1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. unelmat

7 000 kilometrin mittainen unelma – Ville matkaa pyörätuolillaan läpi Euroopan: "Pitää olla ruudinkestävä"

Perinnöllistä niveljäykistymätautia sairastava oululainen Ville Jaaranto jätti taannoin työpaikkailmoituksen, jolla hän hakee avustajia tulevaa matkaa varten. Ilmoitus on herättänyt suurta kiinnostusta.

Siellä se on, Portugalin Lissabon, matkan määränpää. "Umpivammaiseksi" itseään tatuoinnillaankin tituleeraava Ville Jaaranto odottaa erityisesti Alppien näkemistä matkallaan Euroopan halki. Kuva: Marko Pinola / Yle

Maailmaan mahtuu kahdenlaisia työpaikkailmoituksia. On niitä, jotka eivät herätä tunteita suuntaan tai toiseen, ja niiitä, jotka huokuvat jo ensivirkkeestä lähtien seikkailua ja mahdollisuutta rikastua maallisen mammonan sijaan elämää suuremmilla kokemuksilla.

Helmikuun 19. päivä mol.fi:n sivulle (siirryt toiseen palveluun) ilmestyi jälkimmäisen kaltainen ilmoitus; "Haen seikkailunhaluista, rohkeaa, retro-tyypistä avustajaa työmatkalleni, joka kulkee läpi Euroopan". Kiinnostus kutkuttavaa työtarjousta kohtaan leimahti oitis.

– Ensimmäisen tunnin aikana tuli jo parikymmentä ilmoitusta. Jatkuvalla syötöllä on siitä asti tullut, ilmoituksen jättänyt Ville Jaaranto, 36, hymyilee.

"Ruudinkestävä" avustaja haussa

Jaarannon työtarjous ei ole jäänyt medialtakaan huomaamatta. Muun muassa aikakausijulkaisu Me Naiset tarttui Jaarannon ilmoitukseen (siirryt toiseen palveluun).

Ei ole vaikea ymmärtää, miksi kiinnostus on ollut taattua: sen lisäksi, että työmatka halkoo Euroopan välillä Oulu-Lissabon, synnynnäistä niveljäykistymäsairaus AMC:tä sairastava Jaaranto tekee sen sähköpyörätuolillaan.

Odotan erityisesti Alppien näkemistä.

Ville Jaaranto

Yli 7 000 kilometrin matka on terveellekin ankara suoritus, mutta edellä mainitusta sairaudesta johtuen sekä Jaarannolta että matkalle lähteviltä avustajilta vaaditaan paljon.

– Avustajan pitää olla ruudinkestävä. Pitää olla kokenut eikä saa hermostua helposti. Päivässä ajetaan viisi tuntia joten tuleva avustaja, mieti tarkkaan onko sinusta tähän, Jaaranto vakavoituu.

Oikeus unelmiin

Matkan reitti ei ole vielä kiveen hakattu, mutta suunta kohti Keski- ja Etelä-Eurooppaa alkanee Baltian maiden ja Puolan kautta, Ville Jaaranto kertoo. Kuva: Marko Pinola / Yle

Kun matka on tuhansia kilometrejä pitkä, riskeillä kyllästetty ja usean avustajan työpanoksen vaativa, herää kysymys: mitä järkeä sen suorittamisessa on?

Jaarannon vastaus pysäyttää.

– Jokaisella on oikeus elämään ja unelmiin, sanottiinpa vaikka vammaispalvelussa mitä tahansa, hän täräyttää ja jatkaa,

– Odotan erityisesti Alppien näkemistä. Se tulee olemaan unelmien täyttymys.

Saatamme pistää lehteen ilmoituksen, jonka myötä haemme äitejä saatelemaan.

Ville Jaaranto

Muutaman vuoden ajan kypsynyt unelma siirtyi toteutuksen asteelle, kun reissuun saatiin matkaan elokuvalan ammattilaisia. Oululainen ohjaaja Aleksi Puranen taltioi tulevan matkan vaiheet Wheels of Freedom -dokumenttielokuvaan.

– Sitten kun vielä tuottaja Pasi Hakkio lähti mukaan, suunnitelma alkoi todella pyörimään. Täytyy myöntää että muutama nukkumaton yö tuli pyörittyä sen jälkeen, Jaaranto virnistää.

Äidit saattamaan matkaan

Matkan startti on toukokuun 14. päivänä, äitienpäivänä. Jaaranto suunnitteleekin kyseisen merkittävää päivää kunnioittavaa tempausta. Ketkä olisivatkaan parempia matkaansaattajia kuin äidit?

– Saatamme pistää lehteen ilmoituksen, jonka myötä haemme äitejä saattelemaan.

Hellyttävä idea, mutta vielä pitää löytää varsinaiset avustajat matkalle. Hakuprosessi vaatii vielä paneutumista.

– En tahdo ehtiä plärätä hakemuksia kun koko ajan tulee lisää! Punkkareitakin löytyy hakijoista, Jaaranto riemastuu.

Jaarannolla on myös toinen suunnitelma mielessään. Hän luovuttaa MALIKE-keskuksen (siirryt toiseen palveluun) kautta saadut monitoimirattaat sitä tarvitseville perillä Lissabonissa.

– Avustuskohde on vielä hakusessa, hän selventää.

Jaarannolla on monta rautaa tulessa. Into on käsin kosketeltavaa ja miksipä ei olisi – onhan matkamies päivä päivältä lähempänä unelmaansa.