Koira lauteilla ja hevosella höyryihin – saunapäivä löylytti MM-kisaturisteja

Parikymmentä saunaa piti viikonloppuna avoimia ovia. Katso kuvista, miten kisatunnelmissa saunottiin.

saunat
Saunassa
Katri Virtalaakso ja Kirsi Hämäläinen halusivat testata Hollolan Hirven savusaunan. "Alkoi kiinnostaa, että pääsisi saunaan jonnekin", perustelee Hämäläinen. Heikki Kiseleff / Yle

Jari Mäkelän porukka kiersi lauantaina yhteensä kuudessa saunassa ympäri Lahden seutua. Porukan tarkoituksena on kiertää saunoja, joissa he eivät ole aiemmin käyneet ja kerätä saunakokemuksia. Kolmanneksi paikaksi valikoitui Hollolan Hirven savusauna.

– Mielenkiintoista käydä erilaisissa saunoissa. Täytyy sanoa, että ihmisillä on innovatiivisuutta, miten saunoja rakennetaan. Jos löytyy lampea tai ojaa, tai muuta virtaavaa vettä, niin se on aina hyvä. Saunan yhteydessä pitää olla vastakohtia, eli lämpöä ja sen jälkeen kylmää vettä.

Lauantaina Päijät-Hämeessä vietettiin maakunnallista pop up -saunapäivää. Ympäri maakuntaa lämpesi parisenkymmentä saunaa, joista muutama oli hämäläisten omia saunoja, joihin he toivottivat kaiken kansan tervetulleeksi.

Lahti Regionin projektipäällikkö Timo Taulon mukaan saunoissa kävi myös muutamia norjalaisia ja saksalaisia kisaturisteja. Yhteensä pop up -lauteilla kipusi parisataa saunojaa.

– Savusaunoja, Heinolan jääsauna, sähkösaunoja, avantoja, vanhoja saunoja ja uusia saunoja.

Maalaismaisema kruunaa savuiset löylyt

Savusaunan suuri kiuas lämpesi kuutisen tuntia, kun ensimmäiset saunavieraat riisuutuvat löylyihin. Iltapäivään mennessä saunojia kertyi jo parisenkymmentä, kertoo Ilkka Sipilä Hollolan Hirvestä.

Savuiset löylyt saivat kehuja.

– Oikein hyvät löylyt ja hyvä ympäristö. Maalaismaisemat ja jylhät kalliot näkyvät ikkunasta, että ei huono! kehaisee Juha Simola ja jatkaa, että oma sauna kuitenkin paras sauna.

– Tämä on hyvä sapluuna, ei vaadi pääomaa, että tällaisen voi järjestää. Ja yhteisöllisyys kasvaa siinä samalla, sanoo Taulo.

Saunapäivä järjestetään jälleen 10. kesäkuuta.

Urajärven rantasaunaan hevosella
Urajärven kartanolla rantasaunaan matkattiin hevoskyydillä.Timo Taulo
Saunan jälkeen kylpyhuoneessa
"Saunan lopuksi tsemppipotkut ja varpaat pystyyn MM-kisojen nykyisille ja tuleville sankareille sekä sankarittarille."Instagram: niemipete
Saunaeväitä
Pertti Rantalan saunassa Kärkölässä oli avoimet ovet lauantaina. Saunan jälkeen juotiin kahvia ja olutta. Vieraita ei ollut kovin montaa, mutta he viihtyivät. Pertti Rantala
Saunatonttu
Saunatonttu odotteli vieraita Kärkölään saunomaan. Pertti Rantala
saunatunnelmia
Tunnelmia Padasjoen Pappilan rantasaunasta ennen illan löylyjä.Timo Taulo
sauna
"Löylyttelimme neljässä saunassa. Huikein oli Vuolenkosken kylähullun savusauna. Kiitos löylyseurasta, tarjoamisista ja saunojen tarjoamisesta"Instagram: marttisjoholm
Saunassa
Hollolan Hirvessä paistoi aurinko ja vihta viuhui.Heikki Kiseleff / Yle
Koira saunassa
Jaana Honkanen lähetti kuvan koirastaan, joka selvästi myös nauttii hyvistä löylyistä.Jaana Honkanen