1. yle.fi
  2. Uutiset

"Jos pakkasta oli yli 30 astetta, pistettiin pitkät kalsarit ja villahousut" – kurkkaa MM-kisakansan toppahousujen alle

Mäkilegenda Veikko Kankkonen liputtaa pitkien kalsareiden puolesta, kun taas juontaja Taavi Salmivaara ei arkikäyttöön niitä huoli.

talvivaatteet
Pitkät kalsarit
Juha-Petri Koponen / Yle

Lahden MM-kisanäyttämöllä mäkimontussa on kisattu vaihtelevassa säässä. On ollut pikkupakkasta, räntäsadetta ja auringonpaistetta.

Tunnelma mäkimontussa on lämmennyt esimerkiksi suomalaismenestyksen ja kenties sisäisen lämmikkeenkin myötä. Silti pitkät kalsarit lienevät varuste, jotka jokaisella kisaturistilla on jalassaan niin MM-montussa kuin jatkoillakin. Vai ovatko?

Ehdottomasti, sanoo mäkilegenda Veikko Kankkonen

Mäkilegenda, tällä viikolla Hiihtomuseon Hall of Famellekin nostettu Veikko Kankkonen luopuu pitkistä kalsareista toukokuun alussa, ja vetää ne jälleen jalkaansa marraskuussa.

– Hyvä keksintö. Aivan yhtä hyvä keksintö ovat välihousut. Kylmien ilmojen sattuessa ei ihan yksillä pitkillä kalsareilla pärjää. Villahousut lisäksi.

Nykyään mäkihyppääjät hyppäävät hyppypuvussa, jonka alle ei juuri ylimääräistä vaatekerrastoa mahdu.

Kankkosen aikana hypättiin hiihtohousuissa. Varustukseen kuului housujen lisäksi monot ja villapaita, jonka alle laitettiin muutama aluspaita.

– Jos pakkasta oli yli 30 astetta, niin silloin pistettiin pitkät kalsarit ja villahousut lisäksi.

Eikä hyppääjät tunteneet pakkasrajoja. Kankkonen kertoo, ettei hyppytornissa ehdi paleltumaan.

– Hyppysuorituksen jälkeen vastamäessä tuli sellainen lämmin olo.

On pukeuduttava niin, että ulkona viihtyy, summa Kankkonen.

– Ei pidä olla kylmä missään vaiheessa. Jos vähän aikaa seisoo paikallaan ja jäätyy paikalleen, niin se on huono homma. Jos pukeutuu kevyemmin, pitää liikkua koko ajan.

Ei missään tapauksessa, sanoo juontaja

– Pitkät kalsarit kuuluvat jalkaan vain silloin, kun lähdetään urheilemaan, sanoo radiojuontaja Taavi Salmivaara.

Salmivaara huitelee rikkinäisissä farkuissa myös paukkupakkasilla – ilman pitkiä kalsareita. Salmivaara työskentelee pääosin sisätiloissa, ja hänelle tulisi omien sanojensa mukaan kuuma, mikäli pitkät kalsarit painaisivat farkkujen alla.

– Kovia pakkasia ei ole montaa päivää vuodessa, eikä ulkona ole tarkoitus seisoskella. Kun menen ulos, olen matkalla johonkin. Silloin pitää kävellä rivakammin. Tottumiskysymys, kuittaa Salmivaara.

Urheillessa hän vetää kuitenkin kalsarit jalkaan, mutta kerrasto on urheiluun soveltuvaa, ihonmyötäistä materiaalia. Kasari-lökärit saavat Salmivaaralta täystyrmäyksen.

Ennen kaupungille siirtymistä Salmivaara suosittaa kisakansaa käymään suihkussa ja vaihtamaan kampetta. Sen sijaan kisamontussa saa juhlia pipo päässä ja toppahaalarit jalassa. Kenties pitkät kalsarit toppahousujen alla.

– Seksikkäin olisi sellainen kasari-poolokauluspaita. Afterskissä saa olla toppatakissa. Sitä katsotaan kieroon, joka puvussa tulee mäkimonttuun artistia kuuntelemaan. Pitää tietää tilaisuuden luonne. Mutta jos lähtee baariin, joka ei ole kisa-alueella, niin ei sinne toppahousuissa mennä.

Kaikille pitkien kalsaireiden ystäville Salmivaara kuitenkin suosittaa maailman maineeseen nousseen kalsarikännin talviversiota: pitkäkalsarikänniä. Kotona, yksinään ja pitkissä kalsareissa.

Pitkät kalsarit
Juha-Petri Koponen / Yle
Pitkät kalsarit
Juha-Petri Koponen / Yle
Pitkät kalsarit
Juha-Petri Koponen / Yle
Pitkät kalsarit
Juha-Petri Koponen / Yle
Pitkät kalsarit
Juha-Petri Koponen / Yle
Pitkät kalsarit
Juha-Petri Koponen / Yle
Pitkät kalsarit
Juha-Petri Koponen / Yle
Pitkät kalsarit
Juha-Petri Koponen / Yle
Pitkät kalsarit
Juha-Petri Koponen / Yle
Lue seuraavaksi