Trumpia pilkattiin Oscar-gaalassa – "Kiitos Trumpin, gaala ei vaikuta enää rasistiselta"

Oscar-palkintogaalassa kuultiin perinteisten kiitospuheiden lisäksi poliittisia viestejä. Tilaisuuden juontaja Jimmy Kimmel vitsaili presidentin kustannuksella.

Oscar-palkinto
Jimmy Kimmel Oscar-gaalan lavalla
Oscar-gaalan juontaja Jimmy Kimmel teki pilaa Donald Trumpin kustannuksella.Aaron Poole / AMPAS / EPA

Oscar-gaalassa on odotetusti arvosteltu presidentti Donald Trumpia ja hänen politiikkaansa. Tuore presidentti ei ole ollut suosittu Yhdysvaltojen liberaalien elokuva-alan tekijöiden keskuudessa.

Gaalan juontaja Jimmy Kimmel viittasi presidenttiin jo aloituspuheenvuorossaan.

– Tätä lähetystä katsovat miljoonat amerikkalaiset ja ympäri maailmaa yli 225 maassa ihmiset, jotka nyt vihaavat meitä. Eikö se olekin mahtavaa?

Kimmel suuntasi sanansa myös suoraan presidentille.

– Haluan kiittää Donald Trumpia. Muistatteko, kun viime vuonna Oscar-gaala vaikutti rasistiselta? Se on nyt mennyttä, kiitos hänen.

Vuoden 2016 Oscar-gaalaa arvosteltiin, koska kaikki näyttelijäpalkintojen ehdokkaat olivat valkoihoisia.

Gaalan aikana lavalle heijastettiin myös Kimmelin twiittailua presidentille. Hän lähetti Trumpille terveisiä näyttelijä Meryl Streepiltä. Streep on arvostellut Trumpia, joka taas on kutsunut Streepiä yliarvostetuksi.

Kansalaisoikeusjärjestölle tukea

Monet gaalan vieraista ovat pitäneet sinisiä rusettia, jolla osoitetaan tukea Trumpin politiikkaan tiukasti suhtautuvalle ACLU-kansalaisoikeusjärjestölle. Rusettia kantoi muun muassa naispääosan Oscar-ehdokas Ruth Negga.

Barry Jenkins, joka voitti parhaan sovitetun käsikirjoituksen palkinnon elokuvasta Moonlight, muistutti elokuva-alan ja kansalaisjärjestön tukevan vähemmistöjä myös Trumpin aikakaudella.

– Elokuva-akatemia ja ACLU pitävät teidän puolianne. Seuraavan neljän vuoden ajan emme jätä teitä yksin emmekä unohda teitä, hän sanoi.

Iranilainen Oscar-voittaja kieltäytyi tulemasta maahan

Trumpin politiikkaa kommentoi suorimmin iranilainen ohjaaja Ashgar Farhari, jonka The Salesman -elokuva voitti parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Oscarin.

– Maailman jakaminen Yhdysvaltoihin ja vihollisiin luo pelkoa. Sillä oikeutetaan vihaa ja sotaa. Nämä sodat vaikeuttavat demokratiaa ja ihmisoikeuksia maissa, jotka ovat olleet hyökkäysten uhreja, Farharin lausunnossa todettiin.

Hänen lausuntonsa luki gaalassa iranilaistaustainen astronautti Anousheh Ansari. Ohjaaja itse ei ollut tullut paikalle vastalauseena Trumpin määräämälle ja jo kumotulle maahantulokiellolle, joka koski Iranin ja kuuden muun muslimimaan asukkaita.

Lähteet: AP, AFP, Reuters