1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsidemokraatit

Ruotsalaislehti: Fox Newsin käyttämä "asiantuntija" halusi ruotsidemokraattien ehdokkaaksi

Entinen puoluejohtaja lobbasi Nils Bildtiä ruotsidemokraattien ehdokkaaksi vuoden 2014 parlamenttivaaleihin, kertoo sanomalehti Aftonbladet.

Nils Bildt esiintyi Ruotsin puolustuksen ja turvallisuuden asiantuntijana studiokeskustelussa viime viikolla. Kuva: Kuvakaappaaus YouTubesta / Lehtikuva

Fox News -kanavalla Ruotsi-asiantuntijana esiintynyt Nils Bildt halusi ehdolle vuoden 2014 valtiopäivävaaleihin, kertoo ruotsalaislehti Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun).

Lehti on julkaissut ruotsidemokraattien entisen puheenjohtajan Mikael Janssonin ja puolueen vaalikomitean puheenjohtajan välisiä sähköpostiviestejä. Keskustelu käytiin syksyllä 2013, jolloin Jansson ei enää toiminut puheenjohtajana.

Viesteissä Jansson sanoo, että hänellä olisi tarjolla uusi ehdokas, jolla on turvallisuusalan yrityksiä. Aftonbaldetin tietojen mukaan Bildt oli ottanut Janssoniin yhteyden tunnetun ruotsalaisen turvallisuuspoliittisen asiantuntijan kautta.

Jansson oli saanut Bildtin CV:n, jossa sanottiin muun muassa, että Bildtillä oli Japanissa laajasti verkostoitunut turvallisuusalan yritys.

Puolueessa ihmeteltiin, miten huonosti Bildtistä löytyi tietoa netistä. Jansson tahtoi hänet silti listalle.

Aftonbladetin mukaan lopulta silloinen puoluesihteeri Björn Söder päätti, ettei Bildt sovi ehdokkaaksi. Hän perusteli päätöstään muun muassa sillä, että ehdokkaan pitäisi olla tunnettu.

Yhdysvaltainen tv-kanava Fox News kutsui Biltiä haastattelussaan "ruotsalaiseksi puolustuksen ja kansallisen turvallisuuden neuvonantajaksi". Ruotissa on ihmetelty, kuka hän on.