1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talviloma

Ilmaista talvilomaohjelmaa lapsiperheille: 10 kiinnostavaa tapahtumaa

Eteläinen Suomi on nyt talvilomansa viettänyt ja meneillään on Väli-Suomen talvilomaviikko. Talvilomalla voi tehdä paljon muutakin kuin hiihtää, lasketella ja pelata Pokemon-peliä - jopa ilmaiseksi.

Pulkkamäki on edullinen ulkoilumuoto, mutta talvilomalle löytyy muitakin, jopa ilmaisia aktiviteetteja. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Ysiviikolla eli tällä talvilomaillaan yhtäaikaa kymmenellä alueella. Ensi viikolla ovat vuorossa Itä- ja Pohjois-Suomen koulut.

Talviloman kunniaksi kaikilla seuduilla järjestetään normaalia enemmän tapahtumia etenkin kouluikäisille, mutta myös koko perheelle. Väli-Suomen maakuntakeskusten matkailuneuvontojen ystävällisellä avulla kokosimme vinkkilistan monipuolisista ja ennen kaikkea ilmaisista lomaohjelmista. Yllättävän monissa on eläimiä tavalla tai toisella mukana alkaen Kille -hevosesta päättyen Instagram-kuvan ottamiseen dinosauruksen selässä.

1. Vapaasti kisafiilikseen Lahden torilla

Päijät-Hämeen pääkaupungissa Lahdessa (siirryt toiseen palveluun) on taatusti enemmän vipinää kuin missään muualla Suomessa. Hiihdon MM-kisat ovat houkutelleet kisakatsomoihin runsaasti väkeä ympäri Suomen. Ilman pääsylippujakin Lahden kisatunnelmaan toki pääsee mukaan, sillä esimerkiksi palkintojenjaot hoidetaan Lahden torilla, jonne on aina vapaa pääsy.

Talvilomaviikon maanantaina Lahden kisoissa ei kilpailla, mutta siitä huolimatta välipäivänä - torilla tavataan! Lahden kaupunki, Lahden nuorisopalvelut sekä Lahti2017 järjestävät Medal Awards Plazalla eli Lahden torilla kello 13-15 ilmaisen Nuorten Talvistartin (siirryt toiseen palveluun).

Sen ohessa torilla voi tutustua pelastuslaitoksen kalustoon ja kokeilla mölkkyä. Sehän on Päijät-Hämeestä kotoisin oleva karjalaista kyykkää helpompi heittopeli.

Talvistartissa esiintyvät lahtelaiset rap-artistit Aste ja veljekset Ideaali & Jay Who? Räppäreiden lisäksi lavalla nähdään Draamapajan teatteria, Möysän nuorisoseuran tanssia sekä Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijoiden vetämää "kisahumppaa".

Keskiviikkona Lahden torilla PuusuksiTeam vie lomalaiset ajassa taaksepäin. Kello 11-14 torilla testataan ja tervataan puusuksia. Myös omia puusuksia voi tuoda tervattavaksi.

Lahdessa talvilomaa värittää hiihdon MM-kisojen runsas yleisö. Kuva: Sara Hornig

2. Aulangolta löytyy upeita maisemia ja Karhuluola

Kanta-Hämeessä Hämeenlinnassa (siirryt toiseen palveluun) voi Aulangon luonnonsuojelualueella (siirryt toiseen palveluun) liikkua vapaasti ja tutustua kivikarhuihin, joutseniin, huvimajoihin ja raunioihin. Aulangonvuoren 33 metrinen torni on talvisin kiinni, mutta sen juurella on vuonna 1934 rakennettu näköalatasanne, josta avautuu maisema Aulangonjärvelle päin.

Näköalatasanteen vierestä laskeutuvat kiviportaat Karhuluolalle, josta löytyy Robert Stigellin vuonna 1905 veistämä karhuperheveistos. Alueen keskellä sijaitsevat Joutsenlampi ja Metsälampi ovat 1800- ja 1900-lukujen vaihteesta peräisin olevia tekolampia.

Luonnonsuojelualueelta löytyy kaksi huvimajaa: uusgoottilainen Ruusulaakson paviljonki ja tiilirakenteinen Onnentemppeli. Aulangontien varressa sijaitsee graniittilinnake, joka toimii kesäteatterina. Rauhoitettua muinaisjäännöstä edustaa Hämeenlinnan varuskunnan entinen ruutikellari, jonka kivisen suojamuurin jäänteet ovat vieläkin nähtävissä

Aulangon Ulkoilumajalla on talvilomaviikolla tarjolla maksutonta ohjattua liikuntaa (siirryt toiseen palveluun). Maanantaista perjantaihin järjestetään ohjattuja lumikenkäretkiä. Aamulla kenkäilevät aikuiset ja iltapäivällä perheet. Lumikenkäily on helppoa ja aiempaa kokemusta ei tarvita. Tarvittaessa majalta saa lainaan lumikengät.

