Vettä noussut paljon jäälle – poliisi varoittaa jäällä liikkuvia hankalista olosuhteista

Paksuun hyhmään juuttuneita moottorikelkkoja on jouduttu hinaamaan ainakin Pohjois-Savossa.

moottorikelkkailu
Moottorikelkkailijoita jäällä
Paksu lumikerros ja sen alla oleva vesi muodostavat jäälle hankalakulkuisen hyhmän. Kuvan kelkat eivät ole olleet ongelmissa.YLE / Timo Heikura

Itä-Suomen poliisi varoittaa järven jäällä liikkuvia hankalista olosuhteista. Runsas lumisade sekä tuuli ovat kasanneet jäälle jopa useamman kymmenen sentin lumikerroksia. Lumen alle on saattanut nousta lisäksi saman verran vettä.

Yhdessä lumi ja vesi muodostavat etenkin moottorikelkoille haastavat olosuhteet. Aiemmin ajettu reitti kantaa hyvin, mutta reitiltä sivuun ajettaessa kelkka saattaa pudota syvään hyhmään, johon kelkka juuttuu herkästi kiinni. Poliisin saamien kokemuksten mukaan käsivoimin kelkan irrottaminen on liki mahdotonta. Kelkkoja on jouduttu vetämään pois jäältä traktorilla ainakin Pohjois-Savossa.

Lisäksi runsas lumisade on piilottanut erilaisia epätasaisuuksia ja virtapaikkojen heikkoja jäitä. Poliisi muistuttaa, että tämä voi aiheuttaa kelkan kyydissä yllättäviä pomppuja ja kyydistä putoamisia sekä vahingossa heikoille jäille ajamisia.

Olosuhteet voivat aiheuttaa ongelmia myös suksilla tai jalkaisin jäällä liikkuville. Liikkuminen upottavalla pohjalla on raskasta ja hidasta. Kylmä vesihyhmä saattaa yllättää ja aiheuttaa paleltumia. Pahimmassa tapauksessa jäältä ei jakseta omatoimisesti pois.

Poliisi haluaa muistuttaa viestintävälineiden ja kunnollisten varusteiden tärkeydestä jäällä liikuttaessa.