"Kontaktin ottamiseen on vielä matkaa" – Torniossa kokeiltiin roller derbyä

Roller derby on rullaluistimilla pelattava erittäin fyysinen laji, jossa loukkaantumiset ovat hyvinkin mahdollisia.

roller derby
Iina Mykkälä ja Iida Suunta
Iina Mykkälä opastaa, kun Iida Suunta ottaa ensi potkuja rullaluistimilla.Jarno Tiihonen / Yle

Torniolainen Iida Suunta tarttui lauantaina mahdollisuuteen kokeilla roller derbyä.

– Näin tapahtumasta mainoksen jääkiekko-ottelussa Torniossa ja ajattelin tulla kokeilemaan. En ole löytänyt Torniosta sopivaa harrastusta vaikka olen etsinyt, hän kertoo.

Suunta on lapsena harrastanut kaunoluistelua, mutta rullaluistinten kanssa hän ei ole aiemmin ollut tekemisissä. Pelikuntoon ei pääse ihan yhdellä kokeilulla.

– Fiilis on positiivinen. Peliin ja kontaktin ottamiseen on vielä matkaa.

Roller derby on kova laji

Roller derby ei ole niitä kaikkein perinteisimpiä naisten urheilumuotoja.

– Saa mätkiä kunnolla. Se on tosi hauskaa ja vapauttavaa. Tällainen on yleensä naisilta kielletty. Pelätään, että kaikki on pilalla, jos iho menee rikki. No ei ole, sanoo Iina Mykkälä.

Lajia Tornioon puuhaava Mykkälä sanoo suoraan, että roller derby on väkivaltainen laji, jossa voi loukkaantua suojista huolimatta.

– Eniten murtuu kylkiluita. Itselläni polvet ovat repeilleet. Olen kävellyt kaksi kuukautta kepin kanssa. Myös nilkat ovat koetuksella. Itselläni on yliliikkuvat nivelet, mikä on estänyt nilkkojen menoa.

Vastustajat löytyvät pohjoisesta

Mykkälä innostui lajista nähtyään siitä kertovan elokuvan Whip It vuodelta 2009. Ensikosketuksen lajiin hän sai opiskeluaikana Lahdessa syksyllä 2011.

– Olin kuullut, että yksi opiskelija harrasti roller derbyä. Vähän aikaa meni ennen kuin uskalsin kysyä, että pääsisinkö mukaan.

Mykkälä kertoo, että torniolaisten on tarkoitus kisata Luleå - Rovaniemi - Oulu - Kalajoki -akselilla.

– Tämä voi olla kallis harrastus. Maksamme ja teemme kaiken itse. Onneksi meidän ei tarvitse lähteä pelireissulle lentämällä. Itse pelasin ensimmäisen pelini Barcelonassa 2012.