Google tallentaa osan puheestasi – EU-asetus tuo helpotusta, jos tämä tuli yllätyksenä

Jos käyttää Android-puhelinten puheohjausta, kaikki sille osoitettu puhe tallentuu Googlen tietokantaan pitkiksi ajoiksi.

tietosuoja
Android-puhelimissa on nykyisin puheenohjaus. Puhelinta voi pyytää soittamaan vaikkapa äidille. Kaikki puheentunnistukselle puhutut jutut päätyvät kuitenkin tallenteina Googlen tietokantaan.
Moni käyttää älylaitteensa puhekomentoja, sillä ne vapauttavat kädet näpyttelyltä ja ovat nopeita.Tuomo Björksten / Yle

Istuin hiljattain keittiössä ja surffailin tabletilla netissä. En tiedä, mitä painoin, mutta laitteen puheohjaus kytkeytyi päälle. Vaimo jutteli samaan aikaan lapsellemme. Arkinen hetki elämästä.

Nyt muutaman sekunnin äänitallenne tilanteesta on tallentunut Googlen isoon tietokantaan (siirryt toiseen palveluun). Enpä olisi arvannut!

Google tallentaa nykyään Android-puhelimista ja -tableteistä sekä kaikki sijaintitiedot että jutustelut puheohjaukselle. Puheohjaus saattaa kytkeytyä päälle myös vahingossa joko käden hipaisulla tai silloin, kun huoneessa kuuluu jokin hälyääni oikealla taajuudella. Virallisesti puheohjauksen tulisi kytkeytyä päälle vain komentosanoilla “OK, Google” tai painamalla oikeaa näppäintä.

Googlen tallentamia tietoja voi käydä itse katsomassa (siirryt toiseen palveluun). Ne ovat reaaliaikaisia.

Ensi vuoden puolivälissä voimaan tuleva EU-asetus (siirryt toiseen palveluun) muuttaa tilannetta sen verran, että jatkossa kenellekään ei pitäisi tulla yllätyksenä, mitä tietoja ihmisistä tallennetaan. Näin uskoo ainakin tietosuojavaltuutettu (siirryt toiseen palveluun) Reijo Aarnio.

Jatkossa kuvat kertovat, mitä tallennetaan

Jokainen on huomannut nettipalveluita käyttäessään pitkät yksityisyydensuojatietopaketit. Ennen kuin nettipalvelua pääsee käyttämään, pitää usein hyväksyä käyttösopimus, jolla on mittaa kuin maratonilla.

Reijo Aarnion mukaan uuden EU-asetuksen myötä verkkopalveluiden pitäisi kertoa hyvin yksiselitteisesti ja tiiviisti, mitä tietoja tallennetaan ja mihin niitä käytetään.

Käytännössä tietosuojaa koskevat tiedot voisivat olla esimerkiksi samanlaisia kuvakertomuksia kuin lentokoneista tutut turvaohjeet (siirryt toiseen palveluun).

– Ei tarvita paljon sanoja, mutta tarvitaan selkeitä ja yksinkertaisia ilmaisuja, Aarnio tiivistää asetuksen hengen.

Oletko Googlen käyttäjänä maksaja vai saaja?

Se, että Google ja muut isot isot yhtiöt tallentavat meistä tietoa, ei ole pelkästään negatiivinen asia.

Helsinkiläisen it-yhtiö Iwa Labsin toimitusjohtaja Rami Korhonen kertoo esimerkin Pokemon Gosta. Peli perustuu vanhempaan Ingress-nimiseen mobiilipeliin. Vanhan pelin käyttäjät kuvasivat erilaisia paikkoja maailmassa. Tätä aineistoa käytettiin (siirryt toiseen palveluun) Pokemon Gon sisältämien niin kutsuttujen Pokestopien luomiseen.

Toinen esimerkki löytyy Googlen hausta. Kun hakee jotain tiettyä kauppaa tai pikaruokaravintolaa, palvelu arvioi, kuinka paljon myymälässä on jonoa.

Googlella on paljon ajatuksia käyttäjien liikkeistä kerättyjen tietojen hyödyntämiseksi. Yksi kohde on älyliikenne eli muun muassa itseohjautuvat autot. Toinen on visio kännykästä henkilökohtaisena avustajana, joka osaisi kertoa, milloin lempibändisi tulee kaupunkiin ja lippuja kannattaa kärkkyä. Vielä nykyisin tällainen palvelu toimii huonosti.

Me kaikki kuluttajat olemme siis tavallaan osa Googlen tuotekehitysjengiä.

– Mitä me tehdään, jos joku kuluttaja sanoo, että hän ei halua olla mukana palveluiden kehittämisessä tai jos häntä koskevia tietoja käytetään, hän haluaa saada siitä korvauksen? tietosuojavaltuutettu Aarnio kysyy.

Se on hyvä kysymys, jota it-yritys Eficoden teknologiajohtaja Marko Klemetti jatkaa:

– Jos ajatellaan vaikkapa Teslan itseohjautuvaa autoa autoa, siitä kerätään jatkuvasti tietoa, jotta kaikki autot ajaisivat paremmin automaattisesti. Sinun autostasi kerätty tieto hyödyntää muita ja muiden autoista kerätty tieto hyödyntää sinua. Olet saamapuolella.

Tietosuojavaltuutettu poistaa tietojaan

Onko kuluttaja kaikessa Googlen keräämän tiedon hyödyntämisessä saaja vai välillä maksaja? Sitä jokaisen pitäisi pohtia kohdallaan.

Iwa Labsin Rami Korhonen sanoo, että hän ottaa selvää, millaisia tietoja verkkopalvelut keräävät. Hänellä ei ole syytä pitää esimerkiksi kännykän paikannusta pois päältä.

Eficoden Klemetti sanoo olevansa "sujut" sen kanssa, että hänestä kerätään tietoja digipalveluissa.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio kertoo sen sijaan pitävänsä paikannusta päällä vain silloin, jos hän tarvitsee nimenomaan karttaa. Hän käy myös aktiivisesti poistamassa tietojaan.