Huurteinen huvimaja Aulangolla Kuva: Markku Karvonen / Yle

3. Dinosaurukset vielä viikon Tampereella

Pirkanmaan sydämessä Tampereella (siirryt toiseen palveluun) on vielä talvilomaviikon ajan nähtävänä Lastenkulttuurikeskus Rullan kaikkien aikojen suosituin näyttely Dinolandia, Lapset ja aikuiset ovat saaneet ihmetellä kohta neljä kuukautta Parasaurolophusta ja Argentinosaurusta kumppaneineen.

Dinolandia on suunnattu ensisijaisesti 5–10 –vuotiaille ja näyttelyn ovat suunnitelleet 7-9 –vuotiaat lapset ammattilaisten kanssa. Dinolandiassa tutustutaan elämyksellisesti erilaisiin dinosauruksiin ja opitaan miten niistä saadaan tietoa. Näyttelyssä yhdistyy tieteellinen ja mielikuvituksellinen näkökulma yli 65 miljoonaa vuotta sitten elettyyn aikakauteen.

Suunnitteluvaiheessa selvisi, että lapset haluavat lentää lentoliskolla ja saada siitä kuvan, ihmetellä isointa dinosaurusta ikinä ja tutkia aitoja fossiileja. Kaikkia näitä pääsee kokeilemaan Dinolandiassa.

Dinolandian viimeisellä viikolla on monelaisia työpajoja. Tiistaina vessapaperirullista askarrellaan dinosauruksia. Keskiviikosta sunnuntaihin tehdään pahvista dinosauruksia.

Keskiviikkona ja torstaina dinosauruksiin perehdytään myös tieteellisesti. Mad Science Pirkanmaan  Haukkaava hammas – työpajassa voi päätellä fossiloituneiden dinosaurusten hampaista mitä saurus elinaikanaan söi. Työpajassa pääsee tekemään myös dinosauruksen hammasjäljennöksen.

Dinolandia on Lastenkulttuurikeskus Rullan kaikkien aikojen suosituin näyttely Tampereella. Kuva: Lastenkeskus Rulla

4. Jyväsjärven retkiluistelurata houkuttelee

Jyväsjärven jäälle on jo vuosia tehty monipuolinen jäärata-alue, jolla voi harrastaa retkiluistelua, potkukelkkailua, lumikenkäilyä, kävelyä ja vaikka läskipyöräilyä. Kolme kilometriä pitkän radan vierellä kulkee 3,3, kilometriä pitkä jäälatu. Retkiluisteluradan leveys on kahdeksan metriä eli luistelijoille on tilaa reippaasti.

Jyväskylän (siirryt toiseen palveluun) talvilomaviikon huipentaa lauantaina 4.3. koko perheen ilmainen ulkoilutapahtuma Ränssin kievarissa Kuikassa. Tapahtumaan on ennakkoilmoittauduttava Ränssin kievarin nettisivulla (siirryt toiseen palveluun).

Aamupäivällä Ränssin ohjelmassa on  Poppi-hiihdot. Savu- ja rantasauna sekä avanto ja palju vapaassa käytössä kello 11 alkaen. Tapahtuma avataan virallisesti kello 12 ja sen jälkeen onkin tarjolla ohjelmaa joka makuun.

Lapsille löytyy napakelkka,kepparirata, liukumäki, kotieläimiä sekä mahdollisuus pilkkimiseen, lumikenkien ja Slack-line tasapainoliinojen kokeiluun. Rekiajelua on tarjolla moottorikelkan ja Kille-hevosen vetämänä. Tuukka ponin kanssa onnistuu talutusratsastus.

Säävarauksella on mahdollisuus kuumailmapallolentoon ja tavattavissa on myös näyttelijä Martta ”Ruttu” Viitamäki. Musiikkia tarjotaan karaoken muodossa pihalla ja yhteislaulujen muodossa tuvassa. Palo-, poliisi- ja ambulanssiautojen kanssa suosiosta kilpailee Risto Harvian autoharvinaisuus Mercedes Benz 300 Adenauer.

