Herätys: Oscar-gaala käynnissä, kysyimme piispojen kantaa sateenkaaripareihin ja eduskuntatalon pressu poistetaan

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista. 

Aamukooste
Oscar-gaalan juontaa tänä vuonna näyttelijä-koomikko Jimmy Kimmel.
Oscar-gaalan juontaa tänä vuonna näyttelijä-koomikko Jimmy Kimmel.Mike Nelson / EPA

Oscareita jaetaan Hollywoodissa

Oscar-gaala on parhaillaan käynnissä Hollywoodissa Los Angelesissa. Elokuva-alan arvostetuin palkintogaala järjestetään nyt 89. kerran.

Palkintoja on jaettu jo useissa kategorioissa. Parhaan miessivuosan Oscarin voitti näyttelijä Mahershala Ali elokuvasta Moonlight, ja parhaan naissivuosan palkinto meni näyttelijä Viola Davisille roolistaan Denzel Washingtonin elokuvassa Fences.

Gaalan ylivoimainen ennakkosuosikki oli musikaalielokuva La La Land, jolla oli peräti 14 ehdokkuutta. Se on toistaiseksi kuitenkin jäänyt vähille pysteille.

Mikä on omantunnon kysymys kansanedustajille?

Politiikassa omatunnon kysymyksiksi nimitetään asioita, joissa kansanedustaja saa päättää itse, miten aikoo äänestää. Omantunnon kysymykset eivät ole kaikille puolueille samat, esimerkiksi perussuomalaisilla mies- ja naisparien avioliiton puolesta äänestäminen toi kolmelle kansanedustajalle huomautuksen.

Juttu omantunnon kysymyksistä löytyy täältä.

Eduskuntatalo huputettuna pressun alle elokuussa 2016.
Eduskuntatalo huputettuna pressun alle elokuussa 2016.Joni Haavisto / AOP

Eduskuntataloa paljastetaan pressun takaa

Eduskuntataloa remontin ajan peittänyt näköispressu poistetaan tänään iltapäivällä. Operaatiossa käytetään Suomen suurinta nosturia.

Remontti ei maanantain paljastuksesta huolimatta ole kokonaan valmis, vaan nyt poistetaan vain näköispeite. Myöhemmin tällä viikolla olisi kuitenkin tarkoitus päästä jo säätämään salitekniikkaa rakennuksen sisällekin. Koko remontin on määrä valmistua syksyllä.

Irja Askola sytyttää kynttilän
Piispa Irja Askola pitää vihapuheeseen puuttumista äärimmäisen tärkeänä asiana.Jussi Mansikka / Yle

Piispat kertovat, miten sateenkaaripareja vihkiviin suhtaudutaan

Parisenkymmentä pappia on ilmoittanut olevansa valmiita vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja, kun laki sukupuolineutraalista avioliitosta astuu voimaan maaliskuussa. Piispojen mukaan sateenkaariparien vihkiminen ei ole sallittua. Kysyimme kaikilta piispoilta, millaisia sanktioita homopareja vihkiville papeille on luvassa.

Hoplop-ketjulla suuria suunnitelmia

Suomen suurimmalla sisäpuistoketjulla on suuria suunnitelmia. Lähivuosina HopLoppien määrä kasvaa kolmeenkymmeneen ja ketju laajenee myös ulkomaille, HopLopin toimitusjohtaja Tomi Pulkki kertoo Ylen Kova talous -haastattelussa.

Valkoihoinen naislääkäri hoitaa lasta filtin päällä puun alla, eteläsudanilainen perhe ympärillä
Lääkärit ilman rajoja -järjestö yrittää auttaa nälänhädästä kärsiviä Etelä-Sudanissa.EPA/NICOLAS PEISSEL HANDOUT

Nälänhätä ajaa ihmisiä pakoo Etelä-Sudanista

Viidettä vuotta riehuva sisällissota ja sen aiheuttama nälänhätä ovat ajaneet tämän vuoden aikana yli 30 000 eteläsudanilaista pohjoiseen Sudanin puolelle, kertoo UNHCR. Etelä-Sudan julisti viime viikolla nälänhädän joillekin alueille. Satatuhatta ihmistä on nälkäkuoleman partaalla ja ainakin miljoona uutta ihmistä luisumassa nälänhätään.

Sää löytää sinut. Nyt voit seurata paikkakuntasi säätä kätevästi Yle Uutisvahdissa. Lataa maksutta puhelimeesi tästä: http://yle.fi/uutisvahti