Suomalainen cleantech menestyy maailmalla – laitilalaisella Dewacolla käynnissä ennätysvuosi

Dewaco on tehty alkuvuonna kaksi historiansa suurinta kauppaa.

ympäristöteknologia
Jätevedenpuhdistamo
Dewaco

Suomalaisen cleantech-sektorin vahva kasvu näkyy myös Lounais-Suomessa.

Jätevedenpuhdistuksen järjestelmiin erikoistunut laitilalainen vientiyritys Dewaco teki tässä kuussa historiansa kaksi suurinta kauppaa. Yrityksen jätevedenpuhdistuslaitteita on lähikuukausina lähdössä Vietnamiin ja viikkoa ennen tätä Dewaco sai ennätyssuuren tilauksen Malesiaan.

Alkuvuonna kauppoja on tehty kaikkiaan 14 maahan.

– Olemme Vietnamin ja Malesian lisäksi saaneet Arabiemiraatteihin ja Kiinaan ihan huomattavan kaupan ja niiden lisäksi pienempiä, kertoo tehtaanjohtaja Jari Virtanen Dewacolta.

Työ tehdään Lounais-Suomessa

Laitilalainen Dewaco toimittaa maailmalle järjestelmiä, jotka erottelevat pohjaan painuvia ja pinnalle nousevia aineksia jätevedestä. Projektien johto, suunnittelu ja toimitus on Laitilassa. Komponentit tulevat pääasiassa lähiseudulta. Tehtaanjohtaja Jari Virtasen mukaan alihankkijoita löytyy mukavasti Lounais-Suomesta.

Yrityksen liikevaihto on hyvän alkuvuoden myötä nousemassa ennätykselliseen 10 miljoonaan euroon, mutta sen eteen on tehty töitä.

– Olemme olleet maailmalla monta kymmentä vuotta. Maine kiirii ja auttaa tekemään kauppaa, Jari Virtanen sanoo.

– Yksi avaintekijä on se, että tuntee esimerkiksi paikallisia tapoja ja kulttuuria, jatkaa Kaukoidän myyntipäällikkö Siri Dahanayake.

Dewaco
Samuli Holopainen / Yle

Cleantechiltä odotetaan paljon

Jätevesien käsittely on osa cleantech-sektoria, jolta odotetaan Suomessa paljon. Työ- ja elinkeinoministeriön tavoitteena on (siirryt toiseen palveluun) kasvattaa suomalaisten cleantech-yritysten liikevaihto 50 miljardiin euroon vuoteen 2020 mennessä.

Cleantech-yritykset ovat vahvasti vientiin suuntautuneita ja ne työllistävät uutta väkeä hyvin. Parhaat markkinanäkymät ovat juuri Kaukoidästä.

– Maailman väestöstä varmaan yli puolet asuu tällä alueella. Tietääkseni alueella käsitellään vain alle 15 prosenttia jätevesistä, Siri Dahanayake sanoo.