Jyväsjärven retkiluistelurata innostaa myös ulkomaisia vieraita. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

5. Vaasassa sata ilmaista liikuntatapahtumaa

Pohjanmaan ytimessä Vaasassa (siirryt toiseen palveluun) järjestetään Suomi 100 -juhlavuoden ja Unelmien Liikuntavuoden kunniaksi sata maksutonta, matalan kynnyksen liikuntatapahtumaa (siirryt toiseen palveluun). Niistä vastaavat vaasalaiset urheilu- ja liikuntaseurat, kaupunki sekä yhdistykset ja yksityiset toimijat.

Talvilomaviikon torstaina Vasa Skyttegille-Vaasan Ampujat tarjoavat nuorille ilmaista ilma-aseammuntaa kello 17-19.  Sunnuntaina on tarjolla kaksi maksutonta tapahtumaa. Vaasan Kävelyklubi johdattaa halukkaat Vaasan torilta kymmenen kilometrin kävelylenkille. Urheiluhallilla puolestaan järjestetään kello 15.30-17 koko perheen liikunnallinen Hoppis-iltapäivä.

Laskiaistiistaina Vaasan Bragen ulkomuseolla, Hietalahdessa järjestetään perinteinen Hiihtolomarieha kello 11-14.  Isoäiti karstaa ja kehrää villaa päätuvassa ja luvassa on myös lumileikkejä, talviluontopolku ja rautalankatyöpaja.

Minetta hevonen antaa kyytiä Bragen ulkomuseon hiihtolomariehassa. Kuva: Bragen ulkomuseo

6. Nippe-Norsu pulkkamäessä Ylihärmässä

Etelä-Pohjanmaalla laskiaistiistain lystikkäin tapahtuma löytyy Härmän Kuntokeskuksesta (siirryt toiseen palveluun) Nippe-Norsun pulkkamäkitapahtumassa lasketelllaan omilla pulkillla ja liukureilla ja ajellaan ponilla. Nippe-Norsukin viillettää kärsä viuhuen pulkalla mäkeä alas. Ylihärmässä ei kitsastella, sillä tarjolla on ilmaista hernekeittoa, makkaraa ja mehua. Palokuntakin on paikalla kalustonsa kanssa.

Lauantaina 4. maaliskuuta sukset suihkivat perinteisessä Alavus-hiihdossa. Samassa yhteydessä toteutetaan koko perheen talvirieha (siirryt toiseen palveluun) Alavudenjärven rannalla. Alavuden Urheilukalastajat  opastavat halukkaille talvikalastuksen niksejä kello 10-15. Kirkkojärvellä on käytössä retkiluistin-, hiihto-, kävely-, sekä potkukelkkailurata. Riehan erikoisuus on potkukelkkojen kokoontumisajot Rantapuiston rannassa. Kolme näyttävintä kelkkaa palkitaan iltapäivällä.

Harrin rannassa pääsee saunomaan ja avantouimaan kello 16-21. Alavuden avantouimarit tuovat testattavaksi myös uuden lämmitettävän paljun.

Nippe-Norsu tulee vauhdittamaan laskiaistiistain pulkkamäkeä Härmän Kuntokeskuksessa. Kuva: Härmän Kuntokeskus

7. Kokkolassa miltei joka päivälle jotain

Keski-Pohjanmaalla Kokkolassa (siirryt toiseen palveluun) talvilomaviikko alkaa maanantaina sään niin salliessa musiikkiluistelulla Halkokarissa. Luistelijoille on luvassa mehu- ja pullatarjoilu.

Tiistaina Lohtajan nuorisotilalla kisataan pelikonsoleilla lätkää. NHL-pleikkaturnaukseen ilmoittaudutaan paikan päällä. Nuorisotila avoinna klo 15-21.

Keskiviikkona Koivuhaan kirjastossa on lautapeli-ilta klo 16-19. Samana iltana kello 18  Halkokarin nuorisotilalla järjstetään pingiturnaus. Nuorisotila on auki klo 14-20 sekä ala- että yläkoululaisille.

Torstaina Isojärven nuorisotilalla keskitytään kankaanpainantaan. 3.-6. –luokkalaiset painavat kello 14-16 ja 13-17-vuotiaat kello 16.30-20. Painatukset tehdään omiin paitoihin, kasseihin tai kankaisiin.

Talvilomaviikko huipentuu Kokkolassa lauantaina Act against racism-nuorisovaihdon konserttin nuorisokeskus Vingellä ja sunnuntaina koko perheen ulkoilupäivään Lohtajan Houraatissa. Lapsille järjestetään hiijtokisat 4-14 –vuotiaisen sarjoissa ja ulkoilupäivän kruunaa mehu-, kahvi- ja makkaratarjoilu.

