Lehdet 100 vuotta sitten: hiihtoa, luistelua ja laihaa juustoa

Lahden MM-kisoissa hiihdetään kovaa, mutta osattiin sitä ennenkin. 100 vuotta vanhojen lehtien mukaan talviset urheilulajit olivat jo tuolloin pinnalla. Toisaalta sota- ja pula-aika näkyvät myös lehtien jutuissa.

Suomen historia
Kuvakaappaus Riihimäen Sanomista sadan vuoden takaa
Riihimäen Sanomat / Kansalliskirjaston digitoidut aineistot

Riihimäen Sanomat 24. helmikuuta 1917: Hiihtoa Erkylän kartanon mailla

Hiihtokilpailut järjesti Toukokuun nuorisoseura viime sunnuntaina Erkylän kartanossa vapaaherra Erik Mundin lahjoittamasta niin sanotun marraskuun kolmannen päivän haarikasta. Kilpailtava matka oli 13 kilometriä.

Kilpailuun ilmoittautui ainoastaan Arolammin ja Toukokuun seurat. Lieneekö turkulaiset pelästyneet kovaa pakkasta, kun eivät tulleet ikinä hiihtämään. Voittajana tästä rynnistyksestä suoriutuivat Arolammin nuorisoseuran hiihtäjät. Arolampisten kolmen parhaan testiaika oli 51 minuuttia 37 sekuntia.

Kuvakaappaus Hämeen Sanomista sadan vuoden takaa
Hämeen Sanomat / Kansalliskirjaston digitoidut aineistot

Hämeen Sanomat 24. helmikuuta 1917: Luistinkilpailut

Tarmon järjestämät kansalliset luistinkilpalut alkavat luistinradalla huomenna klo 2 päivällä. Luistellaan 500, 1500 ja 5000 metrin matkalla. Osaanottajia voi tulla toistakymmentä.

Yleisöä pyydetään saapumaan ajoissa radalle, ettei portilla synny tarpeetonta tungosta. Pääsyliput maksavat aikuisilta markan ja lapsilta 50 penniä sotaveroineen.

Kuvakaappaus Hämeen Sanomista sadan vuoden takaa
Hämeen Sanomat / Kansalliskirjaston digitoidut aineistot

Hämeen voima 24. helmikuuta 1917: Laihaa juustoa kansalle

Senaatin päätöksen nojalla laihan juuston valmistuksesta ja myynnistä on muun muassa Hämeenlinnan meijerille, Iiittalan meijerille sekä Wiksbergin Tammelan meijerille myönnetty oikeus valmistaa kuoritusta maidosta laihaa juustoa kuitenkin ehdolla, ettei sanotun juuston valmistus aiheuta asianomaisilla paikkakunnilla kuoritun maidon puutetta.