oppitunnit ovat täydessä vauhdissa, vaikka hiihtoloma on jo aivan nurkan takana.

Ravintola Pikkukokissa opiskelija Simo Väkeväinen asettelee lautasia pöydille. Hän kertoo olevansa tyytyväinen elämäänsä Kouvolassa.

– Ei minulla mitään valittamista oikeastaan ole. On kavereita eikä tule tylsää.

Väkeväinen edustaa kouvolalaisnuorten enemmistöä, sillä 96 prosenttia heistä kokee elämänsä pääosin mielekkääksi. Tieto käy ilmi Kouvolan kaupungin nuorisopalvelujen tekemästä tutkimuksesta.

– Nuorelle on aika helppoa asua Kouvolassa, koska kouluja löytyy läheltä ja yhteydet ovat aika hyvät. Bussilla pääsee kulkemaan vähän kauempaakin, sanoo Pilkanmaalla asuva Väkeväinen.

Halutaan asua Kouvolassa, jos vain töitä löytyy

Kyselystä selvisi, että nuoret haluaisivat jäädä asumaan Kouvolaan, jos työpaikka löytyy läheltä. Nuoret kokevat kaupungin turvalliseksi asuinpaikaksi, jonne halutaan perustaa oma perhe.

– Kyllä minä Kouvolassa haluaisin asua, mutta silloin pitäisi olla oma yritys pystyssä. Kouvola on hyvä paikkakunta sillä tavalla, että täällä on mukava asua, sanoo ajoneuvoasentajaksi opiskeleva Tapani Kärnä.

Kyselystä käy ilmi, että 13–26-vuotiaat ovat huolissaan toimeentulosta ja koulukiusaamisesta. Ratkaisuksi kaivataan aikuisten ohjausta ja neuvontaa, jotta pulmat saataisiin ratkaistua yksilöllisesti.

Samalla nuoria näytti huolettavan syrjäseutujen kohtalo isossa kaupungissa.

– Silloin kun ei ollut ajokorttia, niin tuntui, että oli joskus hankalaa, jos ei ehtinyt bussiin. Esimerkiksi Valkealassa seuraavaa piti odottaa tunti. Toivoisin, että kaupungissa julkiset kulkisivat tiheämmin, sanoo Valkealassa asuva parturikampaajaopiskelija Maiju And.

Maiju And Kouvolan seudun ammattiopiston aulassa Kouvolassa.
Parturikampaaja opiskelija Maiju And Kouvolan seudun ammattiopiston aulassa. Juha Korhonen / Yle

Isoja festareita ja keskustaan nuorisokahvila

Kouvolan nuorisopalvelujen tekemään kyselyyn vastasi noin sata nuorta eri kaupunginosista. Työntekijät kysyivät nuorilta heidän elämästään, toiveistaan, suunnitelmistaan ja kehitysideoistaan.

– Keskustaan nuoret toivoivat nuorisokahvilaa ja isompaa nuorisotilaa. Se meiltä puuttuu, mutta nyt etsimme tiloja aktiivisesti, sanoo Kouvolan nuorisopalvelujen palveluvastaava Tuula Soininkallio.

Nuoret toivoivat, että Kouvolassa järjestettäisiin aiempaa enemmän konsertteja, tapahtumia ja festareita. Tutkimusta tehneiden mielestä tästä välittyi kuva, että nuoret halusivat kokea yhteisöllisyyttä oman alueen nuorten kesken.

Tuula Soininkallio, olit itsekin haastattelemassa nuoria. Mikä oli suurin yllätys?

– Se mikä hämmästytti oli, että nuoret olivat positiivisia. Jokainen harrasti jotain ja peruselämään oltiin tyytyväisiä. He halusivat palata Kouvolaan takaisin kasvattamaan perhettä. Se oli kiva kuulla.

Lue seuraavaksi