8. Mopojen pörinäkinkerit Haminassa

Kymenlaaksossa lomaviikolla pärisevät mopot Haminassa (siirryt toiseen palveluun) ja keittiömestareiden rokka maistuu Kotkassa (siirryt toiseen palveluun). MC Kujansuu järjestää perinteiset pörinäkinkerit eli talviset mopokisat (siirryt toiseen palveluun) Haminassa lauantaina. Bastionipihalle rakentuvalla kisaradalla tarjotaan vauhdin hurmaa niin kisailijoille kuin katsojille kello 10.30-15. Mopokisassa on viisi sarjaa: vakiot, viritetyt, naiset, triket ja vesipyssyt.

Kotkan Kumparepuistossa perehdytään lauantaina perinteisen hiihdon teknikkaan. Suomen Ladun Hiihtoniilo Helena Kempas päivittää hiihtovinkit niin lapsille kuin aikuisillekin. Kumparepuistosta löytyy myös loistavat puitteet lasten ja vanhempien pulkkamäkeen.

Kymen Keittiömestarit tuovat Kumparepuistoon Suomi 100 rokkatykin ja kaikille tarjotaan ilmaiset hernerokat.  Hiihtoniilon ja Kymen Keittiömestarien Rokkakiertueen (siirryt toiseen palveluun) päivämääräksi valikoitui 4. maaliskuuta, koska tasan 30 vuotta sitten 4.3.1987 kuoli professori Toivo Rautavaara. Hän kehitti ja tutki merkittävästi kasvisravinnon merkitystä ravinnossamme. Vaikka päivän rokka onkin perinteistä lihaversiota, niin paikalla annetaan asiantuntevia vihjeitä, kuinka syntyy Hiihtoniilon retkieväät kasvispohjalla. 

Haminan mopikisassa on oma sarja naisille. Kuva: Petri Lassheikki / Yle

9. Lumikenkäpuisto ihastuttaa Punkaharjulla

Etelä-Savossa lumikenkäilyä arvostetaan kokonaisella puistolla. Punkaharjun lumikenkäpuistossa (siirryt toiseen palveluun) on kahdeksan vaikuttavaa reittivaihtoehtoa. Tarjolla on mm. maisemaan, sotahistoriaan ja aarnimetsään erikoistuneet reitit. Reitit on hyvin merkitty Lumikenkäpuisto –nauhoilla ja kartat löytyvät verkosta sekä OpenMetsä –mobiilisovelluksesta.

Suosituimmaksi reitiksi on osoittautunut 3-4,5 kilometriä pitkä Harjukierros. Suhteellisen helpon täyspitkän reitin kenkäilee kahdessa ja puolessa tunnissa. Reitti vaatii kävelijältä normaalin hyvän kunnon.

Punkaharjun luonnonsuojelualue ja vesistöjen ympäröimät harjut  tarjoavat ihanteellisen maaston lumikenkäilyyn. Näköalapaikkoja on runsaasti. Valtionhotellin alue Keisarinnan huviloineen henkii tsaarinajan tunnelmaa.

Harjukierroksen voi aloittaa joko Tuunaansaaresta Punkaharjun Lomakeskuksen ja matkailukeskus Harjunportin alueelta tai reitin eteläpäästä Kruunupuiston hotellin alueelta.

Punkaharjulla on kahdeksan lumikenkäreittiä. Kuva: Yle

10. Merenneito Riia polskii Lappeenrannassa

Etelä-Karjalassa Lappeenrannassa (siirryt toiseen palveluun) laskiaistiistain 28.2. eksoottisin hahmo on Merenneito Riia. Hänet voi tavata keskustan uimahallin Vesipeuhupäivässä. Hyppytorniin merenneito ei kipua, mutta Lappeenrannan Uimareiden uimahyppyvalmentaja tulee halliin antamaan lomaleville uimareille vinkkejä onnistuneeseen uimahyppyyn.

Keskiviikkona 1.3. ulkoillaan Kisapuistossa koko perheen Talvitapahtumassa klo 17.30−19.45. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Kolmatta kertaa järjestettävässä tapahtumassa voi osallistua muun muassa Veiterän luistelutemppurataan tekojäällä, rusettiluisteluun liigahallissa sekä Lappeen Riennon hiihtokouluun hiihtoladulla. Talvitapahtuman eläimellistä antia edustaa tapaaminen Husky-koirien kanssa.

Perjantaina Lappeenrannan kaikkiin museoihin pääsee ilmaiseksi. Ohjelmallinen lomaviikko päättyy sunnuntaina koko perheen Jäärieha Satamatorilla ja Lasten liikuntamaahan Joutsenohallissa.

Merenneito Riian voi tavata laskiaistiistaina Lappeenrannan Vesipeuhupäivässä. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle