Presidentti Niinistö armahti kaksi

Vuoden ensimmäisistä armonanomuksista hylättiin 18.

armahdus
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö.Timo Korhonen / AOP

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on armahtanut kaksi vankeusrangaistuksen saanutta henkilöa. Kummassakin tapauksessa saadut tuomiot muutettiin presidentin armonanomuskäsittelyssä ehdottomista ehdollisiksi.

Toinen tapaus koski yhden henkilön kahta eri tuomiota, jotka olivat tulleet muun muassa törkeästä huumausainerikoksesta, huumausaineen käyttörikoksesta ja varkaudesta. Tuomioiden pituudet ovat vuosi ja kaksi kuukautta sekä kolme kuukautta ja 15 päivää. Tuomioiden pituudet säilyivät samoina, mutta ne siis muuttuivat ehdollisiksi.

Toinen armahdus koski muun muassa huumausainerikoksesta, varkaudesta ja ajoneuvolla oikeudetta ajamisesta saatua neljän kuukauden ja 15 päivän tuomiota, joka sekin muuttui ehdolliseksi.

Kaikkiaan presidentti ratkaisi 26 armonanomusasiaa. Kahden myönteisen päätöksen lisäksi 18 anomusta hylättiin ja kuusi jätettiin varteenottamatta. Kyseiset kuusi varteenottamatta jätettyä olivat anomuksia, jotka eivät kuuluneet presidentin armonantovallan piiriin tavalla tai toisella.

Armahdettuja vähän

Presidentti Niinistö on ollut edeltäjiään kitsaampi armahtamaan. Viime vuonna hän armahti viisi rikoksiin syyllistynyttä. Toissa vuonna armahdettuja oli neljä. Ylen taannoin tekemän selvityksen mukaan Tarja Halosen kausilla armahduksen sai keskimäärin 22 tuomittua vuodessa.

Niinistön tekemät armahdukset eivät asiantuntijoiden mukaan ole olleet kovin dramaattisia. Enimmäkseen on ollut kyse tuomioiden lievennyksistä ehdottomasta ehdolliseksi.

Vankien armonanomusten määrä on viime vuosina suurinpiirtein puoliintunut 2000-luvun alkupuolelta. Nykyään anomuksia tulee käsittelyyn vuodessa keskimäärin alle sata.