Ruotsalaistutkimus: Kodin myrkkypöly kertyy turkkiaan nuolevien kissojen vereen

Myös lattian rajassa konttailevat pikkulapset saavat suuhunsa huonepölyksi hierautuneita myrkyllisiä palonestoaineita.

Kotikissan leppoisassa elämässä on näkymättömiä vaaroja, osoittaa Tukholman yliopiston tutkimus. Kuva: Jana Weiss

Kotien myrkylliset palonestoaineet päätyvät pölynä sisäkissojen elimistöön. Tukholman yliopiston (siirryt toiseen palveluun) tutkimus vahvistaa aiemmat olettamukset bromia sisältävän pölyn kerääntymisestä kotikissojen vereen. 

Sähkölaitteiden, huonekalujen ja tekstiilien bromatut palonestoaineet hieroutuvat huonepölyksi, jota asunnossa enimmäkseen tai jopa kaiken aikaa oleskelevat kissat nuolevat turkistaan.

Tukholman yliopiston aiemmassa tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) on jo osoitettu, että kissoilla, joilla on todettu kilpirauhasen liikatoimintaa, on elimistössään enemmän palontorjunta-aineiden bromia kuin terveillä kissoilla.

Myös pikkulapset, jotka eivät kaihda poimia esineitä lattialta suuhunsa, altistuvat kissojen tavoin, tutkijat sanovat.

Moppaa ja imuroi

Tuoreessa tutkimuksessa otettiin samaan aikaan pölynäytteitä asunnoista ja verinäytteitä kissoista vertailuyhteyden varmemmaksi vakuudeksi.

– Bromattujen palontorjunta-aineiden tiedetään vaikuttavan umpieritykseen. Se on erityisen vakavaa lapsille. Kehittyvän elimistön altistuminen voi näkyä myöhemmällä iällä kilpirauhasen sairauksina, sanoo tutkija Jana Weiss.

Edellisessä tutkimuksessa varoitettiin myös hedelmällisyyttä häiritsevistä vaikutuksista, joita kotien myrkkypölyllä voi olla. Tutkijat kehottivatkin pienten lasten vanhempia imuroimaan ja moppaamaan ahkerasti niin kauan, kun lapsi elää paljolti lattianrajassa. 

Myrkyt häipyvät hitaasti

Useita aikoinaan kelpuutettuja palontorjunta-aineita  on sittemmin kielletty hormonitoimintaa häiritsevinä. Ne ovat kuitenkin erittäin pitkäikäisiä karkuun päästyään, ja niitä saattaa vuotaa lisää esimerkiksi sähkölaitteista vuosia valmistamisen jälkeen.

Makuu-, olo- ja lastenhuoneista otetuista pölynäytteistä analysoitiin bromattujen ja kloorattujen aineiden pitoisuudet. Pöly sisälsi sekä sellaisia aineita, jotka ovat edelleen käytössä, että vuosikymmeniä sitten kiellettyjä kemikaaleja.

Tutkimus, joka on julkaistu Environmental Science & Technology (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä, on osa Tukholman yliopiston isoa projektia. Sen tavoitteena on tunnistaa ja arvioida hormonitoimintaa häiritsevät aineet kodeissamme.