Koe uusi yle.fi

Ikääntyvä Pertunmaa porskuttaa yrityksillä ja opastaa vanhuksia digipalveluiden käyttöön

Kahden maakunnan rajaseudulla sijaitseva kunta haluaa pysyä itsenäisenä, hyödyntää sijaintinsa ja käyttää digipalvelut ikääntyvän väestön palveluisssa.

Pertunmaa
Pertunmaan kylänraitti.
Risto Puolimatka / Yle

Pertunmaalla erityisesti vanhus- ja omaishoidon palvelut ovat tärkeitä, sillä kunnan väestö on ikääntynyttä. Kokoomus investoisi kotihoidon kehittämiseen ja siihen, että iäkkäät ihmiset perehdytetään sähköisten palveluiden käyttöön.

Myös keskusta etsisi digipalveluista apua kustannustehokkaaseen toimintaan. Pertunmaalla on jo kokeiltu muun muassa ikääntyneiden digikoulutusta, jossa vanhuksia opetettiin käyttämään tietokonetta ja internetin palveluja, kuten verkkopankkia.

Pertunmaan sosiaali- ja terveyspalvelut on tämän vuoden alusta lähtien tuottanut Essoten kuntayhtymä.

Keskustan ja kokoomuksen yhteisenä tavoitteena on säilyttää Pertunmaa itsenäisenä. Jos kuntaliitokseen jouduttaisiin, olisi kokoomuksen mukaan suuntana Päijät-Häme. Keskustan kaikki yhteistyövisiot taas suuntautuvat Etelä-Savoon sekä laajemmin Itä- ja Pohjois-Suomeen.

Alle 1 800 asukkaan Pertunmaa tunnetaan parhaiten Kuortin liikenneasemasta, jossa moni vapaa-ajan asukas pysähtyy mökkimatkallaan eväitä ostamassa. Kunta on työpaikkojen suhteen hyvin omavarainen ja väkilukuun suhteutettuna yrityksiä on paljon enemmän kuin Suomen kunnissa keskimäärin, lähes sata tuhatta asukasta kohden.

Mutta toki jokainen kunta havittelee lisää yrityksiä ja työpaikkoja. Teollisuushallin rakentaminen on jo vireillä. Kokoomus ehdottaa, että Pertunmaalla helpotetaan vapaa-ajan asuntojen muuttamista vakituiseen asumiskäyttöön.

Pertunmaalla kevään vaaleissa on poikkeuksellisesti enemmän ehdokkaita kuin viime kuntavaaleissa. Syynä on se, että sitoutumattomien lista on lähes kaksinkertaistunut. SDP ja kristillisdemokraatit sen sijaan eivät aseta ehdokkaita lainkaan.

Korjaus 13.3.2017 klo 10:55: Jutun viimeinen kappale on muutettu vastaamaan kuntavaalien ehdokasasettelua.

Lähteet: Yle Mikkelin kyselyyn vastasivat Pertunmaan osalta keskusta ja kokoomus