Toimittajat ilman rajoja -järjestö: Trumpin toimet uhka sananvapaudelle

Trumpin hallinto esti perjantai-iltana usealta tiedotusvälineeltä pääsyn Valkoisen talon tiedotustilaisuuteen. Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osasto pitää toimintaa huolestuttavana ja jopa uhkana sananvapaudelle.

Ulkomaat
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhumassa konservatiivien kokouksessa Marylandissa 24. helmikuuta.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhumassa Marylandissa 24. helmikuuta.Olivier Douliery / EPA

– Valemedia ei kerro totuutta. Se ei edusta kansaa, eikä tule koskaan edustamaan kansaa. Tälle me teemme jotain. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tykitti konservatiivien kokouksessa perjantaina Washingtonin kupeessa Marylandissa.

Trump keskittyi puheensa alkuosassa tiedotusvälineiden haukkumiseen. Trumpin mukaan osa tiedotusvälineistä vääristelee tarkoituksellisesti uutisointiaan häntä vastaan.

Pian Trumpin kokouspuheen jälkeen Valkoisessa talossa alkoi tapahtua.

Valkoisen talon tiedottaja Sean Spicer esti useilta tiedotusvälineiltä pääsyn kameroiden ja tiedotustilaisuushuoneen ulkopuolella pidettyyn briiffiin. Valkoisen talon tilaisuudesta jätettiin pois Trumpin inhoamat the New York Times sekä CNN, jota Trump on haukkunut Clinton News Networkiksi. Lisäksi oven ulkopuolelle jäivät muun muassa brittiläiset the Guardian ja BBC sekä yhdysvaltalainen politiikkaa seuraava Politico.

"Asenne tuntuu tiukkenevan koko ajan"

Trumpin tempaus on hyvin poikkeuksellinen ja Valkoisen talon kirjeenvaihtajayhdistys protestoi heti sitä vastaan.

Trumpin hallinnon toimet huolettavat myös maailman sananvapaustilannetta seuraavaa Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osastoa.

Ilkka Nousiainen.
Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Ilkka Nousiainen.Ilkka Nousiainen

– Tuntuu siltä, että Trumpin hallinto koko ajan vain tiukentaa asennettaan mediaa kohtaan. Tämä on ilman muuta uhka sananvapaudelle. Tässä haetaan ehkä todellista konfliktia, Suomen osaston puheenjohtaja Ilkka Nousiainen sanoo Ylen haastattelussa.

"Median ei pidä provosoitua"

Nousiainen toivoo, että media ei provosoituisi, vaikka Trump tuntuukin pitävän sitä vihollisenaan.

– Median ainoa tapa vastata tähän olisi minun ymmärtääkseni se, että uutisoidaan rehellisesti ja avoimesti niin kuin tähänkin asti, eikä provosoiduta.

Yhdysvalloissa on vahva sananvapaus, joka on turvattu perustuslaissa. Trump itse sanoi konservatiivikokouksessa rakastavansa juuri tätä sananvapauden takaavaa perustuslain kohtaa.

– Kukaan ei rakasta sitä minua enempää. Kuka käyttää sananvapauttaan enemmän kuin minä? Se antaa minulle ja meille oikeuden arvostella valemediaa, Trump sanoi.

"USA:n tilannetta syytä seurata tarkasti"

Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osaston puheenjohtaja muistuttaa, että Turkin ja Venäjän onnettomasta sananvapaustilanteesta ollaan Yhdysvalloissa vielä kaukana. Tästä huolimatta Trumpin hallinnon toimia kannattaa pitää tiukasti silmällä.

– Joka paikassa sananvapaus on vähän omanlaisensa ja sitä toteutetaan eri tavalla, mutta periaate on nyt kyllä Yhdysvalloissa uhattuna, ja sitä on syytä seurata tarkasti.