Analyysi: USA:n demokraattien ylämäkijuoksua ohjaa uusi puheenjohtaja

Demokraattisen puolueen yhtenäisyys hajosi perusteellisesti vaalikamppailussa Hillary Clintonin ja Bernie Sandersin kannattajien kesken

Yhdysvaltain demokraattinen puolue
Mies oikealla osoittaa peukuillaan miestä vasemmalla eli voittajaa.
Demokraatit valitsivat puheenjohtajakseen Tom Perezin (vas.). Keith Ellison (oik.) on varapuheenjohtaja.Erik S. Lesser / EPA

Yhdysvaltain demokraattien uudella puheenjohtajalla Tom Perezillä tulee riittämään paitsi loputtomasti työtä, myös kysyntää julkisuudessa.

Koska hallitseva presidentti, republikaanien Donald Trump kieltäytyy keskustelemasta, kuuntelemasta ja vastaamasta muiden kuin omien kannattajiensa edessä, on demokraattien uudella johtajalla loistava tilaisuus tuoda esiin puolueen tarjoama vaihtoehto.

Kunhan sellainen saadaan kasaan.

Demokraattisen puolueen yhtenäisyys hajosi perusteellisesti vaalikamppailussa Hillary Clintonin ja Bernie Sandersin kannattajien kesken. Samat jakolinjat näkyivät nyt Atlantassa, demokraattien kansallisen komitean, DNC:n kokouksessa.

Lähes neljä kuukautta maanlaajuisen vaalitappion jälkeen demokraatit valitsivat uudeksi puheenjohtajakseen 55-vuotiaan Tom Perezin. Hän on latinotaustainen, kaksikielinen juristi Washingtonin kupeesta Marylandista ja presidentti Barack Obaman hallinnon monivuotinen työvoimaministeri.

Valinta varmistui toisella äänestyskierroksella niukasti äänin 235–200. Toiseksi tuli Keith Ellison Minnesotasta, kongressiin kymmenen vuotta sitten valittu ensimmäinen islaminuskoinen. Hän oli Bernie Sandersin ja puolueen liberaaliryhmien suosikki.

Erimielisyys tasattiin sillä, että Ellison nostettiin varapuheenjohtajaksi. Miehet esiintyivät rinta rinnan, vakuuttivat tukea toisilleen ja vetosivat demokraattien laajaan, mutta niin erimieliseen jäsenkuntaan yhtenäisyyden puolesta "lyödäkseen Yhdysvaltain historian huonoimman presidentin"ja ottaakseen takaisin ympäri maata kymmenessä vuodessa menetetyt luottamustoimet.

Republikaanit hallitsevat nyt paitsi Valkoista taloa, myös kongressin molempia kamareita ja 50 osavaltion kuvernöörin paikoista heillä on 33.

Demokraateilla on poikkeuksellisen hyvä mahdollisuus nopeaan muutokseen, jos pelin säännöt saadaan sovituksi ja kirjava joukkue kasaan. Yhdysvaltalaiset osoittavat mieltään joka viikonloppu jopa sadoin tuhansin, puhkuvat energiaa ja sanovat olevansa valmiita muuttamaan viime vaalien suunnan.

Varapuheenjohtaja Keith Ellison totesikin, että oikea hetki on nyt eikä puolueella ole ylellistä tilannetta kävellä ulos vaalikokouksesta erimielisinä.

Taistelutahtoinen presidentti Trump kuittasi onnittelut Twitterissä. Hän toivoitti menestystä puheenjohtaja Perezille: – En voisi olla onnellisempi hänen tai republikaanisen puolueen puolesta.

Myöhemmin republikaanipuolueen nimissä laitetussa twiitissä Trumpin kuittailu sai selityksen. Sen mukaan valitsemalla Washingtonin sisäpiirin suosikin, demokraatit osoittivat kuinka kaukana he ovat tavallisista amerikkalaisista.

Molempien puolueiden edessä lähestyvät kongressin välivaalit ensi vuoden lopussa ja sitten jo seuraavat presidentinvaalit 2020.