Pohjalaiset virkistyvät meren rannalla ja avarilla paikoilla

Pohjanmaan liitto on kartoittanut alueen ulkoilu- ja virkistyskohteita. Erityisesti meren läheisyys koettiin tärkeäksi luonto- ja virkistyskohteissa.

Pohjanmaa
Vaasan kaupunginranta
Vaasan kaupunginranta sai ääniä suosituimpana virkistyspaikkanaAnna Wikman / Yle

Pohjanmaan liitto on selvittänyt pohjalaisia suosittuja ulkoilu- ja virkistyskohteita. Selvitys on osa maakuntakaavan 2040 työtä. Tiedot on kerätty karttasovelluksella, johon asukkaat ovat voineet merkitä omia kohteitaan.

Ääniä saivat muun muassa Öjberget Vaasassa, Andra sjön Uudessakaarlepyyssä, Baggberget Vöyrillä, Svedjehamn Mustasaaressa ja Pyhävuori Kristiinankaupungissa. Sovellukseen merkittiin myös uusia paikkoja muun muassa Kiisk Pedersöressä, Kimonjoen suistoalue Vöyrillä ja Risnäsin metsäjärvi Närpiössä.

Pohjanmaan liiton ympäristöasiantuntija Christine Bonn toteaa, että tietyt kohteet, kuten Öjberget, Svedjehamn ja Söderfjärden saivat odotetusti useita mainintoja. Erityisesti uudet kohteet kuitenkin ilahduttivat, myös sellaisia löytyi jotka eivät ole kaavassa.

– Kyselyssä nostettiin esiin myös Rapatunturina tunnettu Vaasan Storberget, ja alueen kehitysmahdollisuudet ovatkin suuret. Se on helposti saavutettavissa, ja siitä voisi tulla kiinnostava kohde myös matkailijoille. Sinne voitaisiin rakentaa näköalatorni, koska sieltä on hieno näkymä maailmanperintöalueen saaristoon, Raippaluodon sillalle ja Vaasan ja Uumajan väliselle laivaväylälle, Bonn kertoo.

Meri ja avoimet maisemat

Pohjalaiset nauttivat avarista maisemista. Ääniä saivat esimerkiksi suoalueet, kuten Levaneva Laihialla ja Sarvineva Pirttikylässä.

Erityisesti meren läheisyys koettiin tärkeäksi luonto- ja virkistyskohteissa. Näihin kohteisiin kuuluvat sekä kaupunkialueiden rantaa pitkin kulkevat kävelytiet, kylien uimarannat että saariston retkeilykohteet. Esimerkiksi Vaasan Eteläisen Kaupunginselän ympärille on selkeä merkintöjen kasauma.

Tulosten perusteella saatetaan lisätä uusia virkistysalueita Pohjanmaan maakuntakaavaan. Seudullisesti merkittäviä kohteita ehdotetaan uusiksi virkistysalueiksi tai virkistys- tai matkailukohteiksi Pohjanmaan maakuntakaavaan, kertoo Christine Bonn.

– Nämä alueet, jotka täsmäävät kuntien esittämien alueiden kanssa, menevät heti suoraan luonnosvaiheeseen, jota työstetään. Sellaiset alueet, joita kunta ei ole vielä käsitellyt, menevät maaliskuun alkupuolella kunnille kommentavaksi ja silloin laitan mukaan näitä uusia alueita, joita asukkaat ovat esittäneet. Kunta saa sitten miettiä, voisivatko nämä olla sellaisia alueita, joita otettaisiin mukaan tähän maakunnalliseen verkostoon, Bonn toteaa.

Kyselyyn tuli 900 vastausta. Vastauksia tuli kattavasti koko maakunnasta.