Suomalainen HMD Global julkisti kolme Android-Nokiaa – Myös klassikkoluuri 3310 tekee paluun

Espoolainen teknologiayritys HMD Global haluaa nousta Nokia-puhelimilla merkittäväksi laitevalmistajaksi globaalisti.

Nokia 6
Uusi puhelinmalli Nokialta.
Nokian 6 -puhelinHMD Global

Nokia-merkkisten älypuhelinten paluuta markkinoille on uumoiltu pitkään. Odotus päättyi tänään sunnuntaina kun suomalainen HMD Global esitteli Barcelonassa kolme Nokian nimeä kantavaa älypuhelinta.

Puhelinmallit ovat Nokia 3, Nokia 5 ja Nokia 6. Ne sijoittuvat halpojen ja keskihintaisten älypuhelimien luokkaan. Halvin malli maksaa 139 euroa ja kallein 229 euroa.

– Noin puolet koko maailman älypuhelimista myydään tässä hintahaarukassa. Meillä on aika ylivoimainen tarjonta tässä luokassa, siksi halusimme lähteä siitä liikkeelle, kertoo HMD:n Globalin toimitusjohtaja Arto Nummela Ylen haastattelussa.

HMD aloitti Nokia 6 -älypuhelimen myynnin Kiinassa jo tammikuussa. Tätä ennen HMD on tuonut markkinoille Nokia 150 -merkkisen peruspuhelimen. HMD saa kassavirtaa myös jo ennestään markkinoilla olevien Nokia-peruspuhelimien myynnistä.

Nummelan mukaan nyt julkistetut puhelimet tulevat globaalisti myyntiin yli sadassa maassa, myös Suomessa, huhtikuun alun ja kesäkuun lopun välisenä aikana.

Yle pääsi tutustumaan uusiin puhelimiin sunnuntaiaamuna Barcelonassa. Puhelimet tuntuivat kädessä jämäkiltä. Muotoilultaan laitteet ovat skandinaavisen yksinkertaisia.

Suurin muutos liittyy käyttöjärjestelmään. HMD:n Nokia-puhelimet toimivat Googlen Android-käyttöjärjestelmällä. Android on nykyään ylivoimaisesti maailman suosituin älypuhelimien käyttöjärjestelmä.

Nokian 3310 -puhelin.
Nokian 3310 -puhelin.HMD Global

Tavoitteet korkealla

HMD tuo Android-Nokiat markkinoille kireässä kilpailutilanteessa. Älypuhelinmarkkinoita hallitsevat Apple ja Samsung. Niiden niskassa huohottavat kiinalainen Huawei ja liuta nopeasti kasvavia muita kiinalaistoimijoita.

HMD ei kerro julkisuuteen, kuinka isoa markkinaosuutta yritys tavoittelee.

– Me olemme asettaneet tavoitteen tosi korkealle. Aiomme olla yksi maailman suurimmista älypuhelimien valmistajista seuraavien vuosien aikana. Tarkkaa lukua en voi kuitenkaan kertoa, Nummela sanoo.

Tutkimusyhtiö CCS Insight on arvioinut, että uudet Android-Nokiat voisivat kahmaista viiden prosentin markkinaosuuden globaaleista älypuhelinmarkkinoista vuoteen 2019 mennessä.

Analyytikoiden mukaan vaikeinta on markkinalla on erottautuminen. HMD luottaa tässä Nokian brändin voimaan.

– Luotettavuus, yksinkertaisuus, skandinaavinen design ja laatu, kuvaa Nummela Android-Nokian vahvuuksia.

Markkinointiin HMD aikoo sijoittaa 500 miljoonaa dollaria seuraavan kolmen vuoden aikana.

Nokialle lisenssituloja

Verkkolaitteista nykyään tunnettu Nokia ei ole itse sijoittanut HMD:hen rahaa. Sen sijaan Nokia saa HMD:ltä lisenssituloja brändin ja patenttien käytöstä. HMD:llä on yksinoikeus valmistaa Nokia-puhelimia vuosikymmenen ajan. Puhelimet valmistaa maailman suurimpiin lukeutuva sopimusvalmistaja Foxconn.

Nokia myi tappiollisen matkapuhelinliiketoiminnan Microsoftille vuonna 2014. HMD:n johdossa on useita Nokia-konkareita. Esimerkiksi toimitusjohtaja Nummela on toiminut aikanaan Nokian myynnin ja tuotekehityksen johtajana.

Nokia koki aikanaan katkeran romahduksen älypuhelin markkinoilla. Onko tässä kyse myös henkilökohtaisesta revanssista?

– Sanoisin, että se yhdistävä tekijä on rakkaus Nokia-brändiin, naurahtaa Nummela.

Täydennys 26.2.2017 klo 19:12: Lisätty tieto HMD:n markkinointibudjetista.