1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Fox News Channel

Kuka ihmeen Nils Bildt? Fox News puolustaa haastateltavaansa: "Ongelman ydin on Ruotsissa"

Fox News kertoo, että Nils Bildt valittiin asiantuntijahaastateltavaksi suositusten perusteella.

Nils Bildt esiintyi Ruotsin puolustuksen ja turvallisuuden asiantuntijana studiokeskustelussa viime viikolla. Kuva: Kuvakaappaaus YouTubesta / Lehtikuva

Yhdysvaltainen tv-kanava Fox News kutsui häntä "ruotsalaiseksi puolustuksen ja kansallisen turvallisuuden neuvonantajaksi", Ruotsissa kyseltiin kuka hän oikein on.

Fox Newsin Bill O'Reillyn haastattelema Nils Bildt, sukunimensä vaihtanut ja vuonna 1994 Ruotsin jättänyt mies, esiintyi uutiskanavallla torstai-iltana.

Tämän jälkeen etenkin Ruotsissa ihmeteltiin ääneen, mistä Fox News oikein kaivoi "asiantuntijansa". Viralliselle Ruotsille Nils Bildtin nimi ei ollut tuttu, ei sen enempää maan puolustus- kuin ulkoministeriössäkään.

Ohjelmassa itsevarman oloisesti esiintynyt Bildt (siirryt toiseen palveluun) ei kommenteissaan tuonut esiin sitä, ettei hän asu nykyisin Ruotsissa. Maahanmuuton ongelmista puhuessaan Bildt totesi, että "me Ruotsissa emme kykene integroimaan näitä ihmisiä".

Esihaastattelu vakuutti tuottajan

Bill O'Reillyn ohjelman tuottaja puolustautuu sanoen, että Bildtia suositeltiin siinä vaiheessa kun ohjelmaan etsittiin sopivia vieraita.

– Esihaastateltuamme häntä ja luettuamme hänen ansioluettelonsa olimme yhtämieltä siitä, että hän olisi illan keskustelua ajatellen sopiva vieras, vastaava tuottaja David Tabacoff kertoo uutistoimisto AP:lle lähettämässään (siirryt toiseen palveluun) lausunnossa.

Turvallisuuspalveluiden konsulttiyritystä uutistoimisto AP:n mukaan pyörittävä Bildt kertoi itse muun muassa Dagens Nyheterille, että Fox News valitsi hänen tittelinsä. Hän itse tituleerasi itseään "itsenäiseksi analyytikoksi".

– Olen pahoillani hämmennyksestä, mutta on selvää, ettei syntynyt sekaannus ole pääasia. Ongelma ydin on se, että Ruotsi kieltäytyy keskustelemasta sosiaalisista ongelmistaan.

DN:n mukaan Nils Bildt, olisi myös saanut vankeustuomion muutama vuosi takaperin. Näitä Bildt itse ei lehdelle lähettämässään sähköpostissa kommentoinut.

Esimerkiksi yhdysvaltalainen Washington Post -lehti kirjoitti (siirryt toiseen palveluun) Bildtin Ruotsissa aiheuttamasta hämmennyksestä.

Fox News kertoo, että Bill O'Reilly jatkaa saman aiheen parissa vielä huomenna maanantai-iltana Yhdysvalloissa esitettävässä lähetyksessä. Kanavan runsas viikko sitten esittämä juttu Ruotsin vastaanottamien muslimisiirtolaisten määrästä ja siirtolaisten tekemistä rikoksista vilisi virheitä ja aiheutti "asiantuntijana" haastatellun Bildtin tapaan hämmennystä.