Hyppää sisältöön

Ranskattarille kehitetyt ikää paljastamattomat moniteholinssit joka neljännellä suomalaisella

Nelikymppisetkin tarvitsevat nykyisin moniteholaseja. Rillejä pitää käyttää, kun ikänäkö alkaa vaivata.

Moniteholasien tarve selviää syntymävuodesta tai kun kohdetta joutuu siirtämään yhä kauemmaksi itsestään. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Alunperin 1950-luvun lopulla ranskattarille kehitetyt ikää paljastamattomat moniteholinssit ovat kehittyneet huimasti viime vuosikymmenten aikana. Tietokonepohjainen hionta on edistynyt niin pitkälle, että nykyiset lasit voivat tuntua käyttäjästä miltei samanlaiselta kuin yksilinssiset silmälasit.

Neljänkympin rajapyykin lähestyessä useimmat meistä tarvitsevat lähityöskentelyyn silmälaseja. Moniteholasit ovat yleensä toiminnallisesti paras ratkaisu ikänäköön, kun lähietäisyydelle ei enää näe ilman lasikorjausta. Jo joka neljäs suomalainen käyttää monitehoja, todetaan Specsavers-ketjun vuonna 2016 tekemässä verkkokyselyssä. Taloustutkimuksen mukaan 70 prosenttia suomalaisista käyttää silmälaseja.

Osa ihmisistä ei totu moniteholaseihin.

Tero Kivelä

Huimasta muutoksesta huolimatta kaikki eivät totu niihin ongelmitta. Moniteholaseissa linssin reunaosa vääristää aina jonkin verran kuvaa, vaikka nykyään se on useimmiten melkein huomaamatonta. Terävin näköalue löytyy linssin keskilinjasta.

– Jos kääntää päätään kohteen mukana, vaikeuksia ei ilmaannu. Mutta jos onkin tottunut sivulle katsellessaan kääntämään mieluummin silmiään kuin päätään, silloin katse menee linssin reunaosaan. Osa ihmisistä ei totu moniteholaseihin, kertoo Helsingin yliopiston silmätautiopin professori Tero Kivelä.

Yksilöllisiä laseja

Erilaisia moniteholaseja löytyy nykyään lukematon määrä. Linssitehtaita on parikymmentä, eri käyttötarkoituksiin valmistetaan useita malleja ja jokainen tehdas hioo linssit vielä omalla tavallaan.

– Jos  teetättää moniteholasit täysin samalla reseptillä kahdessa eri paikassa, ne saattavat olla hyvin erilaiset käyttööntotutteluvaiheessa, muistuttaa Kivelä.

Rahat olisivat menneet hukkaan, jos olisin ottanut kalleimmat henkilökohtaisesti hiotut linssit.

Tero Kivelä

Jos silmässä ei ole voimakasta hajataittoa ja silmät ovat täysin tasapariset, niin silloin pärjää edullisemmilla monitehoilla.

– Omat moniteholasini ovat keskimmäistä kategoriaa. Ne ovat niin hyvät, että todennäköisesti rahat olisivat menneet hukkaan, jos olisin ottanut kalleimmat henkilökohtaisesti hiotut linssit. Mutta jos silmät ovat eripariset tai tilanne on muuten poikkeuksellinen, niin yksilöllisistä laseista on merkittävää hyötyä, Tero Kivelä tietää.

Yksien rinnalla useammat

Moniteholinssien hintahaitari vaihtelee laidasta laitaan. Hintaan vaikuttavat muun muassa liikkeen kiinteät kustannukset, millaisissa erissä ja tarjouksissa linssejä ostetaan, kuinka suureen ketjuun liike kuuluu ja millaisia yksilöllisiä ominaisuuksia linssiin halutaan.

Yli neljäkymmentä vuotta alalla työskennellyt oululainen yrittäjä-optikko Olli Järvinen on nähnyt optikkoalan tapahtuneen muutoksen.

– Väestön ikääntymisen ja työelämän tuomien vaatimusten myötä moniteholaseja myydään nykyään yhä enemmän. Myyntiin vaikuttaa myös se, että kun ostaa yhdet silmälasit, niin yllättäen saakin mukaansa useampia. Tämä on uutta, ei ennen yhdelle henkilölle myyty niin monia silmälaseja kuin nyt.

Tämä on uutta, ei ennen yhdelle henkilölle myyty niin monia silmälaseja kuin nyt.

Olli Järvinen

Uusien linssien kehittäminen on edelleen työlästä ja aikaa vievää. Tiettyjen patenttien umpeuduttua vanhempia linssejä valmistetaan kopioina halvan työvoiman maissa parinkymmenen euron hintaan.

– Hyvien linssien hinta vaihtelee kuudensadan euron molemmin puolin. Jos haluaa huippuluokan moniteholinssit, niin silloin hinta on yli tuhat euroa, sanoo Järvinen.