Presidentti Trump: Heitän jengiläiset ja rikolliset helvettiin täältä

Konservatiivien kokouksessa puhunut presidentti Donald Trump haukkui "valemediaa" ja sanoi pitävänsä terroristit ulkona maasta.

Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhui Marylandissa 24. helmikuuta.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhui Marylandissa 24. helmikuuta.Nicholas Kamm / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump nostatti yhteishenkeä konservatiivien kokouksessa (siirryt toiseen palveluun) toistamalla vanhoja lupauksiaan. Trump kulutti puheen ensimmäisen vartin parjaamalla "valeuutisia".

– En ole mediaa vastaa, olen valeuutisia vastaan. Olen vain heitä vastaan, jotka tekevät valeuutisia ja käyttävät valelähteitä, Trump sanoi.

Trumpin mukaan median tulisi lopettaa nimettömien lähteiden käyttö. Sen jälkeen hän vannoi rakastavansa perustuslain ensimmäistä lisäystä, joka takaa sananvapauden ja vapaan lehdistön.

Vaalikampanjasta tutut teemat

Trump puhui tutuksi tulleista teemoista: hän haukkui Obaman terveydenhuoltouudistuksen, lupasi lisää työpaikkoja, veroleikkauksia ja rahaa puolustusvoimille.

Kun Trump kritisoi viimevuotista vastaehdokastaan Hillary Clintonia, yleisö intoutui kampanjatilaisuuksista tuttuihin "laittakaan hänet vankilaan" -huutoihin.

Trump vannoi jälleen karkottavansa Yhdysvalloista kaikki laittomat siirtolaiset, jotka ovat syyllistyneet rikoksiin.

– Tälläkin hetkellä maahanmuuttoviranomaiset etsivät jengiläisiä, huumekauppiaita ja rikollisia heittääkseen heidät helvettiin täältä, Trump sanoi.

Presidentin mukaan suunnitteilla on uusia toimia, joilla estetään terroristien tulo Yhdysvaltoihin. Näistä kerrotaan muutamien päivien sisällä, Trump lupasi.

Trump nosti taas esiin Ruotsin

Trump myös ilmoitti, että muurin rakentaminen Meksikon rajalle on edellä suunnitellusta aikataulusta.

– Rakentaminen alkaa pian. Muuri on todella, todella paljon edellä aikataulusta, hän sanoi toistellen sanojaan tuttuun tapaan.

Trump myös palasi viikontakaisiin Ruotsi-kommentteihinsa.

– Katsokaa, mitä tapahtuu Ruotsissa, Trump toisti useaan otteeseen perjantain puheessaan.

Hän ei edelleenkään selittänyt asiaa tarkemmin, mutta mainitsi taas samassa yhteydessä Saksan, Nizzan ja Pariisin tapahtumat.