Nyt se on vihdoin mahdollista: Amanda ja Emilia pitävät kesähäät – "Kirjaimellisesti törmäsimme toisiimme"

Amanda Renard ja Emilia Mäkinen ovat pitäneet itsestään selvänä, että he avioituvat, kun se on lain puolesta mahdollista. Sukupuolineutraali avioliittolaki on tänään keskiviikkona ensimmäistä päivää voimassa.

avioliitot
Pariskunta istuu sohvalla ja katsoo toisiaan
Amanda Renard ja Emilia Mäkinen.Matias Väänänen / Yle

Nokialaisessa vaaleasävytteiseksi remontoidussa kolmiossa on käynyt viime kuukausina vilske, kun nuoripari Renard ja Mäkinen ovat askarrelleet koristeita kesähäihinsä. Pariskunta on elänyt pelonsekaisessa jännityksessä odottaen sukupuolineutraalin avioliittolain varmistumista ja voimaantuloa. Pariskunnan häitä vietään heinäkuussa.

Amanda Renard ja Emilia Mäkinen tapasivat toisensa jo yläasteikäisinä ja ihastuivat toisiinsa. Pari ehti jopa seurustella keskenään pari kuukautta, mutta monien muiden teinirakkauksien tapaan suhde kariutui. Amanda ja Emilia elivät omaa elämäänsä kuusi vuotta, eivätkä olleet tänä aikana yhteyksissä toisiinsa yhtä puhelinsoittoa lukuun ottamatta.

Nuorten naisten tiet kohtasivat jälleen muutama vuosi sitten Nokian paikallisessa yökerhossa.

– Me kirjaimellisesti törmäsimme toisiimme. Se törmäys kolahti kovaa, mutta onneksi aikuisiällä. Sen jälkeen emme ole juuri toisistamme erossa olleetkaan, Emilia kertoo hymyillen.

Valokuva pariskunasta seinällä
Matias Väänänen / Yle

Avioliitto molemmille selviö – kirkko saa kritiikkiä

Amanda ja Emilia ovat pitäneet itsestään selvänä, että he avioituvat, kun se on lain puolesta mahdollista. He eivät kuitenkaan ryntää vihille heti maaliskuun ensimmäisenä päivänä, vaan viettävät häitään sydänkesällä. Heinäkuussa parin purjehdintaa avioliiton satamaan juhlistaa runsaslukuinen vierasjoukko.

Tulevan avioparin vihkitilaisuus ei ole kirkossa, vaikka Emilia on aina ajatellut oman naimisiinmenonsa tapahtuvan alttarin edessä. Pari saa kuitenkin siunauksensa liitolle Amandan lapsen kastepapilta. Vaikka Emilia on saanut kristillisen kasvatuksen, kirkon suuntaan naiselle riittää kritiikkiä.

– Kyllähän kirkon viesti ovien kaikille avoinna olemisesta tuntuu hieman kaksinaamaiselta, kun esimerkiksi Parkanon kirkosta sanottiin suoraan, että tänne ei naispareilla ole asiaa vihittäväksi. Onnea kyllä toivoteltiin, Emilia kertoo.

Jo hääjuhlapaikan saanti tuotti Tampereella ja sen lähiseuduilla tuskaa. Useammassa paikassa todettiin, että naisparille juhlatilaa ei vuokrata.

Pariskunta yhteisessä kodissa ja katsovat toisiaan
Matias Väänänen / Yle

Uusioperheen toiveissa yhteinen lapsi

Amanda oli tahollaan saanut edellisessä suhteessaan lapsen. Yhteenmuutto toi mukanaan uusioperhe-elämän, joka antaa oman mausteensa nuorenparin arkeen. Amanda antaa kuitenkin vilpittömät kehut kumppanilleen siitä, kuinka hyvin hän on päässyt mukaan lapsiperheen elämään sekä Emilian halusta asettaa lapsi etusijalle arjen pyörityksessä.

Heinäkuussa avioituvan parin suunnitelmiin kuuluu myös yhteinen lapsi. Oman haasteensa lasten hankintaan asettaa se, että naisparien hedelmällisyyshoidot tehdään yksityisillä lääkäriasemilla, mikä ei rahallisesti ole mikään pikku juttu. Emilia odottaa parannusta lainsäädäntöön ja Amanda tunnustaa häiden alla potevansa jo vauvakuumetta.

Parkanon Käenkoskelta paikka vihdoin heltisi ja sekä vihkiminen että hääjuhla pidetään samassa paikassa.

Morsian pukeutuu mekkoon

Häiden valmistelu on vienyt Amandan ja Emilian viime kuukausien iltapuhteet. Hääkutsut yli kahdellesadalle vieraalle lähtevät lähipäivinä ja juhlatilan pöytäkoristeetkin ovat valmistuneet tasaiseen tahtiin. Työn alla ovat vielä kuljetusten järjestäminen, valokuvaus, hääyöpaikan etsintä sekä hääasut.

Amandalle on itsestään selvää, että hän pukeutuu häissään valkoiseen mekkoon. Emilialle mekko ei ole naisen oma juttu ja todennäköisesti hän astelee vihittäväksi suorassa, värikoodiin sopivassa housuasussa.

– Minä en aseta Emilialle mitään vaatekoodia. Itse tiedän täysin, millaisen mekon haluan, mutta en tiedä, onko sellaista olemassa vai pitääkö tyytyä kompromissiin, Amanda kertoo.

Pariskunta istuu sohvalla ja katsoo toisiaan
Matias Väänänen / Yle

Rakkaus voittaa ennakkoluulot

Rakastuneen oloinen nuoripari on saanut seurusteluaikanaan kokea monenlaista suhtautumista asiaan. Lähipiirille naisten suhde on ok ja Amandan katoliset belgialaissukulaiset tulevat sankoin joukoin naisten häihin. Sen sijaan kadulla käsi kädessä kävellessään perään on kuulunut huutelua ja osa vanhemmista on peittänyt parin nähtyään jälkikasvunsa silmät.

– Lähikaupassa multa kyseltiin, kuinka mä naisen kanssa oon, ku mä en oo kuulemma oo yhtään sen näköinen, Amanda kertoo naurahtaen.

Yleensä naiset ovat vastaamatta huuteluihin ja kommentteihin, joita he osakseen saavat. Elleivät hyvän kotikasvatuksen saaneet nuoret naiset tyydy olemaan tyystin vaiti, he vastaavat arvostelijoille korkeintaan hyvän päivän tervehdyksellä.

Valokuvia pariskunnasta pöydällä
Matias Väänänen / Yle

Muutaman kuukauden kuluttua avioituva pariskunta pitää rakkautta elämää tärkeänä ylläpitävänä voimana.

– Rakkaus on sitä, että jaksamme katsella toisiamme, vaikka olisi ollut kuinka huono päivä, Amanda pohdiskelee.

Emilian mielestä rakkaus ja avioliitto kulkevat käsi kädessä. Molemmat naiset sanovat avioliiton tarkoittavan heille sitoutumista toisiinsa koko loppuelämän ajaksi.