Analyysi: Murhattu Nemtsov yhdisti Putinin vastustajat yhdeksi päiväksi

Putinin vastaiset iskulauseet kaikuivat Moskovassa oppositiojohtajan muistomarssilla. Venäjän oppositio on silti yhä heikko ja hajanainen.

Ulkomaat
Kuva moskovalaiselta kadulta. Mielenosoittajat täyttävät kadun pitkältä matkalta. Etualalla kannetaan Parnas-puolueen lippuja ja Nemtsovin valokuvia.
Tuhannet osallistuivat murhatun oppositiopoliitikon Boris Nemtsovin muistomarssille Moskovassa.Maxim Shipenkov / EPA

MOSKOVA – Putin Kremlistä, Venäjä hirttosilmukasta! huuto kajahti ilmaan, kun monituhatpäinen kulkue täytti sunnuntaina Moskovan ydinkeskustan puistobulevardin.

Iskulauseet kuuluivat vaimeammin kuin viisi vuotta sitten järjestetyissä Putinin vastaisissa suurmielenosoituksissa, mutta väenpaljous yllätti silti monet.

Riippumattomana pidetyn Levada-tutkimuskeskuksen viime viikolla julkaisema kysely kertoo nimittäin venäläisten protestimielialan olevan ennätysalhainen. Kaksi kolmesta kyselyyn vastaajasta uskoo, ettei mielenosoituksella voi vaikuttaa suuresti tai lainkaan vallanpitäjiin.

Levadaa johtava Lev Gudkov selittää tulosta ihmisten turhautumisella vuoden 2011–2012 Putinin vastaisten suurmielenosoitusten laihoihin saavutuksiin.

Valtiovalta vastasi parhaimmillaan yli 100 000 ihmistä keränneisiin mielenilmauksiin näyttävillä pidätyksillä sekä kiristämällä muun muassa kokoontumisvapautta säätelevää lainsäädäntöä.

Nyt Moskovassa tasan kaksi vuotta sitten kuolleen oppositiojohtaja Boris Nemtsovin muistomarssi keräsi järjestäjiensä mukaan yli 15 000 osanottajaa. Poliisin mukaan ihmisiä saapui paikalle viisi tuhatta.

Duuma ilman Putinin arvostelijoita

Todellisuudessa Putinia vastustava oppositio on kuitenkin heikko ja hajanainen.

Tuhansien ihmisten mielenosoitus on nykypäivänä harvinaisuus, eikä äänestäjien houkutteleminen ole tätä helpompaa. Tämän tietää parhaiten liberaali oppositio itse.

– Venäjän oppositio on tänä päivänä heikko, mutta se on silti olemassa, huomauttaa Nemtsovin muistomarssille osallistunut liberaalin Jabloko-puolueen perustajajäsen Grigori Javlinski.

Grigori Javlinski
Jabloko-puolueen presidenttiehdokas Grigori Javlinski.Erkka Mikkonen / Yle

Venäjän duumassa ei Putinin arvostelijoita kuitenkaan ole olemassa. Viimesyksyisissä, osin vilpilliseksi osoitetuissa duumanvaaleissa ei Venäjän parlamentin alahuoneeseen valittu yhtään liberaalin opposition edustajaa tai ketään muutakaan Putin-kriitikkoa.

Rikossyytöksiä ja terveysongelmia

Opposition toimintaa tukahdutetaan niin valtion hallitseman television propagandalla kuin suoranaisilla ajojahdeilla.

– Meillä on yli sata poliittista vankia. Oppositiojohtajia tapetaan, savustetaan ulos maasta tai heitä kohtaan nostetaan rikossyytteitä, tunnettu oppositiohahmo Ilja Jašin luettelee.

Ilja Jashin
Oppositiopoliitikko Ilja Jašin.Erkka Mikkonen / Yle

Opposition näkyvimmän hahmon Edistyspuoleen Aleksei Navalnyin osallistuminen ensivuoden presidentinvaaleihin on vaakalaudalla tuoreen kavallustuomion takia. Korruption vastaisesta taistelusta tunnettu opposition tähti on tuomittu aiemminkin, ja häntä vastaan on nostettu useita syytteitä.

Oppositiovaikuttaja Vladimir Kara-Murza toipuu parhaillaan myrkytyksestä.

Pitkään vankilassa istuneen suurliikemiehen ja Putinin arvostelijan Mihail Hodorkovskin Avoin Venäjä -järjestössä toimiva Kara-Murza vaipui helmikuun alussa jo toistamiseen koomaan äkillisten myrkytysoireiden takia. Hän oli hengenvaarassa samanlaisten myrkytysoireiden vuoksi myös vuonna 2015.

Yhdysvalloissa ja Venäjällä asuva Kara-Murza kiersi ennen toista myrkytystapaustaan ympäri Venäjää esittelemässä Boris Nemtsovista kertovaa dokumenttielokuvaansa.

Sisäiset ristiriidat piinavat

Ulkoisen painostuksen lisäksi Venäjän liberaalia oppositiota vaivaavat sen sisäiset kiistat.

– Valitettavasti kyynärpäätaktiikka on usein käytössä opposition keskinäisessä kilpailussa. Nemtsov vitsaili usein, että taistelemme siitä, kuka joutuu ensiksi häkkiin, Ilja Jašin kertoo.

Oppositio syyttää osaltaan valtiovaltaa sen sisäisten erimielisyyksien lietsomisesta.

Ennen syyskuisia duumanvaaleja valtionyhtiö Gazpromin omistama NTV-kanava näytti salakuvatuksi väitetyn kohuvideon Parnas-puolueen puheenjohtajasta Mihail Kasjanovista. Video sai aikaan hajaannusta Parnas-puolueessa ja sinetöi sen surkean vaalimenestyksen.

Nemtsovin Murhapaikka.
Boris Nemtsovin murhapaikalle Bolšaja Moskvoretškaja -sillalle lähelle Kremliä tuodaan edelleen kukkia.Erkka Mikkonen / Yle

Nemtsovin muistomarssi kokosi kaikki Venäjän johtoa kritisoivat liberaalit pienpuolueet yhteen. Mukana olivat myös äärioikeistoa edustavat kansallismieliset.

Oppositiota yli puoluerajojen yhdistänyt Boris Nemtsov toi tuhannet Putinin vastustajat marssimaan vielä kuolemansakin jälkeen. Muina päivinä voimattoman opposition on pärjättävä omillaan.