Hyppää sisältöön

Fox News jatkaa Ruotsin ongelmien perkaamista – Äänessä Ruotsissa täysin tuntematon "puolustusasiantuntija"

Ruotsalaislehden mukaan asiantuntijana kommentoinut Nils Bildt on vaihtanut sukunimeä ja hänet on tuomittu vuodeksi vankeuteen.

Kuva: Kuvakaappaus Dagens Nyheterin verkkosivulta

Ruotsissa tehdystä terrori-iskusta viikko sitten vihjaillut Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kertonut Ruotsi-tietämyksensä pohjautuvan uutiskanava Fox Newsin raportointiin (siirryt toiseen palveluun).

Perjantaina Fox News jatkoi maahanmuuton Ruotsiin tuomien ongelmien perkaamista haastattelemalla "ruotsalaista puolustuksen ja kansallisen turvallisuuden neuvonantajaa". Fox Newsin haastattelema (siirryt toiseen palveluun) "neuvonantaja", Nils Bildt, vahvisti Trumpin negatiivisen näkemyksen Ruotsista.

Bildtin mukaan ongelmia on eikä niistä keskustella avoimesti.

– Poliittinen keskustelu Ruotsissa on täysin valheellista. Et voi käydä maahanmuutosta rehellistä ja avointa keskustelua Ruotsissa, Bildt kertoo.

Kanavan asiantuntijaksi tituleeraamaa Bildt on tosin täysin tuntematon, sekä Ruotsin puolustus- että ulkoministeriölle. Ruotsalaislehti Dagens Nyheterin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Bildtin asiantuntijuus perustuu ainoastaan siihen, että hän on kotoisin Ruotsista ja hänellä on Yhdysvalloissa turvallisuuspalveluyrityksiä.

Dagens Nyheterin sähköpostitse tavoittama Bildt kertoo Fox Newsin valinneen hänen tittelinsä.

– Olen Yhdysvalloissa asuva itsenäinen analyytikko, Ruotsista vuonna 1994 pois muuttanut Bildt kirjoittaa.

Bildt on lähettänyt samanlaisen, tiiviin selityksen tittelistään myös ainakin Metro-lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Fox Newsin viikon takainen juttu vilisi virheitä Ruotsin vastaanottamien muslimisiirtolaisten määrästä ja siirtolaisten tekemistä rikoksista. Raportti ja Trumpin puheet herättivät Ruotsissa odotetusti ihmettelyä.

Nimenvaihto ja pidätys

Dagens Nyheterin mukaan Fox Newsin asiantuntijahaastateltavakseen valitsema Nils Bildt on alkuperäiseltä nimeltään Nils Tolling.

Ruotsalaislehden mukaan Nils Bildt pidätettiin kesäkuussa 2014 lainvalvojan kimppuun käymisestä ja oikeuden häiritsemisestä. DN kirjoittaa Bildtin saaneen tapauksesta vuoden vankeusrangaistuksen. Samalla hän sai lehden mukaan tuomion julkijuopottelusta.

Tiiviissä sähköpostissaan Dagens Nyheterille Bildt kirjoittaa olevansa tietämätön syytöksistä eikä voi siksi kommentoida niitä.

Kirjeenvaihtaja vastaa väitteisiin

Torstaina Yhdysvalloissa esitetyssä ohjelmassa haastateltiin myös Expressen-lehden Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajaa Anne-Sofie Näslundia, joka avaa muun muassa yhdysvaltalaismediassa käytettyjen tilastojen taustoja.

– Sinun mukaasi ongelmaa ei ole, nämä pakolaiset eivät ole muuttaneet ilmapiiriä Ruotsissa, ohjelman isäntä Bill O'Reilly kysyy.

– Emme odottaneet pakolaisten suurta määrää ja ajatelleet, ettei mitään ongelmia tulisi. Tietenkin se on ollut haasteellista, mutta rikollisuuden aaltoa Ruotsissa ei ole. Haasteita on ollut lähinnä koulutuksen suhteen, Näslund toteaa.

Ruotsissa tuntematon Bildt puolestaan toteaa kirjeenvaihtajan olevan väärässä.

Carl Bildt kutsui Trumpin vierailulle

Myös Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt jatkaa keskustelua maansa pakolaispolitiikasta Washington Post -lehdessä.

Otsikolla "Totuus pakolaisista Ruotsissa" julkaistussa kirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun) Bildt toteaa, että Ruotsin pakolaispolitiikan onnistumisesta on useita mielipiteitä – nyt ja aiemminkin.

Bildt käyttää esimerkkinä onnistumisesta Bosniasta Ruotsiin 1990-luvulla tulleita pakolaisia, jotka ovat lukuisten selvitysten mukaan sopeutuneet Ruotsiin hyvin. Kirjoituksessaan Bildt kehottaakin Trumpia vaihtamaan yhden viikonlopun golfauksen visiittiin Ruotsissa.

– Hän ei löytäisi paratiisia. Jokaisella maalla on ongelmansa, Bildt kirjoittaa.

– Mutta Trump löytäisi yhden aikamme eloisimmista ja innovatiivisimmista maista. Hän on kenties kuullut Spotifysta ja Minecraftista.

Bildtin kirjallisesti esittämä kutsu ei ilmeisesti ollut vielä perjantaina tavoittanut Trumpia, joka pysytteli konservatiivien kokouksessa tiukasti viikon takaisilla linjallaan Ruotsin suhteen.

– Katsokaa, mitä tapahtuu Ruotsissa, Trump toisteli.

Juttua korjattu klo13:59 Kyseinen ohjelma esitettiin Yhdysvalloissa torstaina, ei perjantaina.

